avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 453 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... mostenire apartament
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

mostenire apartament

Buna ziua
Mama mea a decedat acum 10 ani . Am inceput la un notar procedeul de mostenire cedand actiunile de stat ce erau ale mamei mele in favoarea fratelui meu, insa nu am continuat demersurile de mostenire referitoare la apartamentul parintesc. Apartamentul a ramas pe numele mamei mele si a tatalui meu. Acuma tatal meu s-a recasatorit.
Intrebarea mea este: cat ar putea mosteni actuala sotie a tatalui meu din apartamentul parintilor mei in cazul in care tatal meu ar deceda (el fiind grav bolnav);
respectiv: ce demersuri am putea face astfel incat apartamentul parintesc sa ramana doar in mostenirea mea si al fratelui meu?
Multumesc anticipat
Cel mai recent răspuns: ritadebrenti , utilizator 15:21, 8 Martie 2011
Actuala sotie a tatalui dvs. are dreptul la o cota de 1/4 din cota de jumatate a tatalui dvs.. Cealalta jumatate apartinea mamei dvs.
Pentru a evita acest lucru cel mai sigur ar fi ca tatal dvs. sa va instraineze (vanda) cota sa de jumatate din apartament.
MUltumesc de promptitudinea in raspuns.
Trebuie insa sa mentionez ca, desi nu am cunostinte in drept mai deloc, am fost la un notar sa ma interesez de costuri pt. problema mea si notarul mi-a spus ca trebuie intai sa inchei procedura de mostenire dupa mama mea (caci aceasta a fost inceputa) si abea pe urma sa urmez o posibila donatie a tatlui meu catre mine si fratele meu, dar ca si n acest caz actuala lui sotie ar putea ataca aceasta mostenire daca ar surveni moartea tatalui meu. (sau cel putin cam asta am inteles eu).
M-ar interesa daca exista o cale mai simpla sau daca notarul a ales varianta cea mai profitabila pt. el?
Exista si alte solutii.
...sper ca va aveti bine cu fratele pt ca renuntand la actiuni ati renuntat la tot ce avea mama inclusiv la apartament fiindca renuntarea nu se face pe fiecare bun in parte ci pe patrimoniu cuprinzand totalitatea bunurilor...
De vreme ce nu a fost incheiat Certificatul de mostenitor .... de unde renuntare ?
Cata vreme ne spune doar ca a inceput demersurile ... nu ca le-a finalizat ... deduc ca nu exista CM.
Ultima modificare: Joi, 3 Martie 2011
Alin Paidiu, Avocat

Alte discuții în legătură

Moștenire proprietate ebogdan2014 ebogdan2014 Bună ziua. Părinții mei au dobândit în timpul căsătoriei lor un apartament. Eu mai am un frate. La un moment dat ei au divorțat, și nu au făcut ... (vezi toată discuția)
Succesiune PG67 PG67 Speta: Unul dintre parinti decedat in urma cu 23 de ani! Dezbatut succesiunea intre parintele mostenitor si frati (2) Unul dintre frati a renuntat la partea ... (vezi toată discuția)
Bună ziua. as dori o lămurire referitoare la succesiune. mama ... Lazar_s Lazar_s Bună ziua. As dori o lămurire referitoare la succesiune. Mama mea a murit și tata s-a recăsătorit și locuiește cu actuala in Apartamentul părinților ... (vezi toată discuția)