Buna seara
Am achizitionat o masina in urma cu 3 ani de la o firma , care probabil era in faliment ( eu nu stiam aceasta treaba) si azi am vazut in ziar ca sunt citat in calitate de parat in actiunea in anularea transferului patrimonial
al autoturismului achizitionat de la firma.
As vrea sa stiu ce am de facut. Va multumesc.
In stare de insolventa, administratorul judiciar poate sa solicite anularea tuturor actelor de instrainare a bunurlor societatii.
Este cazul sa va aarati si, prin cerere recnventionala, sa solicitati pretul pe care l-ati dat pe autoturism , in situatia in care instanta anuleaza vanzara
Este vorba de o actiune pentru anularea actelor frauduloaselor, probabil ceruta de lichidatorul catre judecatorului sindic.
Tot ce trebuie sa stis apare in arts 77 si uu. Legii 85/2006 privind procedura insolventei.
Daca a depasit 18 luni de la deschidere procedurii nu mai este valabil actiunea pentru anularea. (art 81)
Sunt considerat fraduloase intre altele: a) acte de transfer cu titlu gratuit, efectuate in cei 3 ani anteriori deschiderii procedurii; sunt exceptate sponsorizarile in scop umanitar;
b) operatiuni comerciale in care prestatia debitorului depaseste vadit pe cea primita, efectuate in cei 3 ani anteriori deschiderii procedurii;
c) acte incheiate in cei 3 ani anteriori deschiderii procedurii, cu intentia tuturor partilor implicate in acestea de a sustrage bunuri de la urmarirea de catre creditori sau de a le leza in orice alt fel drepturile; (art 80).
Daca se anuleaza, trebuie sa restituie masina, dupa care va avea impotriva averii o creanta de aceeasi valoare, cu conditia de buna credinta (art 83).