Legea spune ca pensia poate fi de pana la 1/4 din veniturile nete, functie de nevoile copilului si de posibilitatile celui ce urmeaza sa fie obligat la intretinere.
Daca acel contrat de intretinere este inregistrat la Administratia Financiara inseamna ca poate fi luat in considerare.
In orice caz, eu cred ca instanta va fixa o pensie pentru copilul dvs. de fix 25% din veniturile lui nete, nu mai putin.
Trebuie sa aveti in vedere totusi ca judecatorul va aprecia functie de nevoile copilului, nu si de ale dvs. (ex ratele la banca).
Nici cheltuielile cu botezul nu intra in calcul.
Functie de judecatorul care va da sentinta, de practica instantei respective, pensia de intretinere poate fi stabilita sub forma procentuala.
Era vorba de un contract de inchiriere, nu de intretinere. Ma gandeam ca daca lui i se ia in considerare faptul ca plateste chirie ca sa stea undeva, de ce sa nu se considerare ca si eu am cheltuieli cu rate la banca pt casa ca sa avem unde sa stam, eu si copilul! Multumesc pentru raspuns!
Stati linistita, ca acest contract nu va afecta cuantumul pensiei de intretinere.
Problema este sa prezinte instatei, adeverinte cu toate veniturile nete, ceea ce in cazul unui medic este foarte greu, pentru ca poate sustine ca, garzile si primele de care aminteati, nu sunt venituri permanente.
Din punctul meu de vedere, nu cred ca veti obtine o cota procentuala ci o suma fixa.
In cazul in care nu sunteti multumita de cuantumul acestei sume, va puteti adresa instantei de apel.
Succes.
Sorry, din graba am scris "intretinere", nu "inchiriere":">
Unii judecatori acorda cote procentuale la cerere (foarte rar, ce-i drept)...
Dar o suma fixa este mai usor de obtinut in eventualitatea unui proces penal avand ca obiect abandonul de familie...
Instanta va obliga pârâtul la plata unei pensii de întreţinere de maxim 25% din veniturile nete ale părintelui obligat la întreţinere, dar nu în cotă procentuală ci stabilind o sumă fixă. În cazul în care consideraţi că instanţa de fond a stabilit, pe baza probelor administrate, o sumă mult mai mică de 25% din veniturile nete dovedite de pârât, veţi ataca sentinţa de fond cu apel arătând motivele pentru care consideraţi că suma stabilită este prea mică.
În cazul epuizării căilor de atac, veţi putea ulterior deschide o acţiune de majorare a pensiei de întreţinere dacă puteţi dovedi că, între timp, veniturile pârâtului s-au modificat în sensul măririi acestora.
Instanţa nu este interesată de faptul că dv. aveţi rate la bancă sau alte cheltuieli pentru că pensia de întreţinere se acordă minorului şi nu dv...;)