avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 901 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... divort de comun acord ce inseamna?
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

divort de comun acord ce inseamna?

in cazu unui divort de comun acord pot beneficia de o pensie de intretinere intre soti?
In conditile in care ma aflu in pensie de boala de 3 ani ,iar noi ne-am despartit in fapt de 5ani.
Va rog mult un sfa,
Multumesc anticipat
Cel mai recent răspuns: Vasilica58 , utilizator 16:05, 10 Martie 2011
Solicitati desfacerea casatoriei prin acordul sotilor si obligarea sotului la plata unei pensii de intretinere catre dvs, dar este necesar sa dovediti ca va aflati in stare de nevoie (ex. imposibilitatea de a muncii datorita bolii).
Divortul prin acordul partilor poate fi un acord incheiat de parti numai cu privire la cererea principala, respectiv divortul sau atat pe divort cat si pe cererile accesorii divortului-numele si pensia de intretinere in favoarea dvs, caz in care nu se vor administra probatorii (daca exista copii minori si cererile cu privire la acestia sunt tot accesorii divortului).
Daca exista acord numai pe cererea principala, deci numai pe divort si pe celelalte cereri accesorii nu, atunci veti nevoita sa probati acele cereri accesorii.
De principiu pensia de intretinere in favoarea unui dintre soti, poate fi admisa numai daca sunt indeplinte conditiile prevd de art.41 al.2 c.fam si art.86 al.2 c.fam.
art.41 al.2 c.fam.
Sotul divortat are dreptul la intretinere, daca se afla in nevoie din pricina unei incapacitati de munca survenite inainte de casatorie, ori in timpul casatoriei; el are dreptul la intretinere si atunci cand incapacitatea se iveste in decurs de un an de la desfacerea casatoriei, insa numai daca incapacitatea se datoreaza unei imprejurari in legatura cu casatoria.
art.86 al.2 c.fam.
Are drept la intretinere numai acela care se afla in nevoie, neavand putinta unui cistig din munca, din cauza incapacitatii de a munci.

Ultima modificare: Sâmbătă, 5 Martie 2011
MARTA SIMONA PETRE, Avocat
Va multumesc mult pentru raspuns,va rog sa imi spuneti daca ma incadrez cu boala.Eu find pensionata pentru hepatita cu virus B si depresie severa ,am urmat un tratament cu interferon timp de 1an.Momentu in care a parasit domiciliu si s-a mutat cu o alta femeie, era cu 3 luni inainte de a termina acest tratament.Acest lucru a dus la depresie ,diagnosticu actual fiid ''depresie majora si hepatpta cu virus B.
Inca o data multumesc .
adriana olteanu a scris:

Solicitati desfacerea casatoriei prin acordul sotilor si obligarea sotului la plata unei pensii de intretinere catre dvs, dar este necesar sa dovediti ca va aflati in stare de nevoie (ex. imposibilitatea de a muncii datorita bolii).

multumesc mult de raspuns,ma ajuta diagnosticu de depresie severa si hepatita cu virus B,pe care il am in decizia de pensie

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Divort,obligatii sau nu fata de sotul/sotia cu depresie. vasi49 vasi49 in caz de divort partenerul bolnav de depresie (imbolnavit in timpul casniciei)beneficiaza de ajutorul financiar al celui care divorteaza?daca da conform carei ... (vezi toată discuția)
Divort fara minori irk irk in cazul in care sotul doreste desfacerea casatoriei dupa o perioada de 40 ani ,dar pe parcursul casniciei, din cauza batailor si a violentei asupra sotiei ... (vezi toată discuția)
Divort page page Buna,considerati ca desfacerea divortului din culpa paratei ar avea un efect negativ asupra pensiei de intretinere care o ia acum de la reclamant? (vezi toată discuția)