avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 478 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... anuntare posturi vacante
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

anuntare posturi vacante

Colega care se ocupa de anuntarea posturilor vacante, de la 01.01.2011 a incetat sa mai faca acest lucru, crezand ca din moment ce nu mai trebuie sa se inregistreze CIM la ITM, nici anuntarea posturile vacante nu mai este necesara.Dupa 18 angajari facute din data de 11.01.2011 si pana in prezent, a aflat ca de fapt, neanuntarea posturilor vacante in termen de 5 zile lucratoare de la vacantarea acestora, se penalizeaza cu amenzi cuprinse intre 3000 si 5000 lei.
Se mai poate face ceva in acest caz?Daca am anunta posturile respective acum, avem sansa sa scapam numai cu avertisment, sau e sigur amenda?
Cel mai recent răspuns: Av. Emil-Mihail Tatu , Avocat 09:55, 3 Martie 2011
Conform legii, necomunicarea posturilor vacante catre agentia de somaj se poate sanctiona cu amenda intre 3.000 si 5.000 de lei, cu posibilitatea de a plati jumatate din minimul amenzii in termen de 48 de ore de la intocmirea procesului verbal sau de la comunicarea acestuia. Nu este prevazuta sanctiunea avertisment
ART. 10 din Legea 76/2002, spune asa:
(1) Angajatorii au obligatia sa comunice agentiilor pentru ocuparea fortei de munca judetene, respectiv a municipiului Bucuresti, denumite in continuare agentii pentru ocuparea fortei de munca, in caror raza isi au sediul, respectiv domiciliul, toate locurile de munca vacante, in termen de 5 zile lucratoare de la vacantarea acestora

ART. 113
Constituie contraventie urmatoarele fapte:
a) necomunicarea lunara a locurilor de munca vacante prevazute la art. 10;
ART. 114
(1) Contraventiile prevazute la art. 113 se sanctioneaza dupa cum urmeaza:
a) cele prevazute la lit. a), cu amenda de la 3.000 lei la 5.000 lei;

ART. 118
Dispozitiile prezentei legi, referitoare la stabilirea si sanctionarea contraventiilor, se completeaza cu prevederile Ordonantei Guvernului nr. 2/2001 privind regimul juridic al contraventiilor;
ART. 116
(1) Constatarea si sanctionarea contraventiilor prevazute la art. 113 se realizeaza de organele de control ale Ministerului Muncii, Familiei si Protectiei Sociale, Inspectiei Muncii, Agentiei Nationale pentru Ocuparea Fortei de Munca si de catre alte organe care, potrivit legii, au dreptul sa efectueze control

Teoretic din toate aceste texte legale ar reiesi ca daca dumneavoastra le declarati tardiv aceste vacantari ale posturilor, ati putea beneficia de un avertisment, sanctiune prevazuta de OG 2/2001. Cu toate acestea, este riscant sa declarati tardiv doar in speranta ca veti fi sanctionati doar cu avertisment. In masura in care nu declarati, chiar si tardiv vacantarile, pastrati situatia asa cum este, si sperati ca organele de control sa nu va calce pragul in termenul maxim prevazut de OG 2/2001: "ART. 13: (1) Aplicarea sanctiunii amenzii contraventionale se prescrie in termen de 6 luni de la data savarsirii faptei"
~ Conținut șters la cerere ~

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Locuri vacante delia25 delia25 Buna ziua! Este obligatoriu daca o firma are locuri vacante sa anunte AMOFM (Agentia Nationala pentru ocuparea fortei de munca)? Multumesc. (vezi toată discuția)
Instiintare ajofm alinliliana alinliliana Buna ziua, Puteti sa imi spuneti daca exista cumva scris in lege ca trebuie sa instiintam AJOFM-ul cand avem posturi vacante? Multumesc,o zi buna. (vezi toată discuția)
Locuri vacante si ajofm smeagull smeagull Buna ziua, Unitatea la care lucrez face angajari in mod periodic, fara insa sa anunte la AJOFM vreo lista a locurilor vacante. Nici celor pe care ii ... (vezi toată discuția)