avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 592 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... cand se poate inscrie litigiu
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

cand se poate inscrie litigiu

X(un mostenitor omis de la succesiune) cere intr-un proces anularea unui un certificat de mostenitor + 2 contracte de vanzare cumparare (toate au ca obiect un imobil). Poate obtine si inscrierea litigiului in cartea funciara inca de la inceputul procesului ? Mai precis , poate solicita anularea CM+CV1+CV2+inscrierelitigiu in cartea funciara?

Cel mai recent răspuns: Paula Tudor , Consilier juridic 14:29, 7 Martie 2011
eugen05 a scris:

banuiesc ca nu oricine poate obtine un certificat de grefa. cel ce solicita anularea certif. de most. , nu trebuie sa-si dovedeasca intai, in instanta calitatea de mostenitor ?

Doar partile din proces pot obtine acest certificat de grefa! Si nu trebuia sa va fi judecat pe fond pt a obtine un certificat de grefa. Acesta doar certifica faptul ca exista un litigiu pe rol, partile din litigiu si termenul de judecata. Atat.
In privinta caii procesuale alese, s-ar putea ca userul "gabriel z" sa aiba dreptate.
Daca nu alegeti calea corecta, instanta de judecata va poate respinge cererea pe cale de exceptie (respectiv exceptia inadmisibiliattii..sau alta).
Personal, va sfatuiesc sa procedati asa cum v-a sfatuit d-na Gabriela Paduraru (respectiv, depunere cerere la instanta pentru eliberarea certificatului de grefa si apoi fuguta la OCPI pentru notarea litigiului).
Doar ca as mai avea cateva completari: tariful pentru notarea litigiului in CF este de 60 lei, si nu 20 - asa cum a scris colega de mai sus, iar daca in certificatul de grefa nu sunt mentionate datele de identificare ale imobilului (numar cadastral, numar de carte funciara - personal, am vazut prea putine certificate de grefa completate cu astfel de date), faceti o copie simpla si dupa actiune (presupun ca macar in actiune ati mentionat aceste date...). Eventual, pentru a fi sigur ca nu va intoarce nimeni din drum, atasati la cerere si copii simple dupa respectivul CM, dupa contractele de vanzare-cumparare... Nu sunt obligatorii, dar... sa fie...
Succes!
Ultima modificare: Luni, 7 Martie 2011
Paula Tudor, Consilier juridic

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Lege sau coruptie Brandushica Brandushica Domnilor avocati si stimati uitilizatori al acestui site , ma confrunt cu urmatoarea problema , in urma unui proces care avea ca obiect nulitatea absoluta a 3 ... (vezi toată discuția)
Inscriere in cartea funciara ContSters222775 ContSters222775 Buna seara, Ma pot inscrie in cartea funciara cu un certificat de mostenitor, in conditiile in care acesta este contestat in instanta (de catre o terta ... (vezi toată discuția)
Poate fi vanduta o proprietate daca este deschis un proces? Arkadian84 Arkadian84 am un proces cu o persoana pentru o proprietate si ma intereseaza sa stiu daca legal poate sa vanda acel teren, si daca l-a vandut ce e de facut?? (vezi toată discuția)