avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 307 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Schimbare domiciliu minor cand autoritatea parinteasca ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Schimbare domiciliu minor cand autoritatea parinteasca se exercita in comun


Buna ziua,
Incep istorioara mea si sper sa abia cineva rabdarea sa citeasca si puterea sa inteleaga si bineinteles, sa ma ajute. Am doua fetite minore, cea mare are 16 ani, cea mica 11 ani. In anul 2011 am divortat de mama lor, cea mare alegand sa stea cu mine, cea mica i-a fost incredintata mamei, dupa legea veche. Instanta a stabilit pensie de intretinere pentru ambii copii, insa am hotarat sa nu plimbam banii de la unul la altul, pentru ca in definitiv aveam in grija cate o fata fiecare. Relatia dintre mama si fiica cea mare nu era apropiata, din acest motiv ea a decis sa ramana la mine. Pe timpul casatoriei am locuit in Constanta, dupa divort fosta sotie s-a mutat cu chirie intr-un apartament, tot in Constanta, iar la ceva timp a plecat acasa, in Bucuresti impreuna cu fata cea mica (acolo ne-am cunoscut in timpul facultatii), eu ramanand in Constanta cu fata cea mare. La un timp dupa plecarea ei la Bucuresti am aflat multe lucruri destul de urate privind comportamentul ei vis-à-vis de fata cea mica, in sensul ca o infometa, o batea, o lasa singura in casa sau pe la cine stie ce persoane din anturajul ei. Pe parcursul cat a locuit in Constanta pana la plecarea ei la Bucuresti, mi-a fost ascunsa aceasta situatie; cand venea fetita in vizita sau se intalnea cu sora ei ne povestea ca totul este bine dar ca si-ar dori mai mult sa locuiasca cu mine. Am incercat sa aflu mai multe de la ea dar ezita sa-mi spuna, si atunci am decis sa o intreb pe fosta sotie ce se intampla. La inceput a negat ca fata ar avea ceva, dar cu timpul nu mai raspundea la telefon cand trebuia sa o iau pe fetita la mine. La scurt timp dupa aceea am aflat ca s-a mutat in Bucuresti. Atunci mi-a dat de banuit ca ceva nu-I in regula. In vara lui 2013 cand fetita a venit in vacanta la Constanta, am incercat sa vorbesc cu ea si intr-un final mi-a spus prin ce trecea alaturi de mama ei. N-am mai stat pe ganduri si am deschis proces pentru incredintare minor . Am castigat prin ordonanta presedintiala custodia exclusiva a celei mici, instanta de fond acordandu-mi custodie comuna cu domiciliul la mine si pentru mama un program de vizita fara posibilitatea de a le lua la domiciliul ei din Bucuresti. Ambele procese s-au tinut la judecatoria de pe raza orasului unde fosta sotie avea resedinta legal, respectiv Bucuresti. (Imi cer scuze pentru repetitii). Cand a stabilit programul de vizita, instanta a avut in vedere faptul ca eu si fetele locuim in Constanta iar mama lor in Bucuresti. Eu as vrea sa ma mut din Constanta in Tulcea (m-am nascut acolo) dar, tinand cont de faptul ca avem custodie comuna pentru cea mica, as vrea sa ma sfatuiti cum trebuie sa procedez. Pana acum nu a venit sa vada fetele si nici nu s-a mai interesat de ele. A trebuit sa scriu atat doar pentru o singura intrebare!
Multumesc.
Cel mai recent răspuns: Cris1971 , utilizator 21:10, 28 Februarie 2015
daca este indicat un anume domiciliu trebuie sa faceti o modificare a sentintai initiale. dar este vorba de procesul de fond, nu de ordonanta.
Puteti sa va mutati fara probleme, anuntati-o pe mama unde isi poate vedea copiii.
Multumesc pentru raspuns. Am rasfoit pe-aici cateva pagini si am vazut un raspus in care intr-o custodie comuna parintele rezident are nevoie de acordul celui nerezident pentru a se muta in alt oras. Trebuie sa cer acordul fostei sotii pentru a ma muta la Tulcea cu fetele in conditiile in care ea locuieste in Bucuresti?
Nu, asta incerc sa va zic, insa trebuie anuntata. Daca locuiati ambii in Bucuresti si va mutati la Tulcea, era o problema ca la nivel teoretic, afecteaza mama in exercitarea autoritati parintesti.

Schimbarea locuintei copilului Art. 497
(1) Daca afecteaza exercitiul autoritatii sau al unor drepturi parintesti, schimbarea locuintei copilului, impreuna cu parintele la care locuieste, nu poate avea loc decat cu acordul prealabil al celuilalt parinte.
(2) In caz de neintelegere intre parinti, hotaraste instanta de tutela potrivit interesului superior al copilului, luand in considerare concluziile raportului de ancheta psihosociala si ascultandu-i pe parinti. Ascultarea copilului este obligatorie, dispozitiile art. 264 fiind aplicabile.


Si daca locuiati in Bucuresti si va mutati, nu va lua nimeni capul, mama era indreptatita sa se adreseze instantei si sa ceara schimbarea domiciliului la ea sau marirea programului de vizita.. insa copilul va trebui ascultat, ori daca nu vrea sa se duca..


Ultima modificare: Sâmbătă, 28 Februarie 2015
gi-jane2, moderator
Doamna avocat m-ati pus putin pe ganduri cand ati spus "daca este indicat un anume domiciliu" si am recitit hotararea judecatoreasca. In motivarile instantei la un moment dat scrie: "Parata locuieste in Bucuresti, iar programul de vizitare urmeaza a se desfasura in Constanta, localitate unde parata-mama nu are locuinta. Se impune ca programul de vizita sa se realizeze fara posibilitatea mamei de a duce copilul la domiciliul sau." La paragraful "pentru aceste motive in numele legii decide scrie - dispune exercitarea autoritatii parintesti asupra minorei sa se faca in comun si stabileste paratei un program de vizitare .... fara posibilitatea de a deplasa copilul la domiciliul mamei ... aici nu se mai mentioneaza niciun oras. Dat fiind celor prezentate, as vrea sa stiu cum trebuie sa procedez. Multumesc mult.

Alte discuții în legătură

Relocare minor fara acordul tatalui liviu_tl liviu_tl Buna ziua! Am divortat de fosta sotie din culpa comuna. Divortul s-a pronuntat definitiv in luna august a acestui an. Avem custodie comuna asupra copilului ... (vezi toată discuția)
Schimbarea domiciliului copilului la schimbarea domiciliului parintelui rezident redspike redspike Recasatoria poate fi un motiv intemeiat in fata instantei in vederea schimbarii domiciliului copilului in conditiile in care mama copilului este divortata si ... (vezi toată discuția)
Mutarea de catre mama a copilelor de la scoala Gabi 72 Gabi 72 Buna ziua sunt divortat din 2011 iar in urma casatoriei a rezultat 2 fetite. Fata cea mare de atunci locuieste cu mine,intre timp mai precis anul acesta si ... (vezi toată discuția)