avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 694 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... masa succesorala
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

masa succesorala

Buna ziua.
Mama are o garsoniera in proprietate si doi copii, eu și fratele meu care este plecat din tara de 15 ani. La decesul mamaei stiu ca urmeaza sa facem succesiunea in urma căreia se împart bunurile mamei la ambii copii. Eu as dori sa stiu daca fratele meu întocmeste un act prin care renunță la partea lui, acel act în ce conditii este perfect legal aici, în România? Prezența fratelui meu este obligatorie la succesiune?

O altă întrebare ar fi : cand împuternicesti o persoana prin procură să te reprezinte la diferite instituții pentru a depune/cere/ridica/semna documente, acea persoana trebuie sa aibă actele in original si in fotocopie (știu că nu este voie să instrăinezi actele in original)?



Cel mai recent răspuns: alexul12 , utilizator 12:36, 3 Martie 2011
1. Fratele dvs poate face un act de renuntare la mostenire la orice notariat din strainatate,pe care dv apoi il traduceti la un traducator autorizat. si il prezentati notarului in vederea eleiberarii certificatului de mostenitor.
2.In privinta celei de a doua probleme, in fata iunstitutiilor trebuie sa aveti procura in original dar daca vi se cere dati doar o copie si pastrati originalul.
Salut,

Nu sunt avocat, dar am trecut prin situatii similare si iti spun din experienta:
1. fratele tau trebuie sa faca o procura zisa "speciala" la consulat/ambasada din tara in care este si prin care renunta la mostenire. Atentie: daca zice ca renunta, inseamna ca renunta la TOATA mostenirea in favoarea TUTUROR mostenitorilor (deci daca ai tata in viata, si in favoarea lui) - cu alte cuvinte, renuntarea este generala, nu se face in folosul cuiva anume. Daca mai sunt si alte bunuri decat acea garsoniera, renuntarea se aplica si asupra lor (terenuri, masini etc.).

2. unele institutii cer procura in original - de ex., procura speciala se elibereaza doar pentru succesiune si ti-o opreste notarul in original (de altfel, nici nu ai avea ce face cu ea in alta parte).

Sper ca ti-am fost de ajutor.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Acte facute in afara tarii zuzatudorica zuzatudorica Buna ziua. Mama are o garsoniera in proprietate si doi copii, eu și fratele meu care este plecat din tara de 15 ani. La decesul mamaei stiu ca urmeaza sa ... (vezi toată discuția)
Renuntare certificate mostenitor din 1987 dupa moartea tatalui so renuntare la succesiune say neacceptare a mostenirii dupa moartea mamei 1994(succesiune nedeschisa) Geta Nedelea Geta Nedelea Ma numesc Geta In 1987 am obtinut certificate de mostenitor EU,mama si fratele. In 1994 mama a murit si nu am deschis Inca succesiunea. Sunt in Canada si nu ... (vezi toată discuția)
Renuntare la mostenire defunct bunic cristilucien cristilucien Am rugamintea de a-mi explica cineva ce posibilitati sunt pt cineva domiciliat in Italia sa intocmeasca un act din care sa reiasa ca renunta la mostenirea ... (vezi toată discuția)