Buna ziua, am si eu o intrebare: societatea la care lucrez din Cluj-Napoca, trece, pe hartie, din punct de vedere al indicatorilor financiari, printr-o perioada dificila. In aceste conditii ni se impune sa ne luam, din 2 in 2 luni, cate 5 zile de CONCEDIU FARA SALAR si ni s-a comunicat ca, CONCEDIUL DE ODIHNA (cele 21-23 de zile regelmentate prin lege) se va reporta pe anul viitor. Se poate reporta CONCEDIUL DE ODIHNA de pe un an pe altul FARA ACORDUL ANGAJATULUI? pe baza carei legi? Anul acesta nu s-au facut nici programarile pentru concediu de odihna. Nu mi se pare corect sa ne luam concediu fara salar dar, in acelasi timp, sa fie nevoie de munca prestat de noi, si sa ni se reporteze concediul platit.
Concediul fara salariu se acorda la cererea salariatului.
Va puteti cauta alt loc de munca daca nu sunteti de acord cu aceasta masura ,nu va poate obliga nimeni sa va luati concediu fara plata.
Concediul de odihna poate fi luat si in prima parte a anului urmator.
1. Efectuarea concediului în anul următor este permisă numai în cazurile expres prevăzute de lege sau în cazurile prevăzute în contractul colectiv de muncă aplicabil.
Angajatorul este obligat să acorde concediu, până la sfârşitul anului următor, tuturor salariaţilor care într-un an calendaristic nu au efectuat integral concediul de odihnă la care aveau dreptul.
2. In cazul concediilor fără plată pentru studii sau pentru interese personale acordarea acestora a fost prevazuta de catre legiuitor ca operând prin acordul părţilor.
In CCMN exista o prevedere prin care , în cazul in care din motive obiective este necesara reducerea sau intreruperea temporara a activitatii, pentru maximum 15 zile pe an, cu obligativitatea reluarii ei, unitatea, cu acordul sindicatelor, poate acorda concediu fara plata - art.43 alin.5.