avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1810 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Pensie alimentara, program vizita minor
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Pensie alimentara, program vizita minor

Sunt intr-un proces de stabilire a pensiei alimentare pentru un copil din afara , casatoriei care, nu a fost recunoscut la nastere si, deci, nu poarta numele tatalui biologic (recunoasterea a facut-o acesta, fara stirea mamei, la evidenta populatiei, la varsta de 3 ani a copilului, dupa care m-a actionat in judecata pentru stabilire paternitate, incuviintare schimbare nume, stabilire program vizita).
Inainte cu doua luni de a ma da in judecata si-a transferat toate economiile (peste un miliard de lei vechi) in contul unei cunostinte. Am depus extrase doveditoare la dosar, cu tranzactiile bancare, insa acum el nu figureaza in prezent nicaieri ca angajat si doreste sa plateasca pensia "conform legii" (desi traieste foarte bine din economiile de sute de milioane transferate, plateste rate la banca de vreo 20 mil lunar, are masina,pune benzina, etc...lucruri ce se vad din extrasele de cont depuse la dosar de catre mine), iar eu ca mama daca am cerut acum o pensie alimentara mi s-a raspuns in instanta ca sunt interesata de bani. Se pare ca eu am doar obligatii fata de "tatal biologic" : sa-i dau copilul. Copil care nu este obisnuit cu acesta, care nu doreste mereu sa plece cu el, care afirma ca este bruscat (lucru afirmat si in proces), etc.
Instanta a hotarat ca nu conteaza economiile lui pe care le-a strans in ultimii ani din salarii (care depaseau lunar 100 milioaneP), ci doar veniturile pe ultimele 6 luni, desi el a afirmat clar ca nu lucreaza nicaieri si ca se intretine foarte bine din economiile stranse.
Ce pot face eu?! si ce pot face tinand cont ca desi exista un program de vizita, temporar, (stabilit pe calea unei ordonante presidentiale), si pe care eu am fost de acord sa-l ofer tocmai pentru ca tatal sa se invete cu un copil, sa invete ce nevoi are, acesta nu-l respecta, intarziind atat la luarea copilului, cat si la aducerea lui la domiciliul mamei?
In plus, am cerut pensie alimentara retroactiv, stiind ca recunoasterea paternitatii de catre tata produce efecte retroactive de la nasterea copilului. El afirma insa ca va plati numai de cand va fi data hotararea judecatoreasca. Desi am avut in intentie sa cer in acesti ani pensie alimentara,de fiecare data "tatal biologic" a afirmat ca va plati, chiar a trimis mici sume de bani, din cand in cand, impiedicandu-ma astfel, sa cer eu pensia, in mod legal.
Cu dezamagire, trebuie sa spun ca desi am fost lasata singura din luna a 3-a de sarcina, am crescut singura copilul pana in prezent, la varsta de 4 ani, nu m-am opus niciodata ca tatal sa vina sa-si vada copilul dar am fost refuzata, ba chiar amenintata ca daca voi cere ceva, voi avea de suferit, in cadrul procesului, desi am depus inscrisuri, am avut martori, am avut interogatoriu, tatal minte spunand ca a vrut mereu sa aibe grija de copil dar nu a fost lasat de mama (?!), eu sunt privita ca cea "fara inima", cea care "doreste sa se imbogateasca", desi, repet, singurul lucru pe care l-am cerut este o pensie decenta pentru copil si un program rezonabil, tinandu-se cont de necesitatile unui minor de 4 ani (alimente, haine, medicamente, gradinita, etc) si de faptul ca a lua o luna copilul de langa mama (asa cum tatal doreste) este innaceptabil, in conditiile in care copilul nu este obisnuit cu acesta si nu a stat singur cu el. Tatal nu s-a interesat de orele de masa si de somn, nu stie ce sa faca in sistuatii de boala, etc. Si cu toate probele in favoarea celor afirmate de mine, am senzatia ca eu sunt cea judecata in acest proces si ca nimic din ce spun si dovedesc nu conteaza.
Exista un mod prin care pot cere stabilirea pensiei si in functie de celelalte venituri. De exemplu, avand economii de sute de milioane, are o dobanda, avand rate de 20 mil lunar, se presupune ca are si venituri care sa le acopere.
