avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 2032 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale contract prescris
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

contract prescris

am un contract de vanzare-cumparare in rate care s-a prescris,vreau sa stiu cum mai pot actiona cumparatorul in judecata pentru neplata ratelor si pentru penalitati,va multumesc.
Cel mai recent răspuns: Carmen Muraru , Avocat 17:30, 7 Martie 2011
Ce fel de vanzare, bunuri mobile sau imobile?
bunuri mobile
In acest caz, este mai complicat.

Sanctiunea neplatii pretului:
Vanzatorul are mai multe posibilitati: obligarea cumparatorului la executarea in natura a obligatiei (termenul de prescriptie este de 3 ani);
invocarea exceptiei de neexecutare, refuzand sa predea lucrul vandut daca cumparatorul nu plateste pretul si nu beneficiaza de un termen suspensiv; rezolutiunea contractului (art.1020,1021 C.civ.).
Pentru bunurile imobile, dreptul la actiune este imprescriptibil, dar fiind vorba de bunuri mobile,...
Rezolutiunea vanzarii pentru neplata pretului este reglementata de art. 1365 Cod Civil, conform caruia ” daca cumparatorul nu plateste pretul , vanzatorul poate cere rezolutiunea vanzarii.” Desigur, in caz de neplata a pretului , vanzatorul nu e obligat sa ceara rezolutiunea vanzarii, putand opta pentru executarea silita a platii .

Sub aspectul naturii juridice, actiunea in rezolutiunea vanzarii este reala , caracter consacrat de art. 1368 Cod Civil, fiind imprescriptibila pe cale extinctiva
Dar, repet, legiuitorul se refera la bunuri imobile.

cu contractul in mana luati legatura cu un avocat sa-l studieze

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Am cumparat un teren iar fostul prop nu mai recunoaste ministru_ ministru_ Buna seara! Am si eu o problema. In urma cu vreo 6-7 ani am cumparat un teren intr-o statiune balneara la un pret de mic si am facut doar un contract de ... (vezi toată discuția)
Vanzare apartament cu achitare partiala uditza uditza Am un apartament de vanzare, iar cumparatorul nu are toti banii acum si nu poate nici sa isi ia un credit. Se poate face un contract de vanzare-cumparare in ... (vezi toată discuția)
Reziliere contract vinzare- cumparare nasu nasu Va salut.Am incheiat un contract de vinzare -cumparare a unui imobil , la notariat.Cumparatorul nu a mai achitat suma stabilita in termenul legal astfel ca ... (vezi toată discuția)