avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 345 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Divort, copil, partaj, apartament achizitionat ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Divort, copil, partaj, apartament achizitionat anterior, contract comodat

Buna ziua,

Am urmatorul caz:
- sunt casatorit de 11 luni si am un copil din casatorie;
- am un copil dintr-o relatie anterioara casatoriei, in tutela mamei sale;
- am un apartament achizitionat anterior casatoriei, prin credit ipotecar la care am platit 2 ani anterior casatoriei (pe toate documentele apar ca la data achizitiei eram necasatorit) si cele 11 luni de rate in cadrul casatoriei;
- pentru sotie am semnat un contract de comodat, eu fiind comodant si sotia comodatar, cu termen NEDETERMINAT, ale carui conditii nu au cum sa nu fie respectate de catre comodatar.

Acum, divortam si doresc sa stiu care este probabilitatea ca sotia sa pastreze copilul si apartamentul ? In conditiile in care:
- apartamentul este bun propriu si din cate stiu bun comun doar ratele platite impreuna - din contul meu;
- copilul din afara casatoriei, recunoscut, are drepturi asupra detinerilor mele - deci si asupra apartamentul.

Totodata, care este posibilitatea de a incheia acest contract de comodat (pot prin intermediul divortului)? Pe motivul divortului?

Va multumesc foarte mult pentru ajutor.

Apartamentul nu constituie bun comun dobandit in timpul casatoriei ci este bun personal, doar poate sa va oblige la plata unei sulte pentru cele 11 luni cat ati fost casatoriti, adica 50% din ratele achitate impreuna.. restul mai putin conteaza,,,#-o#-o#-o:(:(:(:((:((
Va multumesc pentru raspuns.
Acum, privit intr-o perspectiva de 4-5 ani.. presupun ca lucrurile se schimba.. pentru ca, contributia mea initiala va avea o pondere mica in comparatie cu ratele platite la comun, nu?
Bunul cumparat inainte incheierii casatoriei este propriu.
Plata ratelor de catre dumneavoastra, in calitate de soti, conduce la nasterea unui drept de creanta in ceea ce priveste sumele de bani investite in acest sens.

Fata de aceasta imprejurare, sotia, in termen de 3 ani de la ramanerea definitiva a hotararii judecatoresti privind desfacerea casatoriei prin divort, se poate adresa instantei de judecata , in vederea reglementarii acestei situatii de fapt si pentru a recupera aceste sume de bani , investite pentru cumpararea imobilului .

(prescriptia intre soti nu curge , este supendata, decretul 167/ 1958 ).

E adevarat , va fi apreciata contributia efectiva , in raport de veniturile realizate.

In ceea ce priveste contractul de comodat, regasiti in curpinsul acestuia cauzele de incetare ( contractul este legea partilor , conform adagiului latin "pacta sunt servanda ").

In cadrul procesului de divort, va fi stabilita si obligatia legala de intretinere , care nu va putea depasi plafonul maximal stabilit de Codul familiei , in speta 16,5 din venitul net realizat, insa nu mai putin de salariul minim pe economie , in caz in care nu obtineti niciun venit din munca .
( art . 86 , 94 din Codul familiei).

Copilul are dreptul la plata pensiei de intretinere , pentru a -si consolida eductia , pregatirea scolara, obligatia ce va incumba fiind stabilita atat in functie de mijloacele dumneavoastra, cat si in raport de nevoile copilului minor.

Numai dupa deces copilul va avea un drept asupra imobilului, proprietatea dumeavoastra.


Succes.
Va multumesc pentru lamuriri.
Intradevar prescriptia nu curge intre soti, numai in timpul casatoriei (vezi disp.art.14 alin.3 din Decretul 167/1958).
Insa in cazul D-voastra nu sunt aplicabile dispozitiile aratate, deoarece dupa ramanerea definitiva si irevocabila a Hotararii de desfacere a casatoriei, nu mai exista relatii de casatorie, Si din momentul ramanerii Hotararii de divort definitiva si irevocabila, se naste dreptul la actiunea pentru partaj bunuri dobandite in timpul casatoriei;;;, care pentru bunurile mobile prescriptia este de 3 ani, iar pentru bunurile imobile este de 10 ani.:O;

Ps. la un simpozion al C.N.E.J. (executori judecatorest) care a avut loc in Mun.X s-a ridicat si s-a dezbatul modul de aplicare acestor dispozitii, privind "prescriptia dreptul la actiune si in ce situatii se prescrie si dreptul de a mai cere executarea silita, deasemeni prescrierea Titlurilor executorii".:)

Alte discuții în legătură

Prescriere sulta amia1940 amia1940 In 2009 am facut partajul si am achitat fostei sotii jumatate din pretul apartamentului prin transfer bancar în contul fostei sotii. Din câte stiu dreptul la ... (vezi toată discuția)
Bun comun dionu dionu Buna ziua As dori sa ma lamuriti si pe mine . Impreuna cu prietena mea am facut un credityprima casa, Eu sunt garantul si ea este titulara ... (vezi toată discuția)
Nelamurire- prescriptie ContSters98165 ContSters98165 buna ziua. in 2003 am facut un imprumut la banca pe numele meu insa banii i-a folosit prietenul meu. A platit o parte din ei pana la inceputul lui 2004 si ... (vezi toată discuția)