avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 589 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Inscriere in cartea funciara
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Inscriere in cartea funciara

Buna seara,

Ma pot inscrie in cartea funciara cu un certificat de mostenitor, in conditiile in care acesta este contestat in instanta (de catre o terta parte, neimplicata in mostenire, pe baza art. 88 - Legea 136/1995, pe motiv ca ar fi lezati in dreptul lor de a promova o actiune prin care sa obtina o hotarare care sa tina loc de act de v/c, prevalandu-se de o chitanta de mana), dar nu exista inca o hotarare definitiva si irevocabila de anulare a certificatului de mostenitor, fiind cu procesul in faza de recurs la Curtea de Apel (inca nu am intentat recursul) ???
Banuiesc ca pentru inscrierea in cartea funciara a proprietatii este necesar sa fac si cadastrul.
A doua intrebare este cum pot reusi sa realizez cadastrul in conditiile in care partea adversa se afla inca in posesia casei de locuit ???

Va multumesc anticipat pentru raspuns !

Cu stima,

Sorin
Cel mai recent răspuns: ContSters222775 , utilizator 16:10, 28 Noiembrie 2011
Nu ati precizat daca la OCPI exista comunicarea ca imobilul face obiectul unui litigiu
Nu ati precizat daca imobilul este liber de drepturile de uzufruct,uz,abitatie sau servitute
In situatia in care nu exista hotarare judecatoreasca definitiva si irevocabile care sa dispuna masuri/drepturi contrare certificatului dvs de mostenitor,aveti dreptul sa solicitati la OCPI notarea dreptului dvs de proprietate
Detaliati calitatea in care partea adversa se afla inca in posesia casei de locuit
Buna dimineata,

Multumesc pentru raspuns. Nu cunosc daca la daca la OCPI exista comunicarea ca imobilul face obiectul unui litigiu, de la obtinerea certificatului de mostenitor eu nu am intreprins nici o actiune si nu am facut nici un demers la OCPI, casa fiind in alta localitate decat localitatea mea de domiciliu.
Avocatul meu m-a sfatuit ca nu are rost sa fac inscrierea in cartea funciara, pana nu se termina litigiile.
Precizez ca in afara litigiului cu privire la anularea certificatului meu de mostenitor, mai exista la instanta de fond doua dosare, in prezent suspendate pana la clarificarea situatiei certificatului meu de mostenitor (in care partea adversa cere instantei sa valideze o chitanta de mana prin hotarare care sa tina loc de act de v/c, invocand si uzucapiunea pentru teren in subsidiar, precum si o cerere reconventionala din partea mea pentru a mi se recunoaste dreptul de proprietate).

Doresc sa aflu si parerea Dvs.

Ce ma sfatuiti ?

Multumesc anticipat pentru raspuns !

Cu stima,

Sorin
Ultima modificare: Duminică, 27 Noiembrie 2011
ContSters222775, utilizator
In situatia mentiuonata cand imobilul face obiectul mai multor cauze aflate pe rolul instantei de judecata ,care nu a pronuntat o hotarare definitiva si irevocabila favorabila dvs pe cale de consecinta dreptul dvs de proprietate este incert ,situatie in care nu se justifica a demara demersuri la OCPI
Multumesc frumos pentru raspunsuri !

Cu stima,

Sorin
ATI SCOS VREODATA UN EXTRAS DE CARTE FUNCIARA ?
PAREREA AVOCATULUI DVS.MI SE PARE PUTIN SLABUTA.
IN MOD LOGIC, DACA SA FACUT DEZBATEREA SUCCESORALA NOTARIALA SI AVETI SI UN CERTICAT DE MOSTENITOR, INSEAMNA CA SITUATIA CADASTRALA A IMOBILULUI, ASA CUM E REGLEMENTAT DE LEGEA NR.7/1996, AR FI OK,

Alte discuții în legătură

Inscriere proprietate cf cypyk cypyk buna ziua in urma unei actiuni in constatare am dobandit o proprietate: teren+casa. mi-am trecut rolul fiscal la primarie pe numele meu pentru plata ... (vezi toată discuția)
Uzucapiune ContSters222775 ContSters222775 Buna ziua, Va rog sa ma lamuriti in legatura cu urmatoarele aspecte: 1. Am eu calitate procesuala activa/pasiva si pot fi dat in judecata pe uzucapiune ... (vezi toată discuția)
Succesiune complicata ! ContSters222775 ContSters222775 Buna ziua, Am urmatoarea problema: Bunica mea a decedat in anul 1976, iar tatal meu, care a fost unic mostenitor, a decedat in anul 1997. Tatal meu nu a ... (vezi toată discuția)