avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 882 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale pot sa-mi fac si intreprindere individuala si ...
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

pot sa-mi fac si intreprindere individuala si intrepreindere familiala cf. OUG44/2008?

As avea o intrebare legata de urmatoarea situatie: impreuna cu sotia am un AF pe legea 300/2004 (titular sunt eu...) pe care imi desfasor activitati de comert ambulat...deoarece am aflat de abrogarea legii 300/2004 si intrarea in vigoare a OUG44/2008, as fi dorit sa-mi infiintez si o intreprindere individuala unde sa fiu titular (sa pot angaja si alte persoane), dar cu obiectul de activitate transporturi de marfuri siin acelasi timp sa-mi pastrez si vechiul AF (transformandu-l in intreprindere familiala) deoarece am stocuri de marfa, casa de marcat si sunt si platitor de TVA. M-am informat la ORC si se pare ca nu pot avea decat o singura forma de organizare.... In schimb, am citit OUG 44/2008 (art. 14 si art.28 parca..) si nu sunt prea convins ca e asa... nu sunt jurist de profesie, dar am o pregatire tehnica inspate, iar sintagma "cate un singur certificat" pentru regimul juridic, mie imi "suna" ca pot avea un singur PFA/II si o singura IF. Care este parerea dumneavoastra? Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: A. Ionut , Consilier juridic 21:13, 26 Mai 2008
ceea ce trebuie sa faceti dvs in acest caz este sa mergeti la ORC si sa cereti inregistrarea mentiunii cu privire la schimbarea regimului juridic din AF in Intr. individuala (se va bifa la punctul 7.6 din cerere). Titular veti ramane tot dvs. si puteti sa o angajati si pe sotia dvs. Documente ce trebuie depuse:
- cerere de inregistrare (anexa A);
- declaratie pe propria raspundere model 2 sau 3 dupa caz;
- certificat inmatriculare original;
- autorizatie de la primarie in original;
- dovada cu privire la sediul profesional in forma legalizata;
- acordul asoc. prop/vecini daca este cazul.
- copie dupa cartea de identitate;
Cu privire la activitatea de transport marfa trebuie sa prezentati atestatul profesional care din cate o sa va fie cerut printre altele la obtinerea licentei de transport de la ARR.
dar daca imi transform af-ul in intreprindere individuala pot sa-mi angajez doar sotia dupa cum ati spus.... eu as fi dorit sa angajez pentru activitatea de transport si alte persoane care sa ma ajute (inca un sofer pentru lucru in schimburi, eventual secretara),dar am intelesca angajari pe domeniulde activitate nu se pot face decat la intreprinderea individuala....nu as putea sa desfasor cele doua activitati separat pe cele 2 forme de organizare? (as fi vrut sa evit infiintarea unui SRL cu asociat unic pentru a putea avea angajati inactivitatea de transport si asta din cauza contabilitatii care e mult mai simpla in cazul unui PF sau AF..()
puteti angaja cate persoane doriti pe intreprindere individuala, OUG 44/2008 nu limiteaza numarul acesta iar in acest caz nu vad rostul la activitati separate pe 2 forme de organizare. Sau daca intradevar doriti acest lucru dvs. iesiti din AF sau deveniti membru si infiintati o intrep. individuala (nu puteti avea in ambele calitatea de reprezentant), iar sotia dvs. devine reprezentant pe AF. Daca mai aveti neclaritati cu privire la inregistrarea mentiunilor, efectuarea acestor "mutari" va stau la dispozitie.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Intreprindere individuala pana bogdan pana bogdan in cursul anului 2009 mi am infiintat o intreprindere individuala, am luat in arenda 3 hectare de teren agricol, constituirea intreprinderii individuale era ... (vezi toată discuția)
Diferenta dintre pfa si af octavr octavr Buna! Sotia mea doreste sa-si faca un PFA pentru a presta servicii in domeniul IT atat catre persoane fizice cat si catre persoane juridice insa s-a gandit ... (vezi toată discuția)
Pfa, intreprindere individula sau srl marmarci13 marmarci13 O persoana vrea sa-si deschida o afacere in Romania. Este din Iordania, student la medicina in Romania, are CNP romanesc(mama este romanca). Vrea sa cumpere ... (vezi toată discuția)