Dupa decesul tatalui meu, partajul s-a declarat: 1/2 din teren eu si 1/2 din teren mama; 1/4 din casa eu, 1/4 din casa fratele meu si 1/2 din casa mama. Fratele meu a primit teren in alta parte. Eu m-am casatorit si locuiesc cu mama. Am doi copii. Doresc sa construiesc extensie la casa dar as vrea sa stiu daca pot face partaj intr-un anume fel (noua investitie vreau sa fie doar a mea si nu sa fie trecuta pe toti cei trei proprietari). As vrea cota de 1/4 din casa care imi revine mie sa treaca pe numele meu (acum este doar cota si nu s-a efectuat iesirea din indiviziune). De asemenea as dori sa treaca pe numele meu doar o suprafata mica (cam 100 m patrati) pe care sa fac extensia iar restul de teren sa ramana in indiviziune. Ca sa intelegeti: mama si fratele meu nu sunt interesati sa fac iesirea din indiviziune si deci nici sa plateasca taxele notariale. Mai este un aspect: dupa un eventual deces al mamei mele se va face din nou un alt partaj si din nou se vor plati taxele notariale pe intreaga suprafata de teren care este de 5400 m patrati. De aceea as vrea sa se faca doar pe o bucatica mica de teren. Se poate face asa ceva?
Multumesc anticipat.
Da in principiu nu se poate. Insa aveti varianta sa construiti pe terenul pe care sunteti coindivizari, iar constructie edificata de dumneavoastra sa nu intre la un eventual partaj dupa decesul mamei. Este bine insa sa obtineti si un acord al mamei in ceea ce priveste construirea, sa faceti de principiu o schita cam cum ati imparti terenul si o declaratie a acesteia ca imobilul ce se va construi va apartine dumneavoastra. E un artificiu insa sunt probe pentru un eventual litigiu cu fratele in cazul decesului mamei.
Cel mai sigur este insa partajul, fie el pe cale amiabila, fie in instanta.
Intr-adevar dupa decesul mamei trebuie dezbatuta si succesiunea acesteia.