avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 651 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... restituire fond rulment
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

restituire fond rulment

Buna ziua!Am si eu o intrebare si va rog mult cine stie sigur sa imi raspunda!In afara cazului in care se vinde o locuinta, si a hotararii Adunarii generale a proprietarilor dintr-o Asociatie de proprietari, mai exista vreun temei legal prin care se restituie fondul de rulment? Va intreb acest lucru pentru ca sunt nou in functia de presedinte de asociatie, nu am apucat inca sa citesc chiar toata legislatia din domeniu,iar o proprietara sustine cu tot dinadinsul sa ii restitui macar jumatate din fondul de rulment,dansa fiind debransata de la sursa centrala de incalzire,respectiv CET,iar cealalta jumatate sa o transfer in fondul de reparatii constituit la nivelul Asociatiei! Este legal ce cere doamna respectiva?:hm: Mie mi se pare ca nu! Astept raspunsuri si pe adresa de e-mail moshu_stef@yahoo.com. Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: ogra , utilizator 22:55, 7 Martie 2011

Conform legii400/2003 art 24 specifica obligativitatea fondului de rulment si anume plata cat si conditiile de restituire .Ca ajutor am extras art.care sper sa-ti clarifice ce ai de facut.
Atentie daca suma depaseste cota lunara de intretinere atunci este indreptatita sa-i returnezi suma care depaseste valoarea reala a fondului.!!!!!!!!
legea 400/2003:
ARTICOLUL 24
(1) In scopul asigurarii fondurilor necesare pentru plati curente asociatia de proprietari stabileste cuantumul si cota de participare a proprietarilor la constituirea fondului de rulment. De regula fondul de rulment se dimensioneaza astfel incat sa poata acoperi cheltuielile curente ale condominiului la nivelul unei luni calendaristice.
Stabilirea cuantumului se face prin echivalare cu suma care a fost necesara pentru acoperirea cheltuielilor lunare inregistrate de asociatia de proprietari in anul expirat, la nivelul lunii cu cheltuielile cele mai mari, majorate cu rata inflatiei, iar in cazurile asociatiilor de proprietari nouinfiintate, prin constatarea si insusirea experientei in domeniu a unor condominii echivalente ca marime.
(2) Fondul de rulment se constituie prin plata anticipata a cotei-parti ce revine fiecarui proprietar, potrivit hotararii adunarii generale a asociatiei de proprietari, iar reintregirea fondului de rulment se face lunar, prin plata sumelor afisate pe lista de plata.
(3) In situatiile in care prin contractul de inchiriere incheiat cu proprietarul chiriasul se obliga sa participe la plata cheltuielilor curente ale condominiului in care locuieste, acesta va participa si la formarea fondului de rulment.
(4) Fondul de rulment deja incasat se restituie numai in situatiile de schimbare a domiciliului sau a dreptului de proprietate, daca prin actele de transmitere a dreptului de proprietate sau a folosintei locuintei nu se stipuleaza altfel.
Multumesc mult pentru ajutor! Deci...daca fondul de rulment este incasat, iar suma nu depaseste cota lunara de intretinere, eu nu il pot returna NUMAI dansei,doar in cazul in care vinde apartamentul,nu? Pentru ca nu il doreste nici intreg (100 RON), ci numai jumatate! Mai mult,fondul de rulment il am depus la CEC. Eu ce fel de furnizor pot scrie ca platesc cu cei 50 RON pe care mi-i cere doamna sa pot face retragere partiala din banca?
HG 400/2003 nu se mai aplica asociatiilor de proprietari din anul 2007 cand au aparut:
- Legea 230/2007 de infiintare, organizare si functionare a asociatiilor de proprietari
si
- HG 1588/2007 cu normele de aplicare a legii.

Conform HG 1588/2007
Art. 24. - (1) In scopul asigurarii fondurilor necesare pentru plati curente, asociatia de proprietari stabileste cuantumul si cota de participare a proprietarilor la constituirea fondului de rulment. De regula, fondul de rulment se dimensioneaza astfel incat sa poata acoperi cheltuielile curente ale condominiului la nivelul unei luni calendaristice. Stabilirea cuantumului se face prin echivalare cu suma care a fost necesara pentru acoperirea cheltuielilor lunare inregistrate de asociatia de proprietari in anul expirat, la nivelul lunii cu cheltuielile cele mai mari, majorate cu rata inflatiei, ........
.............
(4) Fondul de rulment incasat se poate restitui in situatiile de schimbare a domiciliului sau a dreptului de proprietate, daca prin actele de transmitere a dreptului de proprietate sau a folosintei locuintei nu se stipuleaza altfel, precum si in situatiile in care cheltuielile lunare scad conform deciziei comitetului executiv, la cererea proprietarului.

