avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 748 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... contract vizionare apartament cu doua agentii ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

contract vizionare apartament cu doua agentii imobiliare

Buna ziua
De curand am inceput sa caut sa cumpar un apartament, si, automat, am apelat la agentiile imobiliare si am semnat contracte de vizionare cu 2 dintre ele (in care se precizeaza, printre altele, faptul ca in cazul in care se va realiza o tranzactie, trebuie sa le platesc un anume comision).
Problema a intervenit in momentul in care am vizualizat acelasi apartament cu ambele agentii. Intrucat as vrea sa cumpar apartamentul cu cea de-a doua agentie cu care l-am vizualizat, agenta de la cea dintai a primit vestea destul de iritata.
Intrebarea mea este urmatoarea: faptul ca am un contract de vizionare semnat si cu cea dintai agentie ma poate afecta in vreun fel, juridic vorbind...poate agentia sa ridice pretentii de natura materiala sau ma poate actiona in instanta in cazul de fata?
Mentionez ca in orasul in care doresc sa iau apartamentul, toate agentiile au toate apartamentele la vanzare, nu exista un contract de exclusivitate intre vanzator si cumparator.
Multumiri anticipate
Cel mai recent răspuns: kruntz , utilizator 19:04, 24 Iunie 2012
atat timp cat nu exista un contract de exclusivitate si existau mai multe agentii pe acelasi imobil nu aveti probleme.
Buna seara. Si eu am aceeasi intrebare. Daca am vizionat apartamentul cu 2 agentii (la cotatii diferite) si am decis sa il cumpar cu cea de-a doua, prima agentie poate sa afle de acest lucru si sa ceara anumite drepturi?

E adevarat ca in contractul semnat cu cea dintai se specifica ca nu este permisa semnarea vreunei intelegeri cu alta agentie si ca prin urmare va trebui sa platim comision si primei agentii.

Multumesc.
Sfatul meu ar fi sa mergeti la avocat cu contractul.Veti plati mult mai putin la avocat decat la agentie.
Contractul trebuie respectat.In caz contrar de platesc daune-interese.
In primul rand, inainte de actionarea in judecata , pt.daune interese pt.neplata comisionului, obligatoriu se va face o conciliere(asa este procedura).In al 2-lea rand, vedeti daca respectivele firme de intermediere au urmatoarele :
-au aceeasi valoare a comisionului-cea afisata si cea din contract?
-au informatii privitoare la situatia juridica a imobilelor oferite spre vanzare si nivelul estimativ al costurilor pe care trebuie sa le suporte eventualii cumparatori?(agentiile sunt obligate sa aiba si sa prezinte asa ceva)
-au precizat cine suporta costul lucrarilor cadastrale?
-• existenta clauzelor contractuale prin care agentia imobiliara refuza restituirea comisionului platit in avans daca tranzactia nu se finalizeza din culpa clientului;
• lipsa redactarii clare si precise a clauzelor contractului si lipsa indicarii cu exactitate a preturilor si tarifelor aferente.

Va puteti lega de toate acestea, in mod elegant, si incerca sa scapati de plata comisionului, caci, in instanta daca ajungeti, si ati semnat un atare contract , o sa platiti si daune.Ceeace v-am spus sunt conditii urmarite (si mai sunt si altele)de catre ANPC, in controlul pe care il fac acestor agentii.
Buna dimineata,

Multumesc pentru raspunsuri.

Si daca ma duc la prima agentie si incerc sa cad la un acord cu ei inainte sa semnez contractul? Este posibil asa ceva?

Multumesc.

Alte discuții în legătură

Care este valoarea juridica a contractului de vizionare incheiat cu o agentie imobiliara? kruntz kruntz Buna ziua. Va prezint urmatoarea situatie. Impreuna cu prietena mea, sa zicem \"maria\", am fost sa vedem un apartament prin intermediul unei agentii ... (vezi toată discuția)
Comision agentie imobiliara Marcelica Marcelica Buna ziua! Am si o problema si am nevoie de un sfat. Sunt interesata de cumpararea unui apartament. Am fost la o vizionare impreuna cu o alta prietena prin ... (vezi toată discuția)
Precontract de vizionare - legal sau santaj montecassino montecassino Am insotit-o pe prietena mea sa vizioneze un apartament intalnindu-ne cu un agent imobiliar. Acesta ne-a spus ca este obligatoriu sa semnam un precontract de ... (vezi toată discuția)