avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 886 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Executare silită recuperare cautiune la contestatia de executare silita
Discuție deschisă în Executare silită

recuperare cautiune la contestatia de executare silita

se poate recupera cautiunea depusa la cererea de suspendare a executarii silite?
daca da, exista posibilitatea ca aceasta sa fie luata de creditor in cazul respingerii cererii?
vreau sa siu pentru ca trebuie sa imprumut banii si nu stiu ce riscuri am...

multumesc
Cel mai recent răspuns: cipriq , utilizator 20:39, 4 Martie 2011
Una dintre condiţiile de admisibilitate ale unei astfel de cereri de suspendare provizorie se referă la îndeplinirea obligaţiei de plată a unei cauţiuni în cuantum de 10% din valoarea obiectului sau de 500 lei pentru cererile neevaluabile în bani.
Tocmai acest cuantum fix al cauţiunii garantează reuşita cererii de suspendare provizorie pentru că judecătorul învestit cu soluţionarea acesteia nu analizază în fond raportul juridic dintre părţi, ci dispune o măsură provizorie.
Vis-a-vis de subiectul cauţiune, potrivit art.723 ind.1 din Codul de procedură civilă plafonul maxim pentru stabilirea de către instanţă a cuantumului cauţiunii, este de 20% din valoarea obiectului dacă acesta este evaluabil în bani, sau de 2.000 lei pentru cererile al căror obiect este neevaluabil în bani, dacă legea nu prevede altfel.
Potrivit aceluiaşi articol cauţiunea fixă stabilită pentru suspendarea provizorie a executării silite se deduce din cauţiunea fixată pentru cererea de suspendare de fond, ceea ce înseamnă că debitorul nu poate fi obligat să achite mai mult decât 20% din valoarea creanţei sau 2.ooo lei, pentru ambele cereri.

Aşadar, pe de-o parte, plata cauţiunii este menită a prevenii abuzurile creditorului care a procedat la executarea silită a debitorului, cum ar fi spre exemplu, în baza unei hotărâri care deşi executorie, nu a fost supusă controlului instanţei de apel, cum sunt hotărârile comerciale.
Iar pe de altă parte, prin plata cauţiunii, şi drepturile creditorului sunt protejate, acestă instituţie având ca funcţie, printre altele, şi funcţia de garanţie a seriozităţii cererii petentului şi funcţia de sursă de despăgubire a persoanei prejudiciate prin măsurile luate.

multumesc mult pentru raspuns si daca nu sunt prea insistent puteti sa-mi spuneti daca pot recupera cautiunea in cazul respingerii cererii sau cand pot recupera suma de bani?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

In ce consta supendarea unei executari silite? ContSters182547 ContSters182547 vreau sa suspend o executare silita, in ce consta aceasta procedura? (vezi toată discuția)
Executare silita patrumarinel patrumarinel am primit o somatie pentru executare silita intrucat nu am achitat la zi ratele la banca. in cat timp se face executarea si daca incep sa achit ratele se ... (vezi toată discuția)
Contestatia suspenda executarea? Niunin Tiberiu Niunin Tiberiu Impotriva incuviintarii executarii silite am introdus in urma cu o saptamana contestatie la Judecatoria care a incuviintat cererea executorului, in favoarea ... (vezi toată discuția)