Buna seara,
Am o intrebare:
Este valabil ( din punct de vedere legal) un inscris ce poarta denumirea protocol facut intre sindicat si angajator care stipuleaza;
1. timpul de munca este acoperit de salariat prin program inegal , care include atat ore de munca desfasurate in timp de noapte cat si ore prestate sambata si duminica cat si in cursul sarbatorilor religioase fara o repartizare uniforma pentru fiecare zi de lucru
2. fiecare unitate va functiona ca un centru de profit , astfel incat prin activitatea depusa , formatia de lucru din veniturile realizate sa-si acopere integral cheltuielile( transport, utilitati, tichete, etc)iar restul sa se distribuie ca salarii.
La angajare CIM stipuleaza 8 ore pe zi timp de 5 zile pe saptamana la un salariu de 800 ron brut.
Acum ne trezim ca nu luam decat salariu minim pe economie , lucram sambata si duminica si ca explicatie ni se pune in fata acest protocol incheiat inaintea angajarii noastre in firma pe care nu l-am vazut, primit sau semnat la angajare.
E legal?
Eu am citit in codul muncii ca programul de munca inegal trebuie specificat expres in CIM iar la salarizarea in acord angajatorul trebuie sa elibereze in scris dovezi privind indicii de performanta salariatului. ( asa ,la etc, pot intra multe lucruri...mai ales ca noi salariatii nu stim cat costa utilitatile, transportul..)
Mie mi se pare ca acest protocol incalaca codul muncii ( ore de noapte, sambete si duminici lucrate )
In acest caz este el valabil din punct de vedere legal?
Exista UN ACT NORMATIV CARE REGLEMENTEAZA PLATA IN ACORD DIRECT?
Statutul de angajat este compatibil cu formularea din protocol " centru de profit" in situatia in care se lucreaja cu CIM in care este stipulata functia, programul de lucru si salariul?
va sugeram sa faceti o sesizare la ITM si sa va spuneti doleantele.In general angajatorii ne trateaza precum le dam noi voie.Daca ati lua atitudine,cred ca lucrurile s-ar schimba.
In ceea ce priveste,"legal" sau "ilegal", este un lucru, pe cat de simplu pe atat de incert.Bine inteles ca nu e legal,dar nu uitati,...problema adevarata se numeste Romania. #-o
as dori sa contest acel protocol semnaland nelegalitatea lui si potrivit art 966 cod civil nulitatea lui absoluta( deoarece incalca codul muncii art 101 ali 2, art 102 litera a, art 122 alin 1, art 123, art 133, art 134)
Am dreptete? Pot sustine ca acest protocol este lovit de nulitate deoarece obligatia este fondata pe o cauza nelicita ( aici aratand articolele incalcate din codul muncii) si pt ca nu s-a facut acordul de vointa al partilor deoarece la data semnarii protocolului nu eram angajat al societatii si ulterior nu mi s-a adus la cunostinta?
Va rog sa ma sfatuiti cum sa formulez ( ma refer la articolele de lege aplicabile) o contestare a acestui protocol
Nulitatea absoluta
otto2007
pot sustine nulitatea absoluta a unui protocol incheiat intre sindicat si angajator care stipuleaza ca angajatul poate lucra si noaptea si in sarbatori si ... (vezi toată discuția)