avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 483 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... recurs la cererea de recuzare
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

recurs la cererea de recuzare

Buna ziua,

Am o nedumerire legata de interpretarea art.34 Cod de Procedura Civila.
"Incheierea prin care s-a respins recuzarea se poate ataca numai o data cu fondul. Cand instanta superioara de fond constata ca recuzarea a fost pe nedrept respinsa, reface toate actele si dovezile administrate la prima instanta. "
Va rog sa ma lamuriti ce inseamna acest lucru.
Ideea e ca am depus cerere de recuzare impotriva unui judecator la tribunal care judeca fondul cauzei, cerere care a fost respinsa. Ce se va intampla ulterior in sensul art 34 Cpc?
-Se judeca fondul de catre actualul complet si pot face apoi recurs ( la fond ) la o instanta superioara in care se va judeca si acest recurs de recuzare?
-Pleaca dosarul la o instanta superioara pentru a judeca recursul la recuzare, dupa care se judeca fondul cauzei?
Cum se intampla?
Multumesc
Cel mai recent răspuns: donigao , utilizator 19:06, 22 Martie 2011
Se va judeca fondul de catre judecatorul pentru care ati facut cererea de recuzare, iar ulterior solutionarii fondului, veti ataca odata cu solutia si inncheierea de respingere a recuzarii. Pentru ca, in situatia in carre solutia va este favorabila, nu o veti mai ataca si cu siguranta nu veti dori nici recuzarea judecatorului care a dat-o!:)
Dacă cererea de recuzare a fost respinsă, soluţionarea fondului va fi reluată cu participarea şi a judecătorului propus pentru recuzare.
Încheierea prin care s-a respins recuzarea se poate ataca numai o dată cu fondul (art.34 alin.2 C.proc.civ.). Ca urmare, împotriva acestei încheieri este susceptibilă acea cale de atac care poate fi exercitată împotriva hotărârii de fond.
Când instanţa superioară (instanţa de apel sau instanţa care rejudecă fondul după casarea cu reţinere ) constată că recuzarea a fost pe nedrept respinsă, va reface toate actele şi dovezile administrate la prima instanţă.
Insituatia cand solutia este favorabila, sa declari un recurs impotriva ei este de fapt o cerere de recurs lipsita de interes. Dar exista riscul ca partea potrivnica sa declare recurs, si prin absurd ii admite recursul ca fondat.
Mie mi s-a intamplat o astfel de situatie; Si anume; Am chemat in garantie un executor judecatoresc, solutia instantei de fond mi-a fost favorabila, dar instanta nu se pronunta si pe fondul cererii de xchemare in garantie. Partea potrivnica (contestatorul la executare silita) declara recurs si Tribunalul X admite recursul, Fac revizuire, dar Instanta de revizuire scurt trebuia sa atac cu recurs, solutia data..Sunt chestiuni cu risc..#-o#-o#-o#-o
Buna ziua,

Referitor la discutia pe care am deschis-o. S-a dat hotararea in problema mea si imi este favorabila, insa eu inainte de a se da solutia, imediat dupa ce s-a respins cererea de recuzare, am facut recurs impotriva incheierii prin care s-a respins recuzarea.
Practic, eu nu mai doresc acest recurs, cum trebuie sa procedez?

Multumesc

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Stramutare proces - conditii tusu tusu Buna ziua, miercuri, 2 aprilie, am o contestatie in anulare la Curtea de Apel. din cate inteleg, contestatia va fi judecata de aceiasi judecatori pe care ... (vezi toată discuția)
Contestatie in anulare manuelaturcu manuelaturcu Buna dimineata, Va rog sa ma ajutati ! Am avut un recurs la Curtea de Apel Pitesti . Instanta s-a mai pronuntat intr-o cauza asemanatoare cu a mea , ... (vezi toată discuția)
Actiune impotriva respingerii cererii de recuzare raicuraisa1 raicuraisa1 In conditiile in care cererea de recuzare a fost respinsa pe motiv de netimbrare, desi am depus chitanta care atesta plata taxei de timbru, am vreo ... (vezi toată discuția)