avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1851 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... stabilirea minorului in strainatate - fara hotarare ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

stabilirea minorului in strainatate - fara hotarare judecatoreasca de incredintare

se poate?
parintii n-au fost casatoriti (oficial nici nu au avut acelasi domiciliu desi in fapt au locut impreuna doi ani), tatal a recunoscut copilul si a declarat la intocmirea certificatului de nastere ca domiciliul copilului ese cel al mamei. dupa o perioada relatia s-a destramat si mama a plecat cu copilul la domiciliul ei.
acum exista relatii bune intre parinti in ce priveste unicul interes comun, binele copilului, tatal plateste pensie alimentara din proprie initiativa si viziteaza copilul oricand vrea. a incuviintat prin procura eliberarea pasaportului pentru minor si iesirea din tara (pe durate determinate).
acum mama intentioneaza sa se stabileasca definitiv in straintatate cu minorul iar tatal este e acord. niciunul dintre parinti nu doreste sa viziteze tribunalul, mai mult din principiu. nu exista niciun motiv ca un tert sa "judece" ceva in aceasta situatie.

totusi, se pune problema ca mama sa poata dovedi ca are dreptul sa se stabileasca cu copilul in strainatate, sa poata calatori liber, fara a solicita timpul, bunavointa si serviciile tatalui, notarilor si ale curierilor.

se poate fara tribunal? o declaratie comuna la notar ce valoare are in aces caz (incredintarea minorului mai ales, si apoi daca tot suntem acolo si dreptul de vizitare si pensia alimentara)? cat dureaza o actiune in instanta, avand in vedere acordul partilor, daca asta e singura solutie? se poate face dupa plecarea efectiva a mamei si minorului din tara (prin reprezentant?)

multumesc mult!
Cel mai recent răspuns: gabriel-o , utilizator 22:48, 8 Martie 2011
Este destul de incurcata problema.
Cu acordul tatalui poate calatori in caz contrar va trebuie hotarare judecatoreasca de incredintare a minorului.
a calatorit deja in strainatate de doua ori si peste doua saptamani plecam din nou. avem acordul pentru calatorie, dar ma tem ca nu este suficient pentru a ne stabili acolo.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Minori b-8 b-8 Buna seara Daca copiii minori au fost incredintati prin hotarare judecatoreasca mamei(tatal a cedat custodia copiilor de comun acord, mamei) si aceasta ii ... (vezi toată discuția)
Pasapoarte pentru minori si stabilirea domiciliului in alta tara cand tatal refuza sa-si dea acordul ionela-timofte ionela-timofte buna seara, sora mea este divortata si copii au fost incredintati dinsei, dar in sentinta scrie ca ; esercitarea autoritatii parintesti de catre ambii parinti; ... (vezi toată discuția)
Crestere si educare copil minor din parinti necasatoriti DanDaniel DanDaniel Buna. Situatia este urmatoarea: o doamna are un copil minor nascut dintr-o relatie de concubinaj. Tatal copilului l-a recunoscut, apare in rubrica dedicata ... (vezi toată discuția)