avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 470 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Concubinaj
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Concubinaj

Buna ziua! Mama mea, in urma divortului de tatal nostru, si dupa moartea ulterioara a acestuia traieste de peste 20 de ani cu un barbat, in apartamentul ei proprietate personala. Mentionez ca nu sunt cununati civil sau religios, nu au nici un copil impreuna ,el nu are domiciliul la apartamentul mamei si nu a contribuit vreodata la intretinerea sau modernizarea acestuia. Inrebarea mea este daca, in cazul in care mama ar vrea sa vanda apartamentul, sa faca act de donatie unui copil al ei(suntem 4 frati) sau sa se desparta , el ar putea emite vreo pretentie sau are vreun drept. Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: CLAUDIU LASCOSCHI , Avocat 18:49, 4 Martie 2011
Nu ,nu are nici un drept.
mama poate dispune dupa cum doreste de imobil, iar in cazul despartirii sau decesului mamei, concubinul nu are vreun drept
lucrurile sunt mai nuantate;
intradevar, fiind un bun propriu doar a mamei dvs, poate sa dispuna dupa bunul plac.Dar si respectivul "concubin" poate emite pretentii asupra anumitor imbunatatiri aduse apartamentului pe perioada celor 20 de ani( de exemplu, daca s-a intalat o centrala termica, modificari interioare,etc).Desigur, pentru aceste aspecte va trebui sa probeze cu acte cat anume a contribuit.altfel, poate sa solicite cu succes sume de bani pe considerentul imbogatirii fara just temei(cauza) a patrimoniului mamei dvs.
De vandut are dreptul de a vinde.
Problema este ca daca concubinul nu vrea sa plece din casa vor exista probleme si va trebui evacuat in urma unui proces.
Ar fi indicat sa consultati un avocat si sa discutati toate problemele care se pot ivi pentru a uza de cea mai buna varianta.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Donatie rezerva uzufruct sau contr vz-c fara a putea fi contestat ? Flo12 Flo12 Buna ziua, Mama mea traieste in concubinaj cu un barbat si vrea sa-mi doneze apartamentul. Apartamentul a fost cumparat imediat dupa revolutie de mama mea. ... (vezi toată discuția)
Succesiune concubin vs mostenitor marius_vlad marius_vlad Buna ziua, As dori sa va consult in urmatoarea problema: In martie 2009, mama mea a decedat . Aceasta a avut o relatie de concubinaj de aproximativ 20 ani cu ... (vezi toată discuția)
Drepturi morosa morosa Buna ziua.Mama mea este vaduva dar sta de 20 de ani cu actualul concubin fara sa fie cununati civil.De 17 ani locuiesc la tara.Acolo mama mea a investit in ... (vezi toată discuția)