avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1541 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Noul cod al muncii
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Noul cod al muncii

Buna ziua, daca intra in vigoare noul cod al muncii angajatorul( firma multinationala da prestigiu) poate sa nu mai plateasca salariile compensatorii stipulate in contractul colectiv de munca?
Tin sa mentionez ca a fost semnat un contract colectiv de munca ce stipuleaza 6 salarii brute in caz de concediere colectiva.
Multumesc frumos!
Cel mai recent răspuns: Mirabelainsasi , utilizator 10:51, 11 Martie 2011
Angajatorul va trebui sa respecte CM incheiat. CCM nu vor disparea si argumentez cu cateva exemple:
Noul cod:
Art.217 (1) Sindicatele, federaţiile şi confederaţiile sindicale, denumite în continuare organizaţii sindicale, sunt constituite de către salariaţi pe baza dreptului de liberă asociere în scopul apărării drepturilor acestora prevăzute în contractele colective şi individuale de muncă sau în acordurile colective de muncă şi raporturile de serviciu, precum şi în legislaţia naţională, în pactele, tratatele şi convenţiile internaţionale la care România este parte, pentru promovarea intereselor lor profesionale, economice şi sociale.
(2) Constituirea, organizarea şi funcţionarea sindicatelor se reglementează prin lege specială.

Art.226 se adauga :
e) să negocieze contractul colectiv de muncă, în condiţiile legii.

Art.237 Negocierea şi încheierea contractelor colective de muncă se reglementează prin lege specială.
Obs: si pana acum era reglementata prin legea 130/1996.
Si as putea continua.
Multumesc de raspunsul prompt in numele mai multor colegi.
Noile modificari care se vor aduce Cdului Muncii se vor aplica numai situatiilor care intervin dupa intrarea lor in vigoare nu si acelor situatii petrecute anterior in afara legii.
Care va fi procedura de cercetare disciplinara cu noul cod al muncii? Se discuta despre faptul ca s-a scos comisia de cercetare disciplinara dar nu se specifica modul in care se va proceda de acum incolo in cazul unei abateri.
Aceiasi, art.267 nu este modificat.

Alte discuții în legătură

Absente nemotivate vasilelacramioara vasilelacramioara buna seara, va rog frumos, sa ma lamureasca si pe mine cineva ca am urmatoarea situatie , un salariat lipseste de pe data de 10.05.2011 si nu poate fi ... (vezi toată discuția)
Desfacerea disciplinara a contractului de munca decarrera_ro decarrera_ro :D Conditii pentru desfacerea disciplinara a contractului de munca. !? (vezi toată discuția)
Altercatie la servici ENGFULL ENGFULL intr-o cerere adresata conducerii o salariata face cunoscut ca in timpul programului de lucru a fost agresata verbal si fizic de un coleg se intelege din ... (vezi toată discuția)