La notar trebuie declarat la dezbaterea succesiunii ca dupa defunct exista :
- un cont intr-o banca ( am gasit un extras de cont de acum vreo 2 ani , m-am interesat la banca ,sunt cativa bani si mi-a spus ca pot sa ai scot in urma unui certificat de mostenitor in care sa fie trecut in mod expres numele bancii si date despre contul defunctului )
- o hotarare pentru despagubiri materiale in urma legii 290/2003 ( pana in prezent nu a beneficiat de nici o despagubire ) despagubirea este cam mare zeci de mii de euro
Notarul a spus sa declar tot ce are defunctul , dar el ar putea sa puna o taxa pe ceea ce eu inca nu am beneficiat si cine stie daca voi beneficia ?
Eu dupa obtinerea certificatului de mostenitor daca nu declar la notar aceasta hotararein urma legii 290 mai tarziu se poate da un certificat suplimentar ?
Pentru eliberarea acestui certificat la notar se vor chema iarasi toti mostenitorii sau doar eu ?
Certificatul de mostenitor se va obtine ( sper ) in urma acestui testament:
Testament
Subsemnatul……..,cnp,….dispun ca dupa incetarea mea din viata averea mea sa fie stapanita dupa cum urmeaza:
1. Las nepoatei mele de fiu…………sa stapaneasca in plina proprietate si posesie intreaga mea avere mobila si imobila , instituind-o legatara universala a averii mele
2. Las fiului meu …………..uzufructul viager pentru locuinta mea…….instituindu-l legatar particular al averii mele
3. Las lui………(vecina) sa stapaneasca in plina proprietate si posesie suprafata de 400 mp teren arabil din totalul de 1500 mp (situata la aceeasi adresa cu casa pe care are drept de usufruct fiul )teren cu iesire la starda…….instituind-o legatara particulara a averii mele
Declar ca am luat la cunostinta de dispozitiile art 841 si art 1 si 2 din legea 319/1944 si mentin prezentul testament in redactarea de mai sus
Aceasta este ultima dorinta si doresc sa fie respectata intocmai de legatari mei.
Eu sunt nepoata
Tatal si vecina sunt de acord cu testamentul
Cum trebuie sa procedez in amandoua cazuri : cont in banca si despagubire conform legi 290 ??????
Pot intra in posesia banilor daca nu sunt trecute in certificatul de mostenitor ??
...parerea mea e ca fiind legatara universala chiar daca nu declarati creanta pe legea 290/2003 in baza certificatului de legatar emis de notar pe celelalte bunuri puteti notifica comisiei pentru despagubiri faptul ca titulara dosarului a decedat si dvs sunteti mostenitoarea ei universala in baza certificatul nr...in acerste conditii solicitati ca despagubirea sa va fie virata direct dvs in cont...
AJUTOR !!!
Am obtinut Certificat de mostenitor legatar nr..din data de ...
Notar public....cercetand dosarul...certifica ca de pe urma defunctilor ..........au ramas.bunuri .........
succesiunea 1....bunuri mobile si imobile masina , casa , teren
succesiunea 2....bunuri mobile si imobile masina , casa , teren + ( cont in banca si beneficiar legea 290/2003 - acestea nu sunt trecute )
si urmatorii mostenitori testamentari: 1.eu ....careia in calitate de nepoata de fiu si legatara universala ia revine o cota de 1/1
2.Tata ......caruia in calitate de fiu i s-a constituit un drept de uzufruct viager asupra locuintei ....
3. Vecina....careia in calitate de legatara particulara ai revine in plina proprietate si posesie suprafata de 400 mp din totalul de ...1500 ,teren avand iesire la strada.....inscris in cf......nr...
Am fost la banca pentru a obtine un extras de cont si eventual pt a intra in posesia banilor dar banca printr-o jurista tinerica si impertinenta a refuzat sa dea orice detalii despre cont ( nici nu mi-a zis macar daca este si daca sunt ceva bani ) precizand ca dupa acest certificat nu rezulta ca eu ....careia in calitate de nepoata de fiu si legatara universala am vreun drept la acel cont ..cica ca nu sunt trecute in certificat detalii despre vreun cont ..si ca ca ar fi si ceilalti mostenitori
Ce treaba are tata si cealalta femeie atat timp cat au acceptat testamentele ???
M-a trimis la notar sa faca el o cerere pe care o va trimite bancii ( prin posta ) sa ai de-a detalii despre cont...ce treaba are notarul doar nu e el beneficiarul
Trebuia trecut in certificat si ceva detalii privind conturile sau eventual nr hotararii in urma careia defunctul treb sa primeasca despagubiri in urma legii 290/2003 ca notarul a zis ca nu avand in vedere ca in certificat scrie ca 1.eu ....careia in calitate de nepoata de fiu si legatara universala ia revine o cota de 1/1 ????
VA ROG AJUTOR DIN PARTEA CELOR CARE POT SA-MI DE-A SOLUTII PT REZOLVAREA CELOR DOUA PROBLEME :
CONT IN BANCA SI LEGEA 290
AVAND IN VEDERE CA NU SUNT TRECUTE IN CERTIFICATUL DE MOSTENITOR
da intradevar asta este procedura...notarul trebuie sa ceara detalii despre cont.apoi se va face un supliment la certificatul de mostenitor in care se va mentiona si suma asta de care vei beneficia.datele privind conturile sunt secrete,iar cei de la banca nu le pot divulga oricui...chiar daca tu zici ca ai certificatul de mostenitor...pt ca poate sa vina altcineva cu un testament cu titlu particular si pe suma asta de bani si atunci nu mai poti beneficia u de bani(asta ca exemplu)
Testament
raul89
Buna seara.
Supun atentiei dumneavoastra urmatorul text existent intr-un testament: \"testez lui x, totalitatea bunurilor mobile SAU imobile ce ... (vezi toată discuția)
Succesiune
total3r
sant succesorul testamentar al uni doamne care a decedat in anul 2009 prin testament mia lasat o casa si un teren dar dupa deces am aflat ca are un cont bancar ... (vezi toată discuția)