Buna ziua.
Mama are o garsoniera in proprietate si doi copii, eu și fratele meu care este plecat din tara de 15 ani. La decesul mamaei stiu ca urmeaza sa facem succesiunea in urma căreia se împart bunurile mamei la ambii copii. Eu as dori sa stiu daca fratele meu întocmeste un act prin care renunță la partea lui, acel act în ce conditii este perfect legal aici, în România? Prezența fratelui meu este obligatorie la succesiune?
O altă întrebare ar fi : cand împuternicesti o persoana prin procură să te reprezinte la diferite instituții pentru a depune/cere/ridica/semna documente, acea persoana trebuie sa aibă actele in original si in fotocopie (știu că nu este voie să instrăinezi actele in original)?
1. Fratele dvs poate face un act de renuntare la mostenire la orice notariat din strainatate,pe care dv apoi il traduceti la un traducator autorizat. si il prezentati notarului in vederea eleiberarii certificatului de mostenitor.
2.In privinta celei de a doua probleme, in fata iunstitutiilor trebuie sa aveti procura in original dar daca vi se cere dati doar o copie si pastrati originalul.
Nu sunt avocat, dar am trecut prin situatii similare si iti spun din experienta:
1. fratele tau trebuie sa faca o procura zisa "speciala" la consulat/ambasada din tara in care este si prin care renunta la mostenire. Atentie: daca zice ca renunta, inseamna ca renunta la TOATA mostenirea in favoarea TUTUROR mostenitorilor (deci daca ai tata in viata, si in favoarea lui) - cu alte cuvinte, renuntarea este generala, nu se face in folosul cuiva anume. Daca mai sunt si alte bunuri decat acea garsoniera, renuntarea se aplica si asupra lor (terenuri, masini etc.).
2. unele institutii cer procura in original - de ex., procura speciala se elibereaza doar pentru succesiune si ti-o opreste notarul in original (de altfel, nici nu ai avea ce face cu ea in alta parte).