avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 444 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Incredintarea minorului la o terta persoana
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Incredintarea minorului la o terta persoana

Buna ziua si La multi ani!

Nu stiu daca anul 2021 va fi mai bun decât 2020, dar cu siguranta noi putem fi mai buni!

Acum problema mea... E vorba de incredintarea unui minor la o terta persoana. Parintii locuiesc in Romania, sunt divortati iar minorul (14 ani) a fost incredintat spre crestere si educare la mama. In realitate, minorul locuieste cu mine in strainatate de aproximativ 2 ani. Motivul principal a fost ca minorul a abandonat scoala, vagabonda si incepuse sa fie implicat in mici infractiuni (furt, distrugere, etc.). La mine e scolarizat, incadrat corespunzator pentru vârsta lui, e cuminte si nu doreste sa revina in Romania decat in vizita. Nici unul din parinti nu doreste sa il preia in grija.

V-as ruga daca e posibil sa ma ajutati sa inteleg daca medierea e o solutie pentru o incredintare a minorului la mine cu toate drepturile unui parinte. Eu sunt fratele mamei minorului. M-am gandit la mediator ca solutie pentru ca o actiune in instanta dureaza... Stiu ca in final acordul de mediere trebuie validat de tribunal dar calea mi se pare mai simpla daca e si posibila din punct de vedere legal.

Orice alte sugestii/solutii sunt binevenite.

Multumesc.
Ultima modificare: Vineri, 1 Ianuarie 2021
Ryel, utilizator
Se poate stabili de către instanța de judecată ca locuința copilului, inclusiv autoritatea părintească, dacă este cazul, să fie stabilită la alte persoane (în special rude ale copilului). Prin instanță este mai potrivit, deoarece oricum trebuie efectuată, prin comisie rogatorie, o anchetă socială la locuința din străinătate. Dacă părinții copilului colaborează, lucrurile pot merge foarte repede.
Buna ziua,
@Adrian ALBU, aveti idee cam cat ar putea dura daca apelam la instanta si parintii colaboreaza ?
Multumesc.
Ultima modificare: Sâmbătă, 2 Ianuarie 2021
Ryel, utilizator
Depinde de rapiditatea efectuării anchetei sociale la locuința din străinătate, dar cred că procesul va dura 5-6 luni de zile. Dacă ancheta se va face rapid, durata poate să fie până în 5 luni.
Ultima modificare: Sâmbătă, 2 Ianuarie 2021
Adrian ALBU, Avocat


Adrian ALBU a scris:

Depinde de rapiditatea efectuării anchetei sociale la locuința din străinătate, dar cred că procesul va dura 5-6 luni de zile. Dacă ancheta se va face rapid, durata poate să fie până în 5 luni.


Multumesc dle avocat.

Va rog daca se poate si o parere a unui mediator ar fi foarte apreciat.
Buna ziua,

Mai am o intrebare pentur care va rog un raspuns avizat: In aceaste speta, minorul a fost deja incredintat mamei in urma divortului. Daca decidem sa mergem in tribunal pentru (re)incredintarea minorului la un tert (adica la mine), cine initiaza actiunea in instanta ? Eu in numele copilului sau mama ?

Multumesc.
Ultima modificare: Duminică, 3 Ianuarie 2021
Ryel, utilizator

Alte discuții în legătură

Divort amiabil cu un copil minor UrsacheSoare UrsacheSoare buna ziua, pe scurt este vorba despre urmatoarea situatie: eu si sotia mea dorim sa initiem un divort...de ochii lumii, ca sa zic asa, din diverse ... (vezi toată discuția)
Custodie minor din concubinaj prin mediere herminast herminast Este vorba despre un copil de 14 ani, fata, care doreste sa studieze la tatal ei in SUA, cetatean roman rezident acolo dar care vine in tara destul de des. ... (vezi toată discuția)
Cum imi iau minorul? Imparatul Imparatul Dupa codurile vechi exista reincredintarea copilului minor. Acuma, dupa noul cod civil, cum as putea sa-mi iau copilul inapoi sa-l cresc eu? Acesta printr-o ... (vezi toată discuția)