buna seara,ma simt stupid de nevinovata in urma accidentului avut, dar probabil in fata legii sunt stupid de vinovata. Ma aflu pe podul grant in spre directia b-dul Mihalache,conduc cu viteza aproximativa de 40 -50 km/h pe prima banda,pe a doua banda se afla un autoturism jeep ,femeia de la volan schimba brusc banda taindu-mi efectiv calea,observ in ultima clipa semnalizarea jeepului dar si oprirea efectiva a acestuia, mie raminindu-mi putin timp sa frinez. Rezultatul fiind masina mea un sfert sub jeep. Femeia coboara si imi spune ca jeepul i-a iesit din viteze pe banda a doua si a tras repede pe prima banda , jeepul fiind hidramat.femeia avea un copil de citeva luni care nu era in scaun.Eu am avut jeep hidramat , nu are cum sa iti iasa din viteze asa simplu, are la maneta de schimb un buton si da odata iesit din viteza nu mai poti baga in viteza decit cind masina s-a oprit de tot. eu nu am vazut deloc luminile de frina pt ca iesind din viteza masinasa oprit ca si o frina de motor.Ce pot sa fac, poate fi culpa comuna sau doar eu sunt vinovata?????????????????????????
Inteleg ca circulati pe banda 1, adica cea din marginea din partea dreapta a drumului (art. 41 alin. 2 din OU 195/2002: "(2) Numerotarea benzilor de circulaţie pe fiecare sens se efectuează în ordine crescătoare de la marginea din partea dreaptă a drumului către axa acestuia")
Avand in vedere prevederile art. 54 din acelasi act normativ: "ART. 54
(1) Conducătorul de vehicul care execută o manevră de schimbare a direcţiei de mers, de ieşire dintr-un rând de vehicule staţionate sau de intrare într-un asemenea rând, de trecere pe o altă bandă de circulaţie sau de virare spre dreapta ori spre stânga sau care urmează să efectueze o întoarcere ori să meargă cu spatele este obligat să semnalizeze din timp şi să se asigure că o poate face fără să perturbe circulaţia sau să pună în pericol siguranţa celorlalţi participanţi la trafic.
(2) Semnalizarea schimbării direcţiei de mers trebuie să fie menţinută pe întreaga durată a manevrei", nu vad de ce ati fi dv. vinovata, din moment ce persoana cealalta nu s-a asigurat la schimbarea directiei de mers.
Vinovatia celeilalte persoane este demonstrata si de avariile celor doua masini: a ei in partea dreapta spate iar a dv. stanga fata, ceea ce rezulta clar ca v-a taiat calea.
Chestia cu vinovatia celui care loveste din spate este relativa, se refera la cazul in care un autovehicul circula in spatele altuia si nu pastreaza o distanta corespunzatoare pentru a putea opri la adica, dar situatia de fata este cu totul alta.
A accepta constatare amiabila ar insemna sa va recunoasteti vinovatia, dupa cum inteleg ca stau lucrurile.
Parerea mea este ca si Politia va constata vinovatia celeilalte persoane. In caz contrar, eu as contesta procesul verbal intocmit. Cele mai graitoare dovezi in favoarea dv. sunt avariile masinilor, ele demonstreaza ca cealalta masina v-a taiat calea.
Sunteti socata acum, e firesc, dar eu zic sa va linistiti si sa nu va lasati deoarece dreptatea este de partea dv.
Va doresc succes si ... sunt sigur ca veti avea.
Accident rutier
adytzu1020
Buna ziua, doresc un raspuns obiectiv cu privire la stabilirea vinovatiei intr-un accident rutier, in urmatorul context:
Ma deplasam cu masina pe un drum ... (vezi toată discuția)