avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 861 soluții astăzi

Marți, 11 februarie, are loc evenimentul: Negocierea colectivă - Alegerea reprezentanților angajaților și provocările practice. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... procedura incetare CIM mame dupa CIC
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

procedura incetare CIM mame dupa CIC

Buna ziua,
am si eu rugamintea sa imi spuneti care este reglementarea legala prin care mama este protejata impotriva concedierii dupa revenirea din CIC.
Este legala trimiterea ei in somaj sau concedierea imediat dupa revenire din CIC?
Multumesc!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 17:58, 8 Martie 2011
Da, este legala aceasta procedura ... nu mai exista nicio astfel de prevedere privind interdictia concedierii a personalelor care revin din CCC.
1. Legea 202/2002 spune:
Art.10...
(7) La incetarea concediului de maternitate sau a concediului de crestere şi ingrijire a copilului în varsta de pana la 2 ani, respectiv 3 ani în cazul copilului cu handicap, salariata/salariatul are dreptul de a se intoarce la ultimul loc de munca sau la un loc de munca echivalent, avand conditii de munca echivalente si, de asemenea, de a beneficia de orice imbunatatire a conditiilor de munca la care ar fi avut dreptul în timpul absentei.

2. Daca insa angajatorul a desfiintat locul de munca al dvs. va poate oferi un alt loc de munca, asa cum am aratat mai sus.

3. Dvs. nu sunteti obligata sa il acceptati si in acest caz veti fi concediata cu art.65 din Codul muncii si veti putea beneficia de indemniozatie de somaj.
Dar daca desfiintarea postului nu a avut o cauza reala si serioasa, mai este legala procedura de concediere?
1. Daca dvs. considerati ca desfiintarea postului este ilegala atunci puteti contesta in instanta decizia de concediere in termen de 30 de zile de la comunicarea ei.
2. Contestatia o puteti depune la Tribunalul din judetul in care domiciliati. Fiind litigiu de munca nu platiti taxe.
3. Atentie insa ca e foarte greu de dovedit ca desfiintarea postului nu are o cauza reala si serioasa. Angajatorul poate oricand desfiinta orice post si o face pe riscul lui si pe banii lui. Nici o lege nu il poate obliga sa mentina o anume organigrama.
Ultima modificare: Marți, 8 Martie 2011
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane
lauraadriana a scris:

Dar daca desfiintarea postului nu a avut o cauza reala si serioasa, mai este legala procedura de concediere?


In acest caz, asupra legalitatii acestei proceduri se poate pronunta numai instanta de judecata.
D.p.d.v. teoretic, in speta, procedura este nelegala daca nu are la baza o cauza reala si serioasa.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediere mame stefan_72 stefan_72 Buna ziua. In situatia in care am o salariata in CIC iar la sf. lunii se implinesc cei 2 ani ii pot inceta activitatea sau sunt obligata sa o mentin in cele 6 ... (vezi toată discuția)
Revenire din cic mirelahanganu mirelahanganu Buna ziua, Va rog sa mi spuneti ce se intampla in cazul in care la revenirea din CIC postul meu nu mai este disponibil ( este alta persoana angajata ). ... (vezi toată discuția)
Obligativitate angajator de a reincadra pe aceiasi functia la revenirea din cic? ContSters68307 ContSters68307 Buna, Este angajatorul obligat,dpdv legal, sa reincadreze salariata revenita din CIC pe acelasi post sau doar sa o reincadreze si sa o evalueze dupa ... (vezi toată discuția)