avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 730 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Fondul de reparatii si fondul de rulment
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Fondul de reparatii si fondul de rulment

Se pot aplica penalitati unui proprietar care nu vrea sa achite FONDUL DE REPARATII ? El achita lunar cotele la intretinere dar nu vrea sa achite fondul de reparatii si fondul de rulment. In baza carui articol din legea 230 il putem obliga sa achite cele 2 fonduri ? La fondul de rulment stiu ca nu se percep penalizari, dar cum poate fi constrans un proprietar sa-l achite ?
Va multumesc si va doresc o zi buna in continuare !
Cel mai recent răspuns: tzichi , utilizator 16:09, 16 Martie 2011
Art 24 (1) si (2) di HG nr 1588/2007 precizeaza ca asociatia de proprietari prin hotararea adunarii generale ,in scopul asigurarii fondurilor necesare pentru plati curente, stabileste cuantumul si cota de participatie a proprietarilor la constituirea acestui fond .
In vederea obligarii la plata fond rulment ,in temeiul legal mentionat,asociatia de proprietari are dreptul sa formuleze cereri/actiune in instanta ,impotriva proprietarului care refuza achitarea cotelor introduse in lista de intretinere
Potrivit dispozitiilor Legii Nr.230/2007 si a HG nr.1588/2007, toti proprietarii membrii ai Asoc. De Prop. sunt obligati sa intretina si sa contribuie la reparatiile care se cer privind proprietatea comuna, pe " cota indiviza de proprietate"ce le revine fiecarui proprietar.
Privind fondul de rulment; este prevazut prin lege obligativitatea fiecarui proprietar membrul al asociatiei sa achite in avans costurile utilitatilor ce sunt prevazute pentru o luna "plina"(cu cheltuielile cele mai mari dintr-un an ajustandu-se anual in functie de evolutia preturilor). Fondul de rulment este constituit pentru buna functionare a derularii contractelor ce la are asociatia cu furnizorii de servicii si utilitati.
Privind potrivnicii, Asoc. de Prop. are posibilitatea prin Presdintele asociatiei de
a actiona in instanta pe cei ce nu isi achita obligatiile pecuniare ce le au fata de asociatie.
Lista de plata a obligatiilor de intretinere este de fapt o "FACTURA"colectiva, ce trebuie achitata la un termen scadent, in caz contrar se percep penalizari. Potrivit tot legislatiei in vigoare, actionarea in instanta a celor care au restanta la intretinere mai mult de 90 zile, actiunea nu se timbreaza.
Succes si la traba pentru a va recupera debitele de la rai platnici...!!!!#-o:((:((:stunned::sorry:#-o
In legea 230/2007 se prevede:
Art. 49. - (1) Asociatia de proprietari poate stabili un sistem propriu de penalizari pentru orice suma cu titlu de restanta, afisata pe lista de plata......

Fondul de rulment sau fondul de reparatii neachitat este o restanta.

Toate restantele indiferent din ce sursa provin se trateaza similar.
Am si eu o nelamurire cu privire la acest fond de rulment...in urma cu aprox 2 ani, cand am cumparat ap, administratorul a emis o adeverinta in care era mentionat faptul ca vechiul proprietar nu are restante la intretinere. dupa o luna, poate chiar 2 luni, am vazut ca pe lista de intretinere suntem restanti cu fondul de rulment. este posibil ca aceasta restanta a fondului de rulment sa apartina fostului propretar?
Dupa ce a vandut apartamentul, neavand nicio datorie catre asociatie, fostul proprietar a avut dreptul conform legii, sa-si recupereze fondul de rulment si foarte probabil, l-a recuperat.
Dumneavoastra trebuie sa contribuiti la fondul de rulment ce revine apartamentului in care locuiti (in mod normal suma cea mai mare care s-a platit la intretinere intr-o luna din anul precedent).
Daca veti vinde si dumneavoastra si nu va veti intelege cu cumparatorul asupra fondului de rulment, aveti dreptul sa-l retrageti daca v-ati achitat toate datoriile la intretinere si noul proprietar va trebui sa-l plateasca la randul lui, afisat pe lista de intretinere.

Alte discuții în legătură

Penalizări cornel1592 cornel1592 Este legal : - se calculeze şi să se incaseze penalizări de întârziere, având în vedere faptul că distribuitorii ... (vezi toată discuția)
Penalizari la neplata fondului de rulment Adriana68 Adriana68 Am citit in ziarul Libertatea din 14 iulie 2010 raspunsul lui [EDIT] referitoare la fondul de rulment. Printre altele, spunea \"[b]Acesta poate fi constituit ... (vezi toată discuția)
Sunt obligata sa platesc? monyca_u monyca_u Buna ziua, Mi s-a comunicat de la asociatia de locatari ca trebuie sa platesc \"fond de rulment\" pentru repararea acoperisului de la bloc. Sunt obligata sa ... (vezi toată discuția)