avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1658 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... calcul pensie alimentara
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

calcul pensie alimentara

Buna ziua!
Sunt in proces cu tatal copilului meu. Ieri am avut infatisare si trebuia sa depuna adeverinte cu veniturile. A venit avocata lui care a adus pe langa adeverintele de salariu (incomplete - fara garzi si prime, el fiind medic, iar una de la facultate unde e as univ - doar luna martie) si un contract de inchiriere, precum ca el plateste chirie 250 eur pe luna. Contractul e facut pe 24 aprilie, adica imediat dupa infatisarea de luna trecuta si culmea nesimtirii e facut pe apartamentul actualei concubine, adica el ii plateste chirie ei. Judecatoarea a dispus sa se aduca veniturile reale prin adrese oficiale, dar vreau sa stiu daca acest contract de inchiriere (fictiv, de fapt) al lui este luat in calcul, miscorand astfel pensia. De asemenea, pot obtine un procent din veniturile lui (nu suma fixa), tinand cont ca salariile in sanatate si invatamant se indexeaza aproape lunar, iar el are locuri stabile de munca?
Pentru asta trebuie sa depun si eu la dosar cheltuielile mele cu intretinere, rata la banca, scutece, lapte, vaccinuri, salariu bona, botez...etc, cheltuielile fiind nemasurate cu un copil mic. N-as vrea sa se ajunga aici, dar vad ca nesimtirea lui e mare.
Cel mai recent răspuns: daciana1 , utilizator 11:31, 24 Mai 2008
Legea spune ca pensia poate fi de pana la 1/4 din veniturile nete, functie de nevoile copilului si de posibilitatile celui ce urmeaza sa fie obligat la intretinere.
Daca acel contrat de intretinere este inregistrat la Administratia Financiara inseamna ca poate fi luat in considerare.
In orice caz, eu cred ca instanta va fixa o pensie pentru copilul dvs. de fix 25% din veniturile lui nete, nu mai putin.
Trebuie sa aveti in vedere totusi ca judecatorul va aprecia functie de nevoile copilului, nu si de ale dvs. (ex ratele la banca).
Nici cheltuielile cu botezul nu intra in calcul.
Functie de judecatorul care va da sentinta, de practica instantei respective, pensia de intretinere poate fi stabilita sub forma procentuala.
Era vorba de un contract de inchiriere, nu de intretinere. Ma gandeam ca daca lui i se ia in considerare faptul ca plateste chirie ca sa stea undeva, de ce sa nu se considerare ca si eu am cheltuieli cu rate la banca pt casa ca sa avem unde sa stam, eu si copilul! Multumesc pentru raspuns!
Stati linistita, ca acest contract nu va afecta cuantumul pensiei de intretinere.
Problema este sa prezinte instatei, adeverinte cu toate veniturile nete, ceea ce in cazul unui medic este foarte greu, pentru ca poate sustine ca, garzile si primele de care aminteati, nu sunt venituri permanente.
Din punctul meu de vedere, nu cred ca veti obtine o cota procentuala ci o suma fixa.
In cazul in care nu sunteti multumita de cuantumul acestei sume, va puteti adresa instantei de apel.
Succes.
Sorry, din graba am scris "intretinere", nu "inchiriere":">
Unii judecatori acorda cote procentuale la cerere (foarte rar, ce-i drept)...
Dar o suma fixa este mai usor de obtinut in eventualitatea unui proces penal avand ca obiect abandonul de familie...
Instanta va obliga pârâtul la plata unei pensii de întreţinere de maxim 25% din veniturile nete ale părintelui obligat la întreţinere, dar nu în cotă procentuală ci stabilind o sumă fixă. În cazul în care consideraţi că instanţa de fond a stabilit, pe baza probelor administrate, o sumă mult mai mică de 25% din veniturile nete dovedite de pârât, veţi ataca sentinţa de fond cu apel arătând motivele pentru care consideraţi că suma stabilită este prea mică.
În cazul epuizării căilor de atac, veţi putea ulterior deschide o acţiune de majorare a pensiei de întreţinere dacă puteţi dovedi că, între timp, veniturile pârâtului s-au modificat în sensul măririi acestora.
Instanţa nu este interesată de faptul că dv. aveţi rate la bancă sau alte cheltuieli pentru că pensia de întreţinere se acordă minorului şi nu dv...;)

Alte discuții în legătură

Cum se stabileste pensia de intretinere minor? voinea75 voinea75 Stiu ca se stabileste pt 1 copil pana la 25% din venitul net (poate fi suma fixa sau procent) Ce nu stiu. Daca parintele care trebuie sa plateasca pensie, in ... (vezi toată discuția)
Micșorarea procentului de pensie alimentară MisteriosulDCO MisteriosulDCO Bună ziua. In urmă cu 6 luni s-a născut cel de-al doilea copil al meu... pentru primul trebuie sa platesc pensie alimentara 25% din venitul net, iar de 6 ... (vezi toată discuția)
Actiune marire pensie intretinere minor ContSters114133 ContSters114133 cum credeti ca se solutioneaza o actiune de marire a pensiei de intretinere minor,daca procentul a fost cel maxim admis?in sentinta civila stabilita in baza ... (vezi toată discuția)