avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 938 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... acordare titluri nominale de valoare - Legea 10/2001 ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

acordare titluri nominale de valoare - Legea 10/2001 si Norme met.

Buna ziua.


Va deranjez si eu cu o intrebare.

Speta sta in felul urmator, in cateva cuvinte: X revendica un imobil nationalizat in anul 1949, in calitate de mostenitori ai proprietarului de atunci.

Operatiunea trece prin fazele reglementate de Legea 10/2001 si se da dispozitie de restituire prin masuri reparatorii in echivalent, prin acordarea de titluri nominale de valoare, folosite exclusiv in procesul de privatizare.
Conform acestei decizii, mostenitorii trebuie sa se prezinte in termen de 6 luni la Min. Fin. Pb. pt a solicita titlurile nominale. Mentionez ca dispozitia a fost data in mai 2005.
Intrebarea mea ar fi daca acest termen de 6 luni este de decadere sau nu?
Ce se intampla daca nu s-au prezentat pana acum, dar vor sa se prezinte?

conform art. 30 din HG 498/2003 pentru aprobarea normelor metodologice de aplicare unitara a Legii 10/2001:
"(1) in termen de 6 luni de la primirea deciziei sau, dupa caz, a dispozitiei otivate care confera dreptul de a primi titluri de valoare nominala folosite exclusiv in procesul de privatizare persoana indreptatita este obligata sa solicite Min. Fin. Pb. eliberarea acestor titluri, sub sanctiunea diminuarii valorii stabilite cu 10% in caz de intarziere.
(2) in termen de 3 luni de la primirea cererii persoanei indreptatite Min. Fin. Pb. este obligat sa elibereze titlurile de valoare nominala folosite exclusiv in procesul de privatizare, garantate de stat, sub santiunea unor penalitati de 0,1% pe zi din valoarea sumei totale.
Norme metodologice:
Sintagma garantate de stat are semnificatia garantarii exercitarii drepturilor conferite de posesia acestor titluri inlauntrul termenului legal de valorificare. O data emise, titlurile de valoare nominala nu pot fi anulate sau diminuate."


Asadar, persoanele indreptatite pot inca solicita si primi titlurile, reduse cu 10% urmare a sanctiunii nesolicitarii lor in timp de 6 luni?

Alte discuții în legătură

Retrocedare terenuri agricole Desi recunoaste ca are dreptul la o suprafata de teren mai mare, primaria spune ca nu exista intreaga suprafata de teren mostenita si o constrange pe mama sa ... (vezi toată discuția)
Cum execut o hotarare pe legea 10/2001 nemodificata? Dalila-Georgiana Herescu Dalila-Georgiana Herescu Speta pe scurt: Am chemat in judecata primaria prin primar pentru ca nu am fost multumita de cuantumul despagubirilor si de modalitatea de acordare a lor ... (vezi toată discuția)
Recalculare despagubire conform modificarilor legii 247/2005 basy basy Am indeplnit toate formalitatile pentru despagubire conform legilor in vigoare, dar valoarea despagubirilor am vazut ca poate fi contestata conform legii ... (vezi toată discuția)