Asadar, daca doamna doreste restituirea unei parti din fondul de rulment si comitetul executiv, respectiv dv., ca presedinte, constatati ca in lunile cele mai scumpe cheltuielile doamnei sunt mai mici, ii puteti inapoia surplusul de la fondul de rulment din contul dumneaei.

In alta ordine de idei, ce se intampla cu acel surplus inapoiat aveti posibilitatea sa o faceti in doua moduri:
- administratorul sa-i elibereze o chitanta cu suma negativa, specificand "restituire fond de rulment partial - conform art.24 (4) din HG 1588/2007", si sa-i dea banii in mana, fie
- sa-i consemnati pe cererea de restituire partiala a fondului de rulment ca suma ii va fi scazuta pe lista de intretinere in luna imediat urmatoare.

Nu dv. trebuie sa va faceti griji cum operati aceasta situatie, ci administratorul.
Grija dv. trebuie sa fie aceea de a stabili surplusul pe care sa il inapoiati doamnei si aprobarea acestei operatiuni.
@elga50, nu stiu de ce dar astazi nu sunt de acord cu dvs. in prima modalitate de a returna niste bani cuiva - in speta din fd. de rulment...
In primul rand, pana acum nu am auzit ca cineva sa elibereze o chitanta cu suma negativa! Ce naiba, poti intocmi o dispozitie de plata in acest sens, dar nu o chitanta cu suma negativa... Apoi as. prop. nu are prea des ocazia de a inapoia cash unui proprietar, doar daca acesta placa din asociatie si in acest caz, proprietarii, de obicei se inteleg intre ei (scris) in vederea transferarii sumelor din fd. de rulment, unuia-celuilalt.
Ma rog, in cazul de fata, contabiliceste vorbind exista forma de transferuri intre fonduri si toata lumea este multumita. Daca doamna nu ar fi acceptat aceasta forma, pur si simplu intocmea o cerere prin care solicita ca plata intretinerii (sau o parte din aceasta) sa se faca din FR care dupa cate am inteles "zace" la CEC (deci oamenii sunt buni platnici si nu este nevoie de a se umbla la FR). Deci, iata mai multe forme de a rezolva o problema, de altfel f. simpla.
Si care e problema cu chitanta cu suma negativa? Nu se poate opera in registrul de casa? Se poate.
Am dat un exemplu de cum se poate opera.
Eu personal nu faceam asa. S-a intamplat sa dau inapoi niste sume din fondul de rulment si am cazut de acord cu proprietarii ca pe cererea lor sa le scriu ca le este scazut din cota lunii urmatoare, urmand ca eu sa operez in contul lor aceasta suma. In activ, in lista, apartamentul apare cu o suma mai mica de plata, iar in pasiv de asemenea se scade din fondul de rulment al apartamentului cu pricina si deci si din totalul fondului de rulment pe asociatie.
Evident cererea lor intra ca document de plata in contabilitate, semnata si stampilata de presedinte, alaturi de facturi si chitante.
Si cu chitanta cu suma negativa era acelasi lucru, numai ca in activ suma se scadea direct din casa.

Modalitatea de operare depinde de ce doreste sa faca proprietarul cu acea suma restituita: sa o ia cash in mana, sa o transfere in fondul de reparatii, sa ii fie scazuta din cota lunara de intretinere.....
Ultima modificare: Duminică, 6 Martie 2011
elga50, moderator

Alte discuții în legătură

Fond rulment intretinere bloc brendissima brendissima Mai exista sau nu fond de rulment?Eu stiam ca in 2007 s-a decis ca nu mai este obligatoriu, ci optional, dar in acelasi timp s-a nascut foondul de reparatii. ... (vezi toată discuția)
Plata fond de rulment hytre_87 hytre_87 Buna ziua, M-am mutat in noul meu apartament de o luna de zile. Astazi am fost sa platesc intretinerea iar domnul de la asociatie nu a vrut sa imi primeasca ... (vezi toată discuția)
Fond de rulment silmarin silmarin Buna ziua,as fi recunoscatoare daca ma puteti ajuta cu un raspuns,sfat...Eu am cumparat un apartament prin programul prima casa,mai exact o mansarda.Suntem ... (vezi toată discuția)