avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 815 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... votul majoritatii e mai presus de lege
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

votul majoritatii e mai presus de lege

la o sedinta de bloc, votul majoritatii locatarilor (jumatate + 1) este mai presus de lege? De exemplu, mai mult de jumatate am votat ca plata tuturor cheltuielilor sa se faca in mod egal de catre toti locatarii, iar o singura persoana a vrut sa se faca conform legii( dupa cota parte). Deci,cum putem face?multumesc
Cel mai recent răspuns: eliasav , utilizator 10:22, 6 Martie 2011
Legea 230/2007 a asociatiilor de proprietari.
Art. 26. - Dacă o hotărâre a adunării generale este contrară legii, statutului sau acordului de asociere a asociaţiei de proprietari ori este de natură să producă daune intereselor proprietarilor, aceştia pot ataca în justiţie respectiva hotărâre, în termen de 45 de zile de la adoptarea acesteia. Acţionarea în justiţie nu întrerupe executarea hotărârii decât în cazul în care instanţa dispune suspendarea acesteia.

In aceste conditii, puneti hotararea in aplicare, iar cine considera ca este contrara legii, sa solicite in instanta anularea acesteia.
Situatia prezentata este o greseala. A gresit cel care a condus adunarea generala. la o adunare generala cineva (presedintele, de obicei) conduce lucrarile, da cuvantul, pune in discutie propunerile si supune votului anumite propuneri. Un presedinte bine pregatit trebuie sa distinga, sa medieze, sa trieze ce pune la vot si ce nu. Si un presedinte constient nu ttrebuie sa puna la vot o propunere care este contrara legii. Trebuie sa insiste ca proprietarii sa respecte legea, sa se ia hotarari in concordanta cu legislatia si daca nu reuseste sa-si dea demisia chiar in acea adunare generala. Daca majoritatea vrea sa incalce legea, sa-si aleaga un presedinte si-un comitet care sa accepte incalcarea legii.

Acum, se pare ca nu aveti incotro si ori va conformati hotararii, ori contestati hotararea in instanta, asa cum a aratat @procmarci.
Eu, ca proprietar as actioana in instanta direct pe presedintele asociatiei pentru nerespectarea legii, cu ocazia afisarii primei liste de plata. Ca sa nu ma judec cu asociatia, m-as judeca doar cu presedintele asociatiei.
Ultima modificare: Joi, 3 Martie 2011
Adriantot, moderator
Titlul acestui post este cutremurator si ne poate arata grozavia unui articol de lege prost scris si care, fiind in lege, poate fi aplicat. Votul majoritatii mai presus de lege. Ca si cum o majoritate din orice comunitate poate incalca Constitutia, poate incalca orice lege din tara asta, poate incalca legea....si acea hotarare poate fi aplicata daca nu e constetata sau in cel mai bun caz poate fi contestata in 45 de zile.
In conditiile de azi din condominiile patriei, dar si de acum 10 ani sau de 5 ani, sunt putini oameni care au timp, rabdare, chemare, stiinta, constiinta sa dea in judecata o asociatie pentru un lucru atat "de marunt" - o hotarare impotriva legii....

Perfect de acord cu punctul de vedere al lui @adriantot.

Maine-poimaine va treziti ca presedintele accepta o propunere, o introduce pe ordinea de zi si o supune la vot, iar acea propunere se si voteaza....cum ca listele de intretinere sa se calculeze din 3 in 3 luni.....sau ca proprietarii de la ultimul etaj sa repare terasa singuri sau ca fiecare proprietar isi poate scoate tevile de caldura din apartament daca nu mai are nevoie de ele....sau alte aberatii.

Un presedinte trebuie sa nu dea voie sa se ajunga la votarea unor nelegalitati, fie ele cat de mici.
Un presedinte nu se poate scuza ca nu a stiut legea. El trebuie sa cunoasca legea dupa care conduce o asociatie de proprietari, trebuie sa fie responsabil pentru actiunile sale. Altfel, acel presedinte promoveaza anarhia.


Ultima modificare: Vineri, 4 Martie 2011
elga50, moderator
De acord cu postarile de mai sus, insa si proprietarii trebuie sa cunoasca legislatia si in general legile tarii ca altfel unde ajungem?
Dar ca un caz particular, blocul in care locuiesc are 44 ap. cu 2 camere, absolut la fel din toate punctele de vedere, astfel incat cunoscad acest aspect, pe LP in loc sa pun in cap tabel "ch. pe c.p.i.", am pus "ch. pe ap." - ocazie cu care mi-am ridicat in cap Birou as. prop. Geaba m-am justificat eu ca este acelasi lucru. Nu si nu, este necesar sa respectati legea. OK, am modificat " ch. pe c.p.i." - zic este bine acum? Este super!!!
In fine, legea trebuie respectata. Nu stiu cu a ramas hotararea ia adunarea dvs., dar daca acea persoana, chiar in inferioritate fiind, poate contesta in instanta acea hotarare, care, probabil convine cuiva (unora) dintre proprietari.
Insist, toti proprietarii trebuie sa mai citeasca legislatia, altfel discutam disscutii, chiar si in AG.
un rol important in anularea unei decizii ilegale o are cenzorul/comisia de cenzori, el/ai fiind cei care au printre obligatii vegherea ca deciziile de AG, CE, presedinte si/sau administrator sa nu contravina legislatiei in vigoare.
sper sa va dau un raspuns pe 15 martie cu privire la procesul de anulare a unor decizii luate ilegal in AG la mine in asociatie

Alte discuții în legătură

Anulare indemnizatie presedinte simonadrg simonadrg In 2008 presedintele unei asocoatii de proprietari si-a stabilit salariul de 400 de lei/luna la o sedinta la care au participat doar 10 persoane din totalul de ... (vezi toată discuția)
Hotarare asociatie proprietari, neaprobata de comisia de cenzori celestin celestin Buna ziua! Va prezint situatia. Sunt presedinte de asociatie de proprietari. Am stabilit o adunare generala a asociatiei de proprietari, adunare care a fost ... (vezi toată discuția)
Reabilitare termica elaeco elaeco Buna ziua, Blocul nostru a intrat in programul de reabilitare termica cu 50+30+20 proprietarii Pentru ca primaria nu a luat nici o masura pentru izolarea ... (vezi toată discuția)