avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 596 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Alocare ore inegala de catre Angajator
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Alocare ore inegala de catre Angajator

Buna ziua.As dori daca se poate ca cineva abilitat sa imi spuna concret referitor la orele distribuite inegal.Lucrez la o firma de IT Software din Bucuresti.Se intampla uneori sa fiu nevoit sa lucrez in weekend Sambata+Duminica.Pentru ca trebuie sa lucrez in weekend am 2 zile libere in timpul saptamanii.Pe perioada weekend-ului in ziua de sambata trebuie lucrate - 10h + 1h pauza si duminica - 6h +1h pauza.Ideea e simpla ca pana acum ceva timp intelegerea intre angajat si angajator era ca eu sa lucrez sambata inca 2h in plus ( adica 8h(cele normale si prevazute in contract) +2h(suplimentar )=10h) iar impreuna cu cele 6h ar fi venit 8h - si pentru ca erau duminica + 2h suplimentar de sambata erau platite dublu.In contractul de munca este scris foarte simplu ca anagajatul trebuie sa presteze 8h pe zi , 40h de pe saptamana si nu este deloc precizat ca se permite alocarea inegala a orelor.In momentul de fata sunt nevoit sa stau 10h in ziua de sambata fara ca cele 2h sa mai fie platite suplimentat din simplul motiv ca angajatorul poate benefia de alocarea inegala a orele.Poate sa ma ajute cineva si sa imi spuna daca este ilegal?Multumesc frumos.
Cel mai recent răspuns: Av. Emil-Mihail Tatu , Avocat 12:42, 5 Martie 2011
din simplul motiv ca angajatorul poate benefia de alocarea inegala a orele

De unde rezulta aceasta concluzie?

Codul muncii: Art.110 (2) În funcţie de specificul unităţii sau al muncii prestate, se poate opta şi pentru o repartizare inegală a timpului de muncă, cu respectarea duratei normale a timpului de muncă de 40 de ore pe săptămână.
Asta a fost raspunsul primit de la persoana care se ocupa cu cu deciziile legale.Cert este ca persoana respectiva e HR, si nu este consilierul juridic al firmei.Pe mine ma frapeaza in primul rand ca acest lucru se intampla de mai bine de 4 luni iar noi nici macar nu am fost anuntati, am realiza cand am vazut fisele de pontaj.Pana sa apara aceasta schimbare am avut o intelegere de comun acord ca stam 2h peste program pentru ca au nevoie dar de asemenea sa iasa si numarul de ore pe ziua de duminica.Iar acum e acelasi lucru doar ca nu se mai platesc alea 2h suplimentar pentru ca decizia vine de la HR si el stie mai bine.Nici nu stiu cum sa procedez in situatia de fata.Multumesc frumos pentru promptitudine
Nici nu stiu cum sa procedez in situatia de fata

Simplu, fie mergeti in continuare pe intelegerea incheiata fie angajatorul respecta art.110 din codul muncii. Persoana de la RU (eu scriu in romaneste) nu trebuie sa fie consilier juridicc, ea trebuie sa aibe cunostinte de legislatia muncii, primordial fiind codul muncii.
Programul de lucru inegal poate funcţiona numai dacă este specificat expres în contractul individual de muncă.
freeelis a scris:

Programul de lucru inegal poate funcţiona numai dacă este specificat expres în contractul individual de muncă.

...sau in regulamentul intern.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Program de lucru ancuta_panaite@yahoo.com ancuta_panaite@yahoo.com Bună ziua, Este normal sa se lucreze în timpul săptămânii de L-V =6h/zi, iar sâmbăta și duminica 10h/zi, un week-end Full, următorul liber și tot ... (vezi toată discuția)
Program de lucru inegal vs repaus saptamanal Patience Patience Buna ziua, Am o intrebare referitor la modul de lucru corect pentru un salariat cu norma intreaga (8h/s,40h/s), dar cu un program de lucru inegal. E ... (vezi toată discuția)
7h/zi, 4 zile/sapt alex.basica alex.basica Buna ziua! Conform Codului muncii, durata normala a timpului de munca este 8h/zi, 40h/sapt, iar in functie de specificul activitatii, se poate opta pentru o ... (vezi toată discuția)