avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 513 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Incredintarea minorului la o terta persoana
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Incredintarea minorului la o terta persoana

Buna ziua si La multi ani!

Nu stiu daca anul 2021 va fi mai bun decât 2020, dar cu siguranta noi putem fi mai buni!

Acum problema mea... E vorba de incredintarea unui minor la o terta persoana. Parintii locuiesc in Romania, sunt divortati iar minorul (14 ani) a fost incredintat spre crestere si educare la mama. In realitate, minorul locuieste cu mine in strainatate de aproximativ 2 ani. Motivul principal a fost ca minorul a abandonat scoala, vagabonda si incepuse sa fie implicat in mici infractiuni (furt, distrugere, etc.). La mine e scolarizat, incadrat corespunzator pentru vârsta lui, e cuminte si nu doreste sa revina in Romania decat in vizita. Nici unul din parinti nu doreste sa il preia in grija.

V-as ruga daca e posibil sa ma ajutati sa inteleg daca medierea e o solutie pentru o incredintare a minorului la mine cu toate drepturile unui parinte. Eu sunt fratele mamei minorului. M-am gandit la mediator ca solutie pentru ca o actiune in instanta dureaza... Stiu ca in final acordul de mediere trebuie validat de tribunal dar calea mi se pare mai simpla daca e si posibila din punct de vedere legal.

Orice alte sugestii/solutii sunt binevenite.

Multumesc.
Ultima modificare: Vineri, 1 Ianuarie 2021
Ryel, utilizator
Buna ziua,

Instanta de tutela poate dispune ca locuinta minorului sa fie stabilita la dvs.

Autoritatea parinteasca poate fi exercitata de catre ruda, daca masura este in acord cu interesul superior al minorului.

In cauza dedusa judecatii, va sugerez sa aveti o declaratie-acord, din partea parintilor, in care isi exprima optiunea de admitere a actiunii civile.

Pana la definitivarea cauzei, solicitati parintilor sa perfecteze o procura speciala, prin care va imputernicesc pe dumneavoastra sa realizati anumite actiuni, ori sa semnati, in fata autoritatilor abilitate.

Nu este incidenta medierea, in speta.

Este obligatorie o hotarare judecatoreasca, prin care sa se stabileasca drepturile minorului, precum si persoana desemnata sa exercite anumite obligatii.

Adresati-va unui avocat, care se initieze actiunea civila.

Declaratiile parintilor pot fi perfectate in fata unui notar public.

Competente sunt instantele de judecata din strainatate, avand in vedere resedinta statornica a minorului.
Ultima modificare: Luni, 4 Ianuarie 2021
CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA", Avocat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Divort amiabil cu un copil minor UrsacheSoare UrsacheSoare buna ziua, pe scurt este vorba despre urmatoarea situatie: eu si sotia mea dorim sa initiem un divort...de ochii lumii, ca sa zic asa, din diverse ... (vezi toată discuția)
Custodie minor din concubinaj prin mediere herminast herminast Este vorba despre un copil de 14 ani, fata, care doreste sa studieze la tatal ei in SUA, cetatean roman rezident acolo dar care vine in tara destul de des. ... (vezi toată discuția)
Cum imi iau minorul? Imparatul Imparatul Dupa codurile vechi exista reincredintarea copilului minor. Acuma, dupa noul cod civil, cum as putea sa-mi iau copilul inapoi sa-l cresc eu? Acesta printr-o ... (vezi toată discuția)