Iata situatia mea: au decedat mama si bunica, apoi bunicul (la 1 an dupa ele). La succesiunea mamei n-au fost probleme, lucrurile erau clare. Problemele apar acum, la succcesiunea dupa bunici. La mostenire am venit toti nepotii, copiii mamei (suntem 5, 2 dintr-o casatorie, 3 din alta). Succesiunea dupa bunicul s-a desfasurat normal, fiindca el a lasat testament unuia din noi pentru toata partea sa din casa. La moartea bunicii, bunicul fiind supravietuitor avea o cota-parte din partea ei pe care, nefacandu-se succesiunea, nu a putut-o include in testament. Problema noastra (a celor 2 copii din prima casatorie) este ca ceilalti 3 refuza de ani buni sa semneze succesiunea dupa bunica, si asta pentru ca ei beneficiaza in prezent de casa si nu vor vanzarea ei. Mai mult, pretind sa facem un act notarial prin care ne obligam ca la vanzarea casei sa impartim suma in cote egale, adica sa nu tinem cont de testamentul lasat noua de catre bunic (testamentul a fost lasat ca semn de multumire ca l-am ajutat cu bani, medicamente, spitalizari etc zeci de ani la rand, ajutandu-i deci indirect si pe ceilalti 3 frati vitregi, minori atunci, care locuiau si locuiesc inca acolo).
Intrebarea mea este cum pot solutiona succesiunea in aceste conditii. Mentionez ca nu se pune problema de acceptarea succesiunii (termenul de 6 luni), pentru ca toti am acceptat succesiunea, insa nu ne-am inteles la dezbaterea ei, iar notarul ne-a spus ca in aceste conditii el nu are nici o putere si singura solutie e instanta. Care ar fi solutia legala pentru a iesi din impas si cam cat ar dura in instanta o astfel de solutionare?
In cazul in care mostenitorii nu se inteleg in fata notarului, acesta inchide procedura si sfatuiesc partile sa se adreseze instantei. Aici,procedura este un pic mai de lunga durata,insa puteti face mult mai multe aparari( invoca testamentul) se fac expertize etc. Un avocat va va da toate sfaturile necesare si va poate reprezenta in instanta.Problema e ca procesul nu se desfasoara cu repeziciune.
Multumesc pentru raspuns. Problema e mai complicata, fiindca amandoi fratii locuim in strainatate si ne-ar fi foarte greu sa ne aparam drepturile la termenele stabilite de instante. Angajarea unui avocat e solutia, dar vroiam sa stiu cam la ce orizont de timp ne putem astepta. Pentru iesirea din indiviziune instanta va decide vanzarea bunului, sau ne va lasa in continuare sa "negociem" intre noi, cu singura diferenta ca vom avea actul succesoral clarificat?
Cu alte cuvinte, efortul cu instanta va aduce un rezultat concret, sau inca o hartie de care si-asa ne putem lipsi?
In caz de neintelegere intre comostenitori , notarul suspenda procedura dezbaterii succesiunii si a iesirii din indiviziune.
Imparteala poate imbraca forma atribuirii , cu obligatia de despagubire prin plata unei sulte, dar si forma instraianarii bunului proprietate comuna.
De-a lungul procesului poate fi perfectata o tranzactie, care sa consfinteaza vointa celor impricinatie , intelegere ce va fi mentionata intr-o hotarare de expedient.
Multumesc foarte mult, un raspuns scurt si la obiect. Pentru cand mai aveti timp: banuiesc ca pentru stabilirea unei sulte/tranzactii trebuie sa fie evaluat bunul. Cum se stabileste valoarea bunului (in cazul de fata, e vorba de o casa)? Se merge pe valoarea de la administratia financiara sau se face o expertiza (si daca da, cine o plateste)? In cazul in care de-a lungul timpului am facut amenajari (pentru care am facturi pe numele meu), le pot deduce din valoarea estimata a casei? Dar anumite facturi pe care le-am achitat dupa bunicul (gen 3000 RON la gaze)?
Acestea au fost ultimele intrebari, multumesc inca o data pentru tot efortul.
Vanzare teren agricol
ietam
Buna ziua,
tatal meu a decedat si a lasat titlul de proprietate asupra terenurilor pe care le avea in seama unuia dintre frati. Noi suntem 4 de toti . Nu s ... (vezi toată discuția)