avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 429 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Incredintare minor unei alte persoane decât parintii
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Incredintare minor unei alte persoane decât parintii

Buna,

Pe scurt datele sunt:
- locuiesc in strainatate si am in grija un copil minor de 12 ani care e nepotul meu;
- ma ocup de educatia lui, ii platesc scoala, hrana, etc.
- parintii copilului se afla in Romania si nu contribue cu nimic la intretinerea acestuia pentru ca nu au posibilittai materiale;
- ei au dorit sa ofere copilului o sansa si mama sa (care e sora mea) mi l-a dat in grija;
- copilul e la mine de 3 ani;

Problema: de fiecare data cand vin in tara in vizita cu minorul trebuie sa facem o declaratie notariala pentru iesirea din tara dar uneori tatal e plecat la munca, nu e mereu aproape de un notar, etc. Pe scurt, exista vreo posibilitate de incredintare a minorului prin instanta in asa fel incat sa inlocuim cu decizia asta acea declaratie care ne trebuie mereu la Politia de frontiera ? Pot doi parinti sa ceara instantei sa accepte incredintarea minorului spre intretinere si educare unei terte persoane care face parte din familie si la care copilul e de 3 ani ?

Multumesc.
Ultima modificare: Luni, 5 Septembrie 2016
Ryel, utilizator
Cel mai recent răspuns: CLAUDIU LASCOSCHI , Avocat 18:59, 6 Septembrie 2016
se poate- art 399 c civ.

[ link extern ]
Ultima modificare: Luni, 5 Septembrie 2016
Marian Bucur, Avocat
Se poate ce vreți dar e mai simplu cu declarația.

Ar trebui sa vina la proces ambii parinti în primul rand ca sa nu aveți probleme.
Procesul poate dura câteva luni după legea actuala.
Va trebui sa veniți și dvs. la proces.
E posibil sa fie necesar ca minorul să fie ascultat de instanta și eu cam asa consider.

Ați putea rezolva cu avocat toate aspectele și sa va corelați în asa fel încât sa veniți doar la un termen de judecata dar va dura.
In funcție de ceea ce doresc părinții, instanța de judecată poate stabili exercitarea autorității părintești sau doar stabilirea domiciliului minorului la o alta persoană.( incidente fiind art. 399 sau 400 Noul cod civil) Puteți merge dvs.împreună cu părinții la un mediator și stabiliți împreună ce este mai bine de făcut ținând cont de interesul minorului. Cel mai probabil se va cere efectuarea achetei sociale la domiciliul dvs. din străinătate sau acolo unde declarați că veți locui cu minorul. Acordul de mediere se depune pentru consfințire la instanța de judecată pentru obținerea unei hotărâri de expedient in timpul cel mai scurt.
Medierea ar putea sa fie o solutie dar instanta oricum va dori sa ii vada pe toti la fata la judecata.

Fara sa ii vada la fata ii plimba pana vin...ei singuri...ca altfel le poate suspenda si cauza...

Lucrurile sunt simple si fara mediere daca la proces totul va decurge asa cum trebuie si va fi cineva care sa stie cum sa faca si sa ii ajute in mod efectiv cu recomandari care vin de la instanta ca sa mearga totul bine.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Incredintarea minorului la o terta persoana Ryel Ryel Buna ziua si La multi ani! Nu stiu daca anul 2021 va fi mai bun decât 2020, dar cu siguranta noi putem fi mai buni! Acum problema mea... E vorba de ... (vezi toată discuția)
Procura sau nu pentru a lasa copilul la tata ? marlen33 marlen33 Buna ziua!Vreau sa plec pentru o anumita perioada sa muncesc in strainatate.L/am anuntat pe fostul sot ca in perioada cat voi fi plecata ii voi lasa copilul in ... (vezi toată discuția)
Incredintare minor prin declaratie la notar gabriel-o gabriel-o buna seara! as vrea sa stiu daca actiunea in instanta este singurul mod in care se poate reglementa incredintarea minorului, stabilirea programului de vizite, ... (vezi toată discuția)