avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1914 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Proces pierdut la Curte de Apel Bucuresti
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Proces pierdut la Curte de Apel Bucuresti

Buna ziua,
Este primul meu post aici... Doresc si eu un ajutor ca nu stiu incotro sa mai apuc....

Tatal meu a pierdut procesul la Curte de apel Bucuresti. ( in calitate de parat )

In fapt:
Bunicul meu a avut 3 copii
1 - Tatal meu
2 - Sora lui
3 - Fratele lor

Fratele tatalui meu a decedat iar sotia supravietuitoare a intentat proces ( pt succesiune ) contra tatalui meu si sorei lui. Litigiul este pe un teren . Sotia supravietuitoare a primit jumatate din teren conform legii 319/1944....
[ link extern ]

Nemultumirea mea este ca avocata tatalui meu nu a facut referire la Codul familiei art 31
[ link extern ]

In principiu la proces sau adus acte doveditoare cum ca acel teren provine din mostenire dar nu s-a spus clar " ART 31 COD FAMILIE " ci numai vorbe...


In fapt acel teren este un bun din mostenire nicidecum un bun comun al celor doi. Deci dupa socotelile mele nu ar trebui sa se imparta...

Intrebari :
Daca acel teren este un bun propriu al decedatului de ce sotia acestuia ia jumatate ?
De ce legea 319 "bate" codul familiei ? De ce tatal meu si sora lui nu mostenesc totul ?

Precizez ( daca are importanta) faptul ca cei doi au avut o casatorie conjuncturala nelocuind impreuna nerealizand bunuri sau copii impreuna...
Deasemenea am acte ce dovedesc ca mortul a intrat in posesia terenului inainte de casatorie...

As dori si eu un articol de lege sau orice altceva in care scrie clar cum se impart dupa deces ( daca se impart) bunurile proprii ale decedatului dar tinandu-se cont de art 31 din Codul Familiei...


Credeti ca am vreo sansa la revizuirea deciziei invocand art 31 din Codul Familiei ?
Ce sanse as putea sa am la CEDO ?


Va multumesc anticipat
Ultima modificare: Joi, 22 Mai 2008
the_rifle, utilizator
Cel mai recent răspuns: the_rifle , utilizator 04:14, 24 Mai 2008
Acest lucru e foarte credibil.Intrebare este din ce considerent a hotarat in acest fel instanta.

avocat Claudiu Lascoschi
the_rifle a scris:

Fratele tatalui meu a decedat iar sotia supravietuitoare a intentat proces ( pt succesiune ) contra tatalui meu si sorei lui. Litigiul este pe un teren . Sotia supravietuitoare a primit jumatate din teren conform legii 319/1944....
[ link extern ]


Eu apreciez solutia ca fiind corecta.

Haideti sa o luam ...babeste cum se spune.

Sotia mosteneste o cota parte din bunurile mortului (ca de aceea e sotie si nu vecina, amanta, concubina)

1. Daca mortul a avut un teren numai al lui, bun propriu mostenit de la parintii lui si nu cumparat impreuna cu sotia, atunci jumatate din teren mosteneste sotia supravietuitoare si cealalta jumatate o mostenesc fratii si surorile mortului.
Daca mortul ar fi avut copii, atunci un sfert din teren il mostenea sotia si trei sferturi mosteneau copiii mortului, iar fratii si surorile mortului nu mai mosteneau nimic.

2. Daca mortul ar fi avut un teren cumparat cu sotia lui (adica s-ar fi presupus ca o jumatate de teren apartinea mortul si o jumatate de teren apartinea sotiei lui) atunci, sotia ar fi mostenit jumatate din jumatatea mortului, adica un sfert. Un sfert + jumatatea ei in plina proprietate = trei sferturi din tot terenul Adica in total sotia ar fi avut dupa moartea sotului ei 3/4 din teren si restul ar fi fost al fratilor si surorilor mortului.

E mai limpede asa? Se pare ca ca in cazul dvs. va gasiti in varianta 1. (asta incercati sa ne spuneti, de fapt, ca acel teren era numai al mortului, nu si al sotiei lui. OK! dar sotia il mosteneste pe sot. Si in cazul acesta mosteneste jumatate, exact dupa legea pe care chiar dvs. ati citat-o.)

