avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 936 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Angajare cetatean roman cu domiciliu in strainatate
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Angajare cetatean roman cu domiciliu in strainatate

Care sunt modalitatile si formele legale de angajare in Romania a unui cetatean roman cu domiciliul in strainatate? Cetateanul are numai pasaport romanesc cu mentiunea "cetatean roman cu domiciliul in SUA" si toate actele de identitate originale (buletin de identitate, certificat de nastere, etc) au fost retinute de autoritati in 1991 o data cu eliberarea pasaportului.

Va multumesc!
Am fost intr-o situatie absolut identica timp de ani de zile si din punct de vedere al accesului la munca in Romania, nu am avut probleme. Am avut contract de munca la mai multe firme, inregistrate toate la ITM, in care se scria in locul numarului buletinului, numarul pasaportului. Am platit impozite in Romania, conform legii, desi aveam domiciliul stabil peste ocean si plecam acolo de cateva ori pe an. Asa-numita repatriere este o formalitate, si evident ca atunci cand decizi sa te intorci in State, pleci fara sa ai de depus buletine sau dari de seama in Romania. De altfel, nu pricep nici eu de ce in pasaportul romanesc scrie ca ai domiciliul in strainatate, iar cel american sau britanic sau ce o mai fi, nu exista niciodata o asemenea mentiune.
Noiklosa,

Multumesc foarte mult pentru raspuns. Sa inteleg ca ati fost angajat in Romania DUPA ce v-ati facut repatrierea?

Ma tem ca desi, in teorie, cetateanul roman cu domiciliul in strainatate (CRDS) ar trebui sa aiba aceleasi drepturi ca cel cu domiciliul in Romania, reglementarile sunt "sublime dar lipsesc cu desavarsire" ... si atunci CRDS ramane la dispozitia unui functionar care este mai mult sau mai putin dispus sa afle solutia problemelor.

Intrebarea mea este motivata de faptul ca dupa ce ani de zile un CRDS a fost angajat in Romania, platind asigurarile, impozitele si contributiile ca orice cetatean roman, in ianuarie 2011 dupa introducerea obligativitatii raportarilor online a fost dat afara pentru ca depunerea contributiilor a fost refuzata deoarece " cetateanul de la pozitia X nu figureaza in baza noastra de date" . La solicitarile angajatorului pentru informatii suplimentare, functionarul de la fisc (?) raspunde " de ce vreti sa angajati persoana aceasta ? V-ati deschis punct de lucru peste ocean"? ceea ce mie mi se pare total irelevant. Din nefericire, toate incercarile pe care le-am facut pentru a gasi online informatii referitoare la un cadru legal care sa clarifice drepturile unui CRDS la angajare in Romania au esuat...
Se poate angaja in Romania pe baza pasaportului .. in acest sens, se va incheia un c.i.m.
Cetăţenii beneficiază de drepturile şi de libertăţile consacrate prin Constituţie şi prin alte legi şi au obligaţiile prevăzute de acestea.
Cred ca o audienta la seful functionarului care bate campii ar rezolva problema, preferabil insotit de un avocat, ca sa priceapa tipii ca nu e de gluma, sau chiar o adresa a firmei, in care sa solicitati in termeni fermi rezolvarea urgenta a situatiei.

Da, eu m-am angajat, cum spuneam, la mai multe firme, pe posturi de conducere, asadar extrem de vizibile, si nu aveam buletin, ci doar pasaport romanesc. Ulterior, pentru ca din punctul de vedere al celeilalte tari unde sunt cetatean chestiile astea cu domiciliu si rezidenta sunt absolut neimportante, am mers la politie sa imi fac si buletin, ca sa intru in randul lumii, cum s-ar spune. Contractele mele de munca au fost mereu inregistrate la fisc, am platit taxe si impozite, s-a intamplat sa si recuperez eu de la stat impozite pe salariu, pe timpul cand aveam domiciliul in strainatate, si am primit banii fara probleme sau scandal. Deci ca si tratament, am fost tratat absolut corect si fara nicio urma de discriminare (in sistemul bancar a fost, insa, jale, dar asta este o alta mancare de peste).
noiklosa, freeelis

Multumesc din suflet pentru raspunsurile Dvs.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Carte de identitate romaneasca, domiciliul in sua rodiea10 rodiea10 Daca am cetatenie romana si americana,pot avea si Buletin de identitate romanesc?sau care este documentul ce-l pot detine in aceasta situatie?Sint in ... (vezi toată discuția)
Buna seara, eu sunt cetatean roman dar care este rezident acum ... DALMLE DALMLE Buna seara, eu sunt cetatean roman dar care este rezident acum in NL si va fi si pe viitor. Vreau sa-mi fac buletin, Care este procedura? Se poate elibera ... (vezi toată discuția)
Pasaport cetatean roman cu domiciliul in strainatate, se poate evita statutul acesta ? dan_daniel dan_daniel Sunt cetatean roman, locuiesc intr-o tara UE de vreo 3 ani de zile unde am obtinut si rezidenta. Pasaportul romanesc mi-a expirat acum 1 an si jumatate dar ... (vezi toată discuția)