Buna ziua ,
Lucrez la o companie privata destul de mare are filiale in 6 dintre cele mai mari orase din Romania eu lucrand intr-un departament unde am acces la foarte multe date confidentiale si ,,letale,, firmei ,iar intrebarea mea este inconditiilein care eu doresc sa imi dau demisia angajatorulmai are dreptul sa ma retina in perioada de preaviz?Sunt obligat sa semnez contract de confidentialitate avand in vedere ca nu am primit si nu voi primispor de confidetialitate?
Multumesc
Aceasta clauza poate fi prevazuta in contractul indv de munca fara a ca salariatul sa primeasca o suma de bani pt respectarea ei.
De cele mai multe ori este legata de clauza de neconcurenta la care obligatoriu trebuie prevazuta o suma de bani.
Pt a fi valabile aceste clauze trebuie sa prevada in mod expres tipul informatiilor care sun confidentiale, ...etc
Chiar daca va dati demisia perioada de preaviz trebuie sa existe.
Daca ea nu este prevazuta in contract, atunci nu poate fi mai mare de 15 zile calendaristice pentru salariatii cu functii de executie, respectiv 30 de zile pentru salariatii cu functii de conducere.
In ceea ce priveste confidentialitatea, aceasta trebuia sa imbrace forma unei clauze in contractul individual de munca intrucat clauza de confidentialitatea opereaza atat pe parcursul derularii contractului, cat si dupa incetarea contractului, iar nerespectarea ei atrage obligarea celui in culpa la plata de daune-interese.
Aceasta clauza poate fi introdusa ulterior in contractul individual de munca?In cazul unui refuz de a semna o astfel de clauza ce repercursiuni legale poate atrage dupa sine aceasta decizie?Pot fi obligat legal sa semnez asa ceva ?Aceasta nu ar trebui sa se semneze cu acordul partilor?Poate deveni aceasta clauza ,, motivul,, demisionarii?