Am o nedumerire legata de interpretarea art.34 Cod de Procedura Civila.
"Incheierea prin care s-a respins recuzarea se poate ataca numai o data cu fondul. Cand instanta superioara de fond constata ca recuzarea a fost pe nedrept respinsa, reface toate actele si dovezile administrate la prima instanta. "
Va rog sa ma lamuriti ce inseamna acest lucru.
Ideea e ca am depus cerere de recuzare impotriva unui judecator la tribunal care judeca fondul cauzei, cerere care a fost respinsa. Ce se va intampla ulterior in sensul art 34 Cpc?
-Se judeca fondul de catre actualul complet si pot face apoi recurs ( la fond ) la o instanta superioara in care se va judeca si acest recurs de recuzare?
-Pleaca dosarul la o instanta superioara pentru a judeca recursul la recuzare, dupa care se judeca fondul cauzei?
Cum se intampla?
Multumesc
Se va judeca fondul de catre judecatorul pentru care ati facut cererea de recuzare, iar ulterior solutionarii fondului, veti ataca odata cu solutia si inncheierea de respingere a recuzarii. Pentru ca, in situatia in carre solutia va este favorabila, nu o veti mai ataca si cu siguranta nu veti dori nici recuzarea judecatorului care a dat-o!:)
Dacă cererea de recuzare a fost respinsă, soluţionarea fondului va fi reluată cu participarea şi a judecătorului propus pentru recuzare.
Încheierea prin care s-a respins recuzarea se poate ataca numai o dată cu fondul (art.34 alin.2 C.proc.civ.). Ca urmare, împotriva acestei încheieri este susceptibilă acea cale de atac care poate fi exercitată împotriva hotărârii de fond.
Când instanţa superioară (instanţa de apel sau instanţa care rejudecă fondul după casarea cu reţinere ) constată că recuzarea a fost pe nedrept respinsă, va reface toate actele şi dovezile administrate la prima instanţă.
Insituatia cand solutia este favorabila, sa declari un recurs impotriva ei este de fapt o cerere de recurs lipsita de interes. Dar exista riscul ca partea potrivnica sa declare recurs, si prin absurd ii admite recursul ca fondat.
Mie mi s-a intamplat o astfel de situatie; Si anume; Am chemat in garantie un executor judecatoresc, solutia instantei de fond mi-a fost favorabila, dar instanta nu se pronunta si pe fondul cererii de xchemare in garantie. Partea potrivnica (contestatorul la executare silita) declara recurs si Tribunalul X admite recursul, Fac revizuire, dar Instanta de revizuire scurt trebuia sa atac cu recurs, solutia data..Sunt chestiuni cu risc..#-o#-o#-o#-o
Referitor la discutia pe care am deschis-o. S-a dat hotararea in problema mea si imi este favorabila, insa eu inainte de a se da solutia, imediat dupa ce s-a respins cererea de recuzare, am facut recurs impotriva incheierii prin care s-a respins recuzarea.
Practic, eu nu mai doresc acest recurs, cum trebuie sa procedez?