avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 722 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Pensie de intretinere minor, cadru militar
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Pensie de intretinere minor, cadru militar

Pentru stabilirea cuantumului pensiei de intretinere datorate de catre tata minorului se au in vedere diverse sume de bani ce constituie venitul sau net.
Avand in vedere ca parintele este cadru militar, iar adeverinta depusa la instanta priveste numai salariul net, ar putea fi vorba si de alte drepturi banesti de care acesta beneficiaza ce exced notiunii de salariu? Ma refer nu la chiria primita, ci la premii, indemnizatii, sporuri?
Ma poate ajuta cineva?
Cel mai recent răspuns: Andreea Istrate , Avocat 23:28, 11 Martie 2011
Daca nu li se aplica Codul muncii, ce act normativ li se aplica?
Teoretic ar trebui ca salariul sa fie acelasi luna de luna. Daca existe diferente, acestea sunt date de eventualele sporuri pe care persoana respectiva le-a primit in luna respectiva, ceea ce denota ca nu au carecter de permanent.
Va complicati inutil, deoarece instanta va face o medie a veniturilor nete pe ultimele sase luni, iar suma rezultata va constitui baza de stabilire a pensiei de intretinere. Nu sta nimeni sa calculeze care ar fi sporurile permanente si care nu. Singurele sume ce nu sunt retinute in baza de calcul sunt prima de concediu (daca se acorda), al 13-lea salariu (daca se mai acorda), norma de hrana ce se acorda in baza unei legi speciale si conf. codului de procedura civila nu poate fi urmarita pt nici un fel de datorii.
sporurile cu caracter permanent sunt luate in considerare, inclusiv norma de hrana. Prime trimestriale, de vacanta si al 13-lea salariu nu se mai acorda din 2010.
Raporturile de munca ale militarilor sunt raporturi de munca atipice, ele luand nastere prin ordinul de acordare a primului grad/ordind de numire in functie. Militarilor li se aplica statutul cadrelor militare, respectiv Legea nr. 80/1995 si au lege proprie de salarizare pe care nu stiu sa v-o indic acum.
Cadrele militare nu au voie sa realizeze alte venituri din activitati publice sau private remunerate, cu exceptia celor didactice, singurul lor castig din munca fiind salariul. Conform Codului fiscal, norma de hrana nu intra in categoria veniturilor salariale. Ea este acordata in baza unei legi speciale, si de regula in natura si nu poate fi considerata venit. Destinatia ei este de a asigura necesarul de calorii beneficiarului. Conform codului de procedura civila, alocatiile de stat si indemnizatiile pentru copii, ajutoarele pentru ingrijirea copilului bolnav, ajutoarele de maternitate, cele acordate in caz de deces, bursele de studii acordate de stat, diurnele, precum si orice alte asemenea indemnizatii cu destinatie speciala, stabilite potrivit legii, nu pot fi urmarite pentru nici un fel de datorii.
Dumneavoastra cereti instantei sa solicite unitatii militare adeverinta de venit, nu adeverinta de salariu. Nu-l lasati pe sot sa se ocupe el de asta, ca sigur va veni cu adeverinta de salariu (adica salariul coresp gradului plus cel coresp functiei), eventual si fara sporurile permanente, desi sunt venituri. Cunosc cazuri concrete, nu putine la numar, in care norma de hrana a fost luata in considerare ca venit. Cand vor sa obtina credite stiu sa ceara adeverinte de venit in care sunt incluse sporurile si norma de hrana dar cand e vorba de stabilirea cuantumului obligatiei de intretinere ne prevalam de faptul ca norma de hrana nu e venit.

Alte discuții în legătură

Calcul pensie alimentara la cadre militare lucasica lucasica Imi puteti spune cum se calculeazapensia alimentara la un cadru militar? Mai exact la un subofitei MAI. Si daca se pune in calcul si norma de hrana, care este ... (vezi toată discuția)
Pensie alimentara din norma de hrana la mapn dorat dorat Compartimentul finaciar al unitatii a efectuat retinerea,incepand cu drepturile salariale ale luni aprilie 2014 platite in luna mai 2014 , in cuantum de 1/4 ... (vezi toată discuția)
Pensia alimentara calculata cu tot cu sporuri Tommy D Tommy D Bună ziua, Am o întrebare care nu-mi dă pace de ceva vreme. Am divorțat in 2009 și de atunci plătesc o pensie alimentară raportată la venitul ... (vezi toată discuția)