avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1427 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... Concurenta neloiala
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

Concurenta neloiala

O firma care participa la o licitatie care nu este cu strigare ci cu oferta econimica depusa in plic inchis poate fi asociat la o alta firma participanta? Cei care fac parte din comisia de evaluare a ofertelor le pot descalifica pentru acest motiv sau este o atributie a inspectorilor de concurenta? Licitatia nu este una de achizitii, cel care organizeaza licitatia fiind cel care urmeaza sa incaseze banii pentru inchirierea unui spatiu comercial...Legislatia careia i se supune inchiriere precizeaza ca poate participa orice persoana fizica sau juridica...Cele doua societati sunt persoane juridice distince cu oferte distincte...Diversi juristi mi-au dat raspunsuri contradictorii...:))
Multumesc pentru raspunsuri.
Ultima modificare: Miercuri, 2 Martie 2011
zaganescu, utilizator
Cel mai recent răspuns: zaganescu , utilizator 10:02, 24 Martie 2011
In primul rand cred ca daca se constata in urma unui control din partea organelor abilitate ca licitatia respectiva s-a organizat si s-a derulat cu incalcarea prevederilor legale, cei implicati vor raspunde. Organizatorul licitatiei, care a elaborat o procedura (caiet de sarcini, regulament etc) prin care s-a determinat ca a favorizat un participant in detrimentul altora, neacordandu-se sanse egale de tratament pentru participarea la licitatie, poate fi tras la raspundere. Comisia, in cazul in care a incalcat o prevedere legala in vigoare, care nu s-a regasit explicit in caietul de sarcini si de care nu a tinut cont la luarea deciziei privind adjudecarea. Firmele respective, pentru ca se poate demonstra/ asta depinde de probele aduse in instanta, o rea intentie de incalcare a principiului concurentei loiale si fraudarea rezultatului unei licitatii, cu prejudicierea organizatorului acestuia, dupa caz. E opinia mea. Ca o solutie, in cazul in care as fi in comisie, si daca este textul asa cum l-ati prezentat la atributiile comisiei, eu as opta pentru propunerea anularii procedurii si reluarea acesteia, cu modificarea/remedierea corespunzatoare a caietului de sarcini.
Am citit doctrina in materie printre care si o carte unde se realizeaza o interpretare dispozitiilor art. 5 alin. (1) lit. f) din Legea concurentei nr. 21/1996 - "participarea, în mod concertat, cu oferte trucate la licitaţii sau la orice alte forme de concurs de oferte". In lucrarea "Concurenta neloiala", autorul Lazar Valerica considera ca se incadreaza in dispozitiile legale enuntate mai sus urmatoarele situatii:

1. cand participa cel putin trei ofertanti iar doi dintre ei il dezavantajeaza pe al treilea
2. cand participa 2 oferanti iar acestia venind cu oferta trucata blocheaza licitatia (in cazul licitatiilor cu oferta in plic inchis ar fi o situatie cand cei doi ofertanti in mod intentionat vin cu pret egal pentru a bloca atribuirea contractului).

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Licitatie kem_edison kem_edison Am participat la o licitatie organizata de primarie pentru vanzarea unei suprafete de 300 mp teren in localiatatea unde domiciliez.Licitatia a fost deschisa, ... (vezi toată discuția)
Lipsa document in oferta tehnica dar luata in calcul in oferta financiara stormcraft stormcraft Buna ziua, Azi am participat ca si ofertant la o primarie X unde s-a tinut o achizitie directa ,,Achizitionare sistem de supraveghere video in comuna X,, ... (vezi toată discuția)
Revocare administrator Am o situatie mai dificila si ma intreb daca cineva s-a intalnit cu un asemenea caz si ce e de facut. In speta, am un administrator numit prin act ... (vezi toată discuția)