Sau copilul meu trebuie sa se multumeasca cu pensia stabilita la 1/4 din venitul pe economie, doar pentru ca "tatal biologic" a avut grija ca la deschiderea actiunii sa nu mai figureze ca angajat?!
Sau, daca intr-adevar, nu are venituri, cum ar putea instanta sa-i dea copilul vacantele de iarna, primavara, o luna vara, etc. (asa cum tatal a cerut-o?). Din ce bani va intretine copilul? Si cine are copii (dar nu numai), cunoaste cat "costa" intretinerea si ingrijirea acestora.
Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: adi_2010 , utilizator 17:47, 9 Martie 2011
Posibilitati exista dar chiar va trebuie un avocat bun care sa stie sa aduca probe in acets sens
Avocat am, probe (inscrisuri) prin care am aratat ca nu l-a interesat copilul si am fost amenintata ca daca-i voi cere ceva, imi va fi rau, am depus (el, nu..), am adus martor (el, nu...), au fost interogatorii (raspunsurile lui sunt in contradictie cu cele demonstrate prin probele de la dosar) si totusi, se arata cu degetul spre mine, el e o victima ca va trebui sa plateasca o pensie, iar eu sunt o "profitoare" ca vreau ca, copilului meu sa nu-i lipseasca nimic din cele necesare si mi se pare normal ca si tatal sa contribuie.
Ciudat mi se pare ca desi s-au aprobat referinte de la ANAF cu veniturile pe ultimii 3 ani, s-au vazut tranzactiile si sumele incasate de ordinul miliardelor, situatia s-a intors cu 180 grade: nu ne mai intereseaza asta, ci doar salariile pe ultimele 6 luni, salarii care de fapt nici nu exista (la dosar am depus deja hartie de la ITM ca nu exista contract de munca pe numele tatalui..).
Deci, ce se judeca aici?!
Binele copilului sau satisfacem orgoliile unui barbat care s-a trezit "tata" dupa 4 ani si fara a aduce o portocala, un lapte sau fara sa-l intereseze cum creste copilul, are pretentii doar la timpul liber al acestuia?!
Completez cu faptul ca, desi m-am prezentat la fiecare termen si procesul dureaza de aproximativ 1 an, niciodata nu am fost intrebata cum se comporta copilul in timpul vizitelor, daca tatal a contribuit cu ceva, am senzatia ca probele nu au fost studiate.
Credeam ca un astfel de proces, in care este vorba despre ocrotirea unui minor, va fi altfel, cu probe atent studiate, etc. Din pacate, nu e asa.
Si dumenavoastra v-ati complacut in aceasta situatie de la inceput. Ce va- impiedicat pe dv sa il actionati in instanta in vederea stabilirii paternitatii copilului?Puteati sa o faceti, dar ati ramas in pasivitate
Faptul ca in timp ati primit sume de bani pentru copil, nu constant, ce-i drept, nu este o scuza ca ''v-a impiedicat sa cereti pensia in mod legal''. Pensia nu se acorda retroactiv, ci de la data introducerii actiunii.
Nu am facut nimic pentru ca am dorit sa-mi cresc in liniste copilul. Nu am pastrat sarcina pentru a obliga la ceva un barbat care a afirmat ca nu-si doreste un copil si ca ma va tari prin tribunale daca-i voi cere ceva. Nu din frica n-am facut-o, ci pentru ca nu sunt adepta obtinerii cu forta a ceva..Mi-am asumat responsabilitatea din prima clipa si mi-o asum in continuare. Si nici nu m-am scuzat ca nu am cerut pensie.Am considerat ca mai corect e sa vina sentimentele din partea cealalta.
Insa acum mi se pare firesc sa cer dreptul copilului meu. Atata tot

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensie alimentara retro? crisdario crisdario Am pe fond un proces de incredintare minor,pensie alimentara si cheltuieli de judecata.Nu avem avocati niciunul,ea are dreptul sa ceara cheltuielile de ... (vezi toată discuția)
Pensie alimentara uddo uddo Cum si in ce mod pot sa platesc pensia minorei in afara de mandat postal ...? As dori prin banca , dar nu stiu cum se procedeaza .. cine ma poate ajuta ? (vezi toată discuția)
Pensie intretinere minor adriana istrate adriana istrate Am intentat actiune de divort pe data de 20.12.2010, cerand -desfacerea casatoriei -incredintarea minorului -plata pensiei de intretinere pt minor incepand ... (vezi toată discuția)