avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 291 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... preavizul
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

preavizul

Buna as vrea daca se poate sa ma lamuriti in ceea ce consta preavizul deoarece am o nedumerire. Aceasta ar fi: timp de 4 ani am lucrat la un exchange valutar pe ture doar de noaptea de la 20:00 seara pana la 08:00 dimineata doua cu doua iar in data de 22 februarie 2011 mi am bagat demisia cu preavizul de 15 zile din data de 23 februarie /2011 pana in data de 9 martie/2011, ultima mea tura de noaptea fiind in data de 7 martie ( 8, 9 sunt turele colegului meu).
Problema ar fi ca in data de 7 martie ultima mea zi de munca dupa cum am spus mai sus m-a sunat sefa si mi-a spus ca nu mi-am scris bine preavizul adica ea spunea ca eu l-am scris cu 15 zile calendaristice iar ea mi-a spus ca trebuie sa fie 15 zile lucratoare si ca mai trebuie sa fac inca 4 ture de noaptea pana in data de 15 martie. Acuma problema este ca eu ma m angajat deja din data de 8 martie la alta firma pe timp de zi si imi e foarte greu sa lucrez si pe timp de noapte si pe timp de zi inca o saptamana incontinuu fara sa dorm aproape nimic.
Intrebarea mea este cum trebuia sa fie preavizul 15 zile lucratoare sau calendaristice deoarece nu as vrea sa intru in contradictoriu cu sefa si sa nu am dreptate.?
Tin sa anunt ca nu am o copie dupa contractul meu de munca ... si ma gandesc eu ... oare ar fi putut sa mi fi pus urmatoarea clauza in contractul meu de munca: ca in caz de demisie eu sa mai lucrez 15 zile lucratoare chiar daca legea dupa cum stiu si m-am informat spune ca sunt 15 zile calendaristice ?
Va rog sa mi raspundeti cat mai rapid cum e legal, sau cum e preavizul in cazul acesta si ce ar trebui sa i spun acestei sefe ? cu ce articol din Codul Muncii sa ii merg in fata si sa ii arat?
Daca mi ar fi spus totusi mai devreme ca nu e bine scris preavizul meu, nu era nicio problema, mi as fi terminat preavizul asa cum ar fi spus ea si ma s fi angajat pe timp de zi dupa aceea problema e ca mi a spus in ultima mea zi de lucru.

~ cred ca motto-ul lui Mircea Badea e foarte bun : Traim in Romania si asta ne ocupa tot timpul! ~

Va multumesc !
Cel mai recent răspuns: ContSters193035 , utilizator 06:59, 9 Martie 2011
Art. 79 Codul muncii, alin.4: "Termenul de preaviz este cel convenit de parti in contractul individual de munca sau, dupa caz, cel prevazut in contractele colective de munca aplicabile si nu poate fi mai mare de 15 zile calendaristice pentru salariatii cu functii de executie, respectiv 30 de zile calendaristice pentru salariatii care ocupa functii de conducere".
Rezulta ca preavizul nu este dupa cum vrea sefa, ci dupa cum scrie in Codul muncii.
Mergeti la sefa cu Codul muncii si aratati-i art. 79 alin. 4 , apoi cereti-i sa va arate contractul dvs de munca.
Atentie, insa! Poate fi usor modificat, daca nu a fost inregistrat la data respectiva la ITM.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Termen preaviz impact impact Buna seara, Am nevoie si eu de o lamurire . Preavizul in cazul demisiei este de 15 zile [b]calendaristice[/b] pentru functiile de executie si 30 zile ... (vezi toată discuția)
Preavizul, zile lucratoare sau calendaristice? nicoletapitar nicoletapitar In urma cu doua saptamani mi-am dat demisia. Preavizul meu trebuie sa inceteze dupa 15 zile lucratoare sau calendaristice? Dupa cum vad eu art.79 sunt ... (vezi toată discuția)
Ultima zi din preaviz justlivefree justlivefree Buna ziua, intrebarea mea este - ultima zi din preaviz se considera ca fiind ultima zi de munca sau de libertate? Am depus preavizul incepand cu data de 18 ... (vezi toată discuția)