avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 904 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... judecata
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

judecata

Buna seara
Am achizitionat o masina in urma cu 3 ani de la o firma , care probabil era in faliment ( eu nu stiam aceasta treaba) si azi am vazut in ziar ca sunt citat in calitate de parat in actiunea in anularea transferului patrimonial
al autoturismului achizitionat de la firma.
As vrea sa stiu ce am de facut. Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: Alvaro Liniers , Avocat 10:59, 4 Martie 2011
In stare de insolventa, administratorul judiciar poate sa solicite anularea tuturor actelor de instrainare a bunurlor societatii.
Este cazul sa va aarati si, prin cerere recnventionala, sa solicitati pretul pe care l-ati dat pe autoturism , in situatia in care instanta anuleaza vanzara
Este vorba de o actiune pentru anularea actelor frauduloaselor, probabil ceruta de lichidatorul catre judecatorului sindic.
Tot ce trebuie sa stis apare in arts 77 si uu. Legii 85/2006 privind procedura insolventei.
Daca a depasit 18 luni de la deschidere procedurii nu mai este valabil actiunea pentru anularea. (art 81)
Sunt considerat fraduloase intre altele: a) acte de transfer cu titlu gratuit, efectuate in cei 3 ani anteriori deschiderii procedurii; sunt exceptate sponsorizarile in scop umanitar;
b) operatiuni comerciale in care prestatia debitorului depaseste vadit pe cea primita, efectuate in cei 3 ani anteriori deschiderii procedurii;
c) acte incheiate in cei 3 ani anteriori deschiderii procedurii, cu intentia tuturor partilor implicate in acestea de a sustrage bunuri de la urmarirea de catre creditori sau de a le leza in orice alt fel drepturile; (art 80).
Daca se anuleaza, trebuie sa restituie masina, dupa care va avea impotriva averii o creanta de aceeasi valoare, cu conditia de buna credinta (art 83).
Daca a depasit 18 luni de la deschidere procedurii nu mai este valabil actiunea pentru anularea.
Asta inseamna 18 luni de la achizitionarea masinii?

18 luni de la deschidere procedurii. Nu de la achizitionarea masinii.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Vanzare imobil incepatorul99 incepatorul99 in urma cu un an s-a vandut un imobil iar acum firma intra in insolventa. Sunt repercursiuni aspra tranzactiei??? (vezi toată discuția)
Firma in insolventa - se anuleaza contractele incheiate pe o perioada de cu 3 ani in urma? catalina_vaduva@yahoo.com catalina_vaduva@yahoo.com Este adevarat ca daca o firma intra in insolventa, se pot anula toate contractele incheiate de aceasta pe o perioada de 3 ani in urma? Adica daca o firma X a ... (vezi toată discuția)
Vanzare auto de pe societate catre persoana fizica CRISTIAN CIRMACIU CRISTIAN CIRMACIU Buna seara. Am urmatoarea speta. O societatea a intrat in faliment si lichidatorul a solicitat anularea unui transfer de drepturi patrimoniale, conform unei ... (vezi toată discuția)