Buna ziua.Postez acest subiect pt a-mi ajuta un prieten care se confrunta cu o situatie delicata.
A divortat de sotie acum ceva ani,fetita lor acum in varsta de 5 ani a fost incredintata mamei(ca de obicei de altfel) iar el putea sa mearga sa-si vada fetita cand voia(asa s-au inteles ei doi).Insa acum aprox.2 ani,cand sa se duca sa-si ia fetita,nu mai erau acolo.Fosta sotie,fugise cu un roman in Italia si a luat si fetita cu ea nespunandu-i nimic tatalui fetitei.A plecat cu viza de turist insa a depasit de mult limita de 3 luni.In Italia ea nu munceste,este intretinuta de catre concubin,care lucreaza cu contract,deci concubinul sta legal.El nu si-a vazut fetita de cand fosta sotie a fugit din tara si nu stie cum sa faca sa o vada.A fost si a vorbit la diverse institutii publice,dar de fiecare data a fost expediat cat mai repede fara prea multe explicatii.
Pana la urma omul asta are doar obligatia sa-i plateasca pensia alimentara ,dar drepturi nu are deloc asupra propriului copil?Ii este teama ca n-o sa-si mai vada niciodata copilul,caci fosta sotie nu are de gand sa revina in tara(ea vrea sa faca inca un copil acolo,pt a mai lua ceva bani de la statul italian)
In situatia data el ce poate face?
Daca nu s-a inteles situatia,revin cu completari la cerere.Multumesc anticipat pt raspunsuri.
chestia cu adresa cunoscuta e o aberatie,fiindca este evident ca mama nu mai locuieste acolo,fiind stabilita in Italia.Si oricum instanta ii va pune in vedere reclamantului(tatalui) sa faca dovada ca acolo locuieste parata.
Se poate indica eventual adresa respectiva,ca ultima adresa cunoscuta,iar ulterior se face citare prin publicitate.
Dar luand copilul fara acordul tatalui in strainatate (este nevoie de o declaratie notariala prin care parintele cauria nu i s-a incredintat copilul isi da acordul pentru ca minorul sa poata iesi din tara cu celalalt parinte),mama este foarte posibil ca sa fi comis niscaiva infractiuni (fals,uz de fals,fals in declaratii),si eventual,cu o plangere penala ar putea fi stransa un pic cu usa.
Revenind la plata pensiei-nu este neaparat nevoie sa fie trimisa la domiciliul mamei:poate fi virata intr-un cont deschis pe numele celui indreptatit.Ei,atunci ce te faci-vis-a-vis de adresa??Indici tot ultima adresa cunoscuta sau dai o adresa din burta........
In completare,bineinteles ca parintele caruia nu i s-a incredintat copilul are nu numai obligatii ci si drepturi:dreptul de a veghea la cresterea si educarea minorului,precum si dreptul de a avea relatii personale cu minorul (cu alte cunvinte dreptul la stabilirea unui program de vizita a minorului-la domiciliul acestuia sau la domiciliul sau)
Si o ultima completare,a propos de raspunsul anterior:daca obtii programul de vizita,spune-mi si mie-cdobre- cum pui in executare sentinta.Mergi in prima si a treia saptamana in weekend in Italia??:):) Glumesc,dar singura varianta viabila,pe care o vad eu este sa obtina sentinta cu programul de vizita,sa-i faca plangere penala si eventual sa incerce si o actiune de reincredintare(desi unde ii este mai bine copilului este evident)
La pronuntarea deciziei instantei de incredintare a minorului in favoarea unui partinte, cel caruia nu i s-a incredintat coplul stie ca exercitarea drepturilor parintesti suporta niste limitari si trebuie sa isi asume aceste limite pentru interesul minorului.
Nu are relevanta faptul ca exista dificultati in executarea hotararii privind programul de vizitare. Acesta este obligatoriu pentru parintele care are copilul in incredintare, nu si pentru cel car il viziteaza. Acesta are un drept izvorat dintr-o hotarare jud. si il exercita cand poate, in vacantele de iarna si de vara de exemplu, cate o luna. Acesta ar trebui sa fie indestulatoore pentru ceea ce se numeste"legaturi personale cu minorul".
Desi ai criticat solutia propusa de mine, in final vii cu aceeasi idee: actiune pentru program de vizitare. Nu stiu de unde ai tras concluzia ca as fi sugerat in vreun fel unde sa se faca procedura de citare cu parata. Reclamantul va sti mai bine cum sa indeplineasca acest act.