avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 527 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... pensie alimentara
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

pensie alimentara

sotul meu, cu care sunt in divort si cu care am un fiu de 11 luni are o fiica dintr-o casnicie anterioara.
nu ii plateste pensie alimentara de 10 ani, fiica locuieste impreuna cu mama ei , deci fosta sotie in casa sotului meu.
minora a fost incredintata cu sentinta definitiva mamei ei.
Poate sotul sa sustina ca o are pe minora in intretinere si sa ceara sa se stabileasca pensia alimentara a fiului meu tinandu-se cont de faptul ca mai are un copil (de 10 ani nu i-a platit si nici nu i-a fost incredintata spre crestere si educare!?!)? respectiv 1/2 din 1/3?
daca nu poate dovedi ca plateste pensia?
Trebuie sa depun si eu si fratele meu o cerere?

Data post: Duminica, 25 Mai 2008, 12:47
Subiect: RE: pensie alimentara

Si daca tatal meu e plecat din tara ?
se poate face ceva in sensul acesta?


:offtopic: Interventie moderator
Nu mai postati mai multe mesaje consecutive. Este o incalcare a regulamentului de postare. Puteti folosi functia de editare a mesajului anterior.
Ultima modificare: Duminică, 25 Mai 2008
Cornel Vasile, Consilier juridic
Potrivit art.47 din Codul de procedura civila, mai multe persoane pot fi împreună reclamante sau pârâte dacă obiectul pricinii este un drept sau o obligaţiune comună ori dacă drepturile sau obligaţiile lor au aceeaşi cauză.
De asemenea, puteti sa-l chemati feicare in judecata pe tatal dvs.

Se poate judeca si in cazul in care tatal dvs locuieste in strainatate. In acest caz, cei care se află în străinătate, având domiciliul sau reşedinţa cunoscută, printr-o citaţie scrisă trimisă cu scrisoare recomandată cu dovadă de primire. Dacă domiciliul sau reşedinţa celor aflaţi în străinătate nu sunt cunoscute, citarea se face prin publicitate.
buna seara . sotul meu are un copil dintr-o casnicie anterioara caruia ii plateste pensie alimentara (25 % din salariu). de 2 luni avem impreuna un copil, credeti ca am putea sa cerem diminuarea pensiei avand in vedere ca are decat 600 de ron pe cartea de munca.cat la suta ar diminua pensia alimentara?? va multumesc
Deoarece hotararea prin care s/a stabilit obligatia parintelui la plata pensiei de intretinere este temporara, pe durata existentei starii de nevoie a creditorului minor care o cere şi in functie de mijloacele celui ce urmează a o plăti, parintele debitor.
Potrivit dispozitiilor art. 94 alin. 2 din Codul familiei, instanţa judecătorească va putea mări sau micşora obligaţia de întreţinere sau a hotărî, încetarea ei, după cum se schimbă mijloacele celui care dă întreţinerea sau nevoia celui ce o primeşte. Astfel, nasterea a inca unui copil a persoanei obligate la prestarea intretinerii, ii da dreptul acestuia la introducerea unei actiuni prin care sa solicite reducerea cuantumului pensiei de intretinere la care a fost obligat, instanta urmand a lua act ca acesta mai are de intretinut un copil, astfel ca obligatia de intretinere a primului copil se va reduce de la 25% pentru un copil la 33% pentru ambii copii, adica 16.5% pentru un copil.
Instanta va reduce cuantumul pensiei de intretinere numai la solicitarea celui indreptatit, respectiv a parintelui obligat la intretinere. ;)
faptul ca platesti pensie alimentara unui minor dar nu locuiesti cu acel minor inseamna ca il ai in intretinere?

Alte discuții în legătură

Drepturile tatalui asupra copilului dupa divort! OanaBrumar OanaBrumar Buna ziua.Postez acest subiect pt a-mi ajuta un prieten care se confrunta cu o situatie delicata. A divortat de sotie acum ceva ani,fetita lor acum in varsta ... (vezi toată discuția)
Buna ziua ContSters111374 ContSters111374 As avea si eu nevoie de putina indrumare. Sotul meu , este divortat, are un copil din casatoria anterioara,(minor).si acum avem si noi un copil,,tot minor. ... (vezi toată discuția)
Schimbare domiciliu copil/ custodie comuna Ally45 Ally45 Buna seara, Mama doreste schimbarea domiciliului stabilit la proprietatea bunicilor materni la divort, tatal nu tine legatura cu copilul in varsta de 5 ani ... (vezi toată discuția)