avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 538 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general Taxa de 3% fond mediu plus noua taxa de 16% ...
Discuție deschisă în Contabilitate în general

Taxa de 3% fond mediu plus noua taxa de 16% obligatorie pentru venituri din alte surse

Buna seara,

Dupa cum am citit in H.G. 150 din 01.03.2011, daca am inteles eu bine, pe langa taxa de mediu care se platea oricum, adica 3% se introduce si taxa de 16% pentru venituri din alte surse, care inainte era prevazuta daca deseurile nu proveneau din propria gospodarie. Acum daca provine sau nu din curtea mea o teava de fier eu trebuie sa o declar ca provenind din alte surse.
Va rog sa imi comunicati daca am inteles eu bine aceasta aberatie.
Mai jos atasez modificarea preluata exact din H.G. 150/01.03.2011.
Va multumesc.

"În înţelesul Codului fiscal nu sunt cuprinse în bunurile
mobile din patrimoniul personal deşeurile valorificate prin
centrele de colectare a deşeurilor de metal, hârtie, sticlă şi altele
asemenea, veniturile realizate fiind supuse impunerii potrivit
prevederilor cap. IX Venituri din alte surse."
Cel mai recent răspuns: ciolpi , utilizator 20:47, 16 Decembrie 2011
Nu m-am confruntat pana acum cu aceasta situatie,dar citind si eu HG 150/2011,acesta este intelesul.
Multumesc frumos.

O seara frumoasa.
Multumesc. La fel si Dvs.
Conform HG 150/2011 ,Titlul III- "Impozitul pe venit" prevede :

1. După punctul 71 se introduce un nou punct, punctul 72, cu următorul cuprins:
“Codul fiscal:
[…]
g) veniturile primite ca urmare a transferului dreptului de proprietate asupra bunurilor imobile si mobile din patrimoniul personal, altele decât castigurile din transferul titlurilor de valoare, precum si altele decât cele definite la cap. VIII1;

Norme metodologice

72.In intelesul Codului fiscal nu sunt cuprinse în bunurile mobile din patrimonial personal deseurile valorificate prin centrele de colectare a deseurilor de metal, hârtie, sticlă si altele asemenea,veniturile realizate fiind supuse impunerii potrivit prevederilor cap. IX «Venituri din alte surse»


Iar Codul Fiscal :

ART. 78

Definirea veniturilor din alte surse:

(1) În această categorie se includ, însă nu sunt limitate, următoarele venituri:

a) prime de asigurări suportate de o persoană fizică independentă sau de orice altă entitate, în cadrul unei activităţi pentru o persoană fizică în legătură cu care suportatorul nu are o relaţie generatoare de venituri din salarii, potrivit cap. 3 din prezentul titlu;

b) câştiguri primite de la societăţile de asigurări, ca urmare a contractului de asigurare încheiat între părţi cu ocazia tragerilor de amortizare;

c) venituri, sub forma diferenţelor de preţ pentru anumite bunuri, servicii şi alte drepturi, primite de persoanele fizice pensionari, foşti salariaţi, potrivit clauzelor contractului de muncă sau în baza unor legi speciale;

d) venituri primite de persoanele fizice reprezentând onorarii din activitatea de arbitraj comercial;

e) *** Abrogat.

(2) Venituri din alte surse sunt orice venituri identificate ca fiind impozabile, care nu se încadrează în categoriile prevăzute la art. 41 lit. a) - h), altele decât veniturile neimpozabile în conformitate cu prezentul titlu, precum şi cele enumerate prin normele metodologice elaborate în aplicarea prezentului articol.

Norme metodologice

În aplicarea art. 78 alin. (2) din Codul fiscal, în această categorie se includ, de exemplu, următoarele venituri realizate de persoanele fizice:
[...]
- veniturile obținute de persoanele fizice din valorificarea prin centrele de colectare a deșeurilor de metal, hârtie, sticlă și altele asemenea;

ART. 79

Calculul impozitului şi termenul de plată

(1) Impozitul pe venit se calculează prin reţinere la sursă la momentul plăţii veniturilor de către plătitorii de venituri, prin aplicarea unei cote de 16% asupra venitului brut.

(2) Impozitul calculat şi reţinut reprezintă impozit final.

(3) Impozitul astfel reţinut se virează la bugetul de stat până la data de 25 inclusiv a lunii următoare celei în care a fost reţinut.
buna seara am si eu o intrebare, la aplicabilitatea HG-150/01.03.2011, cum deduc eu si cota de 16% , mai exact eu consider ca din valoarea totala rezultata din cumpararea deseurilor scad odata 3% si din ce ramane scad si 16% alti spun ca se scade 19% si atat poate ma ajuta cineva va rog
multumesc

Alte discuții în legătură

Impozit pe venit camicami camicami Buna tuturor, o societate comerciala achizitioneaza deseuri de fier de la persoane fizice, din gospodaria proprie.A aparut ,cumva,mai nou, ca societatea ... (vezi toată discuția)
Impozit pe venit retinut la sursa!!!! ambra_28 ambra_28 Conform HG 150/2011, firmele colectoare de deseuri feroase retin de la clientii lor impozit pe venit de 16% incepand cu 01.03.2011. Ma puteti lamuri cand ... (vezi toată discuția)
Achizitie deseuri fier si vanzare camicami camicami Am o socitate a carei obiect de activitate este colectare deseuri fier pe care apoi le revinde. Rog pe cei care stiu despre ce este vorba sa-mi spuna daca ... (vezi toată discuția)