avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 844 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... incredintare minor prin declaratie la notar
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

incredintare minor prin declaratie la notar

buna seara!
as vrea sa stiu daca actiunea in instanta este singurul mod in care se poate reglementa incredintarea minorului, stabilirea programului de vizite, pensia alimentara.
parintii minorului n-au fost casatoriti dar tatal a recunoscut copilul (este inscris in certificatul de nastere) si au ramas in realtii amiabile. tatal trimite lunar bani iar mama permite vizitele oricand tatal isi manifesta dorinta de vizita copilul.
la nastere/inregistrarea certificatului, s-a inregistrat adresa copilului ca fiind la domiciliul mamei si drepturile banesti (alocatie, trusoul-cadou, etc) sunt platite la domiciliul mamei.
tatal vrea sa-si consolideze dreptul de vizita (mai ales durata si frecventa vacantelor, mai ales in perspectiva, deocamdata copilul e foarte mic) iar mama doreste sa se stabileasca in strainatate cu copilul si doreste sa poate proba incredintarea legala a minorului (exista un livret de famile care mentioneaza doar mama si copilul) si dreptul de a-i schimba domiciliul.

este o declaratie comuna in fata notarului suficienta? parintii sunt reticenti la ideea tribunalului, mai ales ca locuiesc foarte departe unul de altul,. sunt foarte ocupati, situatia nu e conflictuala, detaliile sunt stabilite.

va multumesc!
Cel mai recent răspuns: Bauu , utilizator 23:45, 30 Septembrie 2019
Problema se poate rezolva fie la notar, fie la un mediator. Din punct de vedere financiar va recomand variata mediatorului.
Intrati pe site-ul www.cmediere.ro, sectiunea Tabelul mediatorilor si cautati un mediator in localitatea dvs, sau in una apropiata, care se poate deplasa in localitatea dvs.
Apoi cu Acordul de mediere va puteti prezenta la arhiva instantei din localitatea dvs. pentru investire cu formula executorie.
Faptul ca parintii se inteleg foarte bine dupa despartirea lor chiar daca relatia de concubinaj nu a mai mers, copilul nesuferind mult din acest punct de vedere este un lucru bun pentru toata lumea. In acest caz, daca partile au stabilit in mod tacit ca minorul sa ramana la mama, iar tatal trimite lunar bani in contul unei pensii de intretinere in favoarea minorului nu vad de ce ar mai trebui sa va complicati cu detalii minore in acest moment cand toata lumea este multumita si fericita. Important ar fi ca situatia sa se mentina la fel si in viitor, astfel se pot schimba datele problemei si nu veti avea incotro sa apelati la instanta de judecata pentru incredintarea minorului si obligarea uneia din parti sa plateasca pensie de intretinere. Din cate cunosc, numai instanta de judecata dispune cu privire la incredintarea minorului in situatii deosebite cand una din parti o cere.
AURORA CIOROBEA a scris:

Problema se poate rezolva fie la notar, fie la un mediator. Din punct de vedere financiar va recomand variata mediatorului.

Apoi cu Acordul de mediere va puteti prezenta la arhiva instantei din localitatea dvs. pentru investire cu formula executorie.


multumesc pentru raspuns.
ma intereseaza cea mai usoara, rapida si ieftina cale prin care mama cu ajutorul tatalui poate obtine un act valabil in UE care sa o identifice ca parinte ce are oficial incredintarea minorului si dreptul de a-i stabili rezidenta in alt tara, inscrierea la scoala si in alte sisteme publice, etc.
un notar ne-a propus sa facem o declaratie comuna. parerea mea (neautorizata) e ca nu e suficient.
Gabriel.o, daca celalalt parinte la care se afla minorul rezultat din relatia de concubinaj si recunoscut de tata, in cazul de fata mama, va dori sa plece din tara impreuna cu minorul evident ca trebuie sa fie si acceptul tatalui recunoscut printr-un act notarial. Dupa indeplinirea acestei proceduri, ar trebui sa te uiti pe Legea nr.272/2004 sa vezi exact ce prevede cu privire la restul problemelor pe care le-ai postat.
multumesc pentru raspunsuri.
avem acordul tatalui pentru deplasare, dupa cum am avut si pana acum, pentru alte iesiri din tara. nu dorim insa un abonament la seviciile de curierat pentru zeci de procuri de acum inainte, calatorim destul de des. prin incredintarea minorului nu am mai avea nevoie de atat de multe procuri.

intrebarea care ramane inca fara raspuns este daca o declaratie comuna la notar rezolva problema incredintarii.

Alte discuții în legătură

Plecare din tara cu copil minor doina80 doina80 Sunt divortata, am sentinta de custodie definitiva si irevocabila si doresc sa plec din tara cu fiul meu pt o perioada mai mare. Tatal are drept de vizita, in ... (vezi toată discuția)
Stabilire drept de vizita cool123 cool123 Buna ziua, Va rog sa ma ajutati cu o chestiune si anume: cuplu care a trait in concubinaj cu un copil s-au despartit, mama a plecat de la domiciliul conjugal ... (vezi toată discuția)
Vreau sa plec cu copilul de acasa, ce am de facut? elisa_c elisa_c Buna ziua!eu v-am mai scris si va multumesc pentru promtitudine!doar ca lucrurile se inrautetesc si as vrea sa stiu ce am de facut.vreau sa plec cu fetita de ... (vezi toată discuția)