Ceea ce nu inteleg eu (pentru ca aici merg pe ghicitelea si nu pe studiul unui dosar, probabil destul de gros si care a parcurs 2-3 grade de jurisdictie) este daca in acel proces s-a discutat numai mostenirea fratelui (sotului acelei sotii pe care sunteti acum suparati) ori au fost mosteniri succesive incepand cu mostenirea parintelui acestor 3 frati ,caz in care s-ar cam ... lungi discutia... si ar trebui vazut daca nu cumva instanta a cosiderat ca mortul fusese singurul din cei trei frati care a acceptat mostenirea tatalui lui (de exemplu pentru ca ar fi fost singurul care a depus o cerere de reconstituirea a dreptului de prprietate in baza Legii 18). Aceste cazuri sunt foarte dese si omenii nu reusesc sa inteleaga ca din 3 frati poate mosteni doar unul daca el a fost singurul care s-a obosit sa scrie o cerere de restituire.
Din fericire avocatura nu merge pe ghicitelea si ar fi bine sa primiti aceste lamuriri de la avocatul care v-a reprezentat in proces. El stie mai bine despre ce a fost vorba acolo. Desigur, mai trebuie sa aiba si capacitatea de a se face inteles pe limba dvs. Si invers, dvs. sa il ascultati cu atentie fara sa spuneti: las' cam citit io pe net si mi se pare ca nu-i asa.
Ultima modificare: Vineri, 23 Mai 2008
romascanu, moderator
Trebuie vazut dosarul de un avocat independent de proces.Trebuie vauzute piesele dosarului si probele administrate.Acest lucru presupune sa platiti un avocat pt studierea dosarului, nu pentru a va reprezenta in instanta.
In tara ati epuizat toate caile de atac si nu puteti merge asa aiurea la CEDO.

avocat Claudiu Lascoschi
"1. Daca mortul a avut un teren numai al lui, bun propriu mostenit de la parintii lui si nu cumparat impreuna cu sotia, atunci jumatate din teren mosteneste sotia supravietuitoare si cealalta jumatate o mostenesc fratii si surorile mortului. "


Exact asta a fost situatia si exact asta a fost verdictul. Am inteles de ce s-a intamplat asa. Va multumesc pt explicatia foarte utila cu diferenta dintre impartirea bunurilor proprii sau a celor comune...

Daca legea ii da dreptate nu ma deranjaza cum s-a stabilit. Frustrant pt mine ar fi fost sa nu aiba dreptul si cu toate astea sa castige jumatate.


Multumesc tuturor celor ce m-au ajutat postand pe acest topic.
O zi buna tuturor.
Cred ca raspunsul il gasesti in art.1 lit.c din Legea nr. 319/1944. Cota parte din mostenire cuvenita sotului supravietuitor se modifica in functie de categoriile de mostenitori cu care vine in concurs. Astfel, in concurs fie doar cu parintii defunctului sau unul dintre acestia, fie doar cu fratii sau surorile defunctului ori descendentii acestora, indiferent de numarul lor, 1/2 din mostenire.

Solutia instantei este corecta, intrucat se bazeaza pe prevederile Legii nr.319/1944.


Alte discuții în legătură

Succesiune gheorghe marga gheorghe marga am avut un singur frate care pe 30 ianuarie a decedat.nu are copii si este casatorit de 27ani.mama traieste ,cine are dreptul sa participe la suucesiune eu ca ... (vezi toată discuția)
Mostenire verginica73 verginica73 in curtea parinteasca a ramas ocumnata deoarece fratele meu a murit si parintii sant morti demult, , cumnata nu are copii si nici acte asa ca avem toti fratii ... (vezi toată discuția)
Mostenire frati orber orber Buna ziua! Fratele tatalui meu a decedat in urma cu 2 luni. Am anuntat-o (prin cineva, eu neavand numarul ei de telefon) pe sotia lui de acest eveniment,care ... (vezi toată discuția)