avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1606 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Micșorarea procentului de pensie alimentară
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Micșorarea procentului de pensie alimentară

Bună ziua. In urmă cu 6 luni s-a născut cel de-al doilea copil al meu... pentru primul trebuie sa platesc pensie alimentara 25% din venitul net, iar de 6 luni fosta soție nu vrea nici cum sa miscoram pensia...m-am hotarat sa o dau in judecată, dar intrebarea mea e: cine o sa plătească toate cheltuielile de judecata si daca se poate ca noua pensie alimentara sa aiba o valoare fixa, deoarece venitul meu net variaza de la o luna la alta, din cauza orelor suplimentare. Daca am si o rata considerabila, de 800 de lei, se tine cont de ea la calcularea pensiei?
Ultima modificare: Luni, 19 Septembrie 2016
MisteriosulDCO, utilizator
Cel mai recent răspuns: CLAUDIU LASCOSCHI , Avocat 23:39, 20 Septembrie 2016
Din ziua când s-a născut al 2-lea copil trebuia să solicitați instanței de judecată actualizarea pensiei pentru primul copil pe motiv că s-au schimbat împrejurările prin venirea pe lume a celui de al 2-lea copil.
Pentru 2 copii aveți obligație de întreținere de 33% : 2 copii = 16,50% de copil.
Numai instanța poate recalcula și stabili un nou procent care ar fi 16,50% din venitul net.
Cheltuieli de judecată nu aveți pentru o astfel de cerere, decât 20 lei(ron) taxa de timbru.
Numai dacă vă angajați avocat vă băgați în cheltuieli.
Cheltuielile de judecată le plătește cel care pierde procesul, adică fosta soție, dacă cerea dvs va fi admisă în întregime.
E mai bine să rămână cotă procentuală, din care veți plăti după admiterea acțiunii, câte 16,50% din cât veți lua NET în mână și confirmat de nota de plată în fiecare lună, pentru că prin procent nimeni nu pierde și nimeni nu câștigă.
Puteți însă să cereți și stabilirea unei sume fixe, prin media veniturilor salariale pe ultimele 6 luni.

Rata lunară de 800 lei o aveți moștenire prin partaj din prima căsătorie, sau ați contractat creditul cu noua soție`?
Dacă creditul nu reprezintă bani împrumutați cu fosta soție și cheltuiți împreună cu aceasta și primul copil, și deci nu duceți o povară în spate impusă prin partaj, e posibil ca instanța să nu vă ia în calcul rata dacă v-ați auto-impuso voluntar împreună cu noua soție.

Dacă mergeți în instanță cu multe pretenții, este posibil ca cererea să vă fie admisă numai în parte, și să nu mai obțineți cheltuieli de judecată, sau să primiți numai o parte din cheltuielile cu procesul, în cazul că vreți să vă angajați avocat.
Solicitați reducerea pensiei de la data formulării acțiunii.
Rata la banca sau unde o aveti va priveste si nu se ia in seama.

Cat priveste al doilea copil nascut va da dreptul la o reducere a pensiei conform legii si ar fi bine sa va grabiti cu procesul daca nu va dau banii afara din casa.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensia alimentara danaa2013 danaa2013 Buna ziua, am divortat in 2013 la notar de comun acord de fostul sot si avem un copil impreuna. La notar am stabilit pensia alimentara sa fie o suma fixa nu ... (vezi toată discuția)
Calcul pensie alimentara 3 copii crin84 crin84 buna ziua, Sotul are din prima casnicie 1 copil, iar in actuala casnicie 2 copii ( cel de-al 2-lea nascandu-se de curand). Plateste pensie alimentara primului ... (vezi toată discuția)
Pensie intretinere buiavasi buiavasi buna ziua! as dori sa ma lamuriti si pe mine in privinta cuantumului pensiei de intretinere pt un copil minor , in conditiile in care fostul meu sot are un ... (vezi toată discuția)