avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 698 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Termen preaviz
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Termen preaviz

Buna seara,
Am nevoie si eu de o lamurire .
Preavizul in cazul demisiei este de 15 zile calendaristice pentru functiile de executie si 30 zile calendaristice pentru functiile de conducere conform codului muncii sau este vorba de zile lucratoare ?

Multumesc pentru lamuriri.
Cel mai recent răspuns: impact , utilizator 19:40, 12 Martie 2010
Buna seara,
da, este vorba despre zile calendaristice ( in cazul concedierilor a caror preaviz este de 20 de zile, vorbim de zile lucratoare)
Este vorba de zile calendaristice in cazul demisie si de zile lucratoare in cazul concedierii.

ART. 79 – Definire; refuzul inregistrarii demisiei; dreptul de a nu motiva demisia; preavizul; demisia fara preaviz

(1) Prin demisie se intelege actul unilateral de vointa a salariatului care, printr-o notificare scrisa, comunica angajatorului incetarea contractului individual de munca, dupa implinirea unui termen de preaviz.

(2) Refuzul angajatorului de a inregistra demisia da dreptul salariatului de a face dovada acesteia prin orice mijloace de proba.

(3) Salariatul are dreptul de a nu motiva demisia.

(4) Termenul de preaviz este cel convenit de parti in contractul individual de munca sau, dupa caz, cel prevazut in contractele colective de munca aplicabile si nu poate fi mai mare de 15 zile calendaristice pentru salariatii cu functii de executie, respectiv de 30 de zile calendaristice pentru salariatii care ocupa functii de conducere.
Atunci cu o cerere de demisie inregistrata de angajator in 24 martie 2009 poate inceta CIM cu data de 2 mai 2009, nu s-au depasit cele 30 zile calendaristice , in acest caz sunt 39 zile , decizia de incetare a CIM este conform art. 79 (1) codul muncii incetare contract individiaul dupa un termen de preaviz ?
Da s-a depasit, dar s-a depasit si termenul in care aceasta decizie putea fi contestata in instanta.;)
Perioada de preaviz este reglementata de codul muncii in articolele 73-75, dar si in alte articole privind concedierea si demisia.

Preavizul si drepturile angajatului in aceasta perioada difera, dupa modul de incetare a contractului individual de munca.

In cazul concedierii – preavizul dureaza in mod obligatoriu minim 15 zile, pentru functiile de executie, si de minim 30 de zile pentru functiile de conducere. Important: termenul se calculeaza in zile lucratoare si nu in zile calendaristice. Exceptie: cazul concedierii unui angajat aflat in perioada de proba, considerat nepregatit profesional pentru postul ocupat, durata de preaviz nefiind obligatorie.

Alte discuții în legătură

Rog urgent demisie!! a_gmona a_gmona Mi-am trimis demisia in data de 21.12.2006 conf art. 79.8., prin posta cu confirmare de primire, cerand ca raporturile de munca sa inceteze cu data de ... (vezi toată discuția)
Incetare cim fortat pitic1991 pitic1991 Buna seara , Am si eu o problema : este posibil sa se prezinte intr-o unitate in data de 30 apr 2009 , adica astazi ,seful direct pentru a efectua o ... (vezi toată discuția)
Demisie cu preaviz mai mare v_florina v_florina Buna ziua, Am urmatoarea situatie: angajatul isi depune demisia in care specifica data de la care CIM inceteaza, si totodata specifica: [i]\'perioada de timp ... (vezi toată discuția)