avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 2004 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... succesiune ....help!
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

succesiune ....help!

Buna ziua....va rog sa ma ajutati cu un raspuns in urmatoarea speta: Tata-l meu a decedat in urma cu cateva luni, mama traieste si au impreuna un imobil care se imparte 1/2 tata si 1/2 mama fiind divortati cu acte si partaj. Intrebare:mama mosteneste partea tatalu-i si in ce cota fiind divortati?...suntem doi frati si mostenitori legali ce ar trebui sa facem si cat de repede exista un termen de 6luni? Vreau sa-mi pazesc intr-un fel mostenirea din partea tatalu-i neavand o relatie prea buna cu mama care si-ar putea vinde partea ei dn imobil 1/2 altei persoane. Va multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: sebyca , utilizator 14:04, 9 Martie 2011
fiind divortati, mama nu-l mosteneste pe tatal dvs. intreaga cota a tatalui se imparte intre dvs si frate. daca va intelegeti, mergeti la notar pt dezbaterea succesiunii. daca finalizati succesiunea in termen de 2 ani, nu platiti impozit.
in termenul de 6 luni va exprimati optiunea in privinta mostenirii... daca o acceptati, o acceptati sub beneficiu de inventar ( recomandat daca tatal avea datorii) sau renuntati la ea
Mama nu mosteneste nimic pentru ca nu mai avea calitatea de sotie la momentul mortii tatalui dvs.

Dvs + fratele sunteti succesibili ai defunctului.
Termenul de 6 luni = termenul in care succesibilul trebuie sa se pronunte cu privire la dreptul de optiune succesorala. (vrea sau nu vrea mostenirea).
Pentru evitarea oricaror probleme, puteti da o declaratie expresa de acceptare a mostenirii (la notar).

Oricum, daca mama are stabilita cota de 1/2 din imobil (nu prea mi-e limpede ce fel de partaj au facut) o poate vinde in orice moment si cui vrea.
Ultima modificare: Miercuri, 9 Martie 2011
romascanu, moderator
Va multumesc pentru promtitudine...si mai adresez o intrebare in aceiasi cauza la care va rog sa-mi dati un raspuns:...tata-l decedat are in posesie si un autoturism achizitionat dupa divort care il foloseste unul dintre frati in ce conditii se ramane doar a lui celalalt frate neavand pretentii si daca poate parasi tara cu el fara acte de imputernicire??? Va multumesc pentru sprijinul acordat!!!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Mostenire cu probleme WolfHeart WolfHeart E o situatie mai complicata si as avea nevoie de un raspuns. Tatal meu a murit in urma cu aproximativ 2 luni, lasand in urma lui un apartament cu 2 camere. El ... (vezi toată discuția)
Succesiune And0101 And0101 Buna ziua, Parintii mei au divortat in 2008 insa fara a face partajul. Anul acesta tatal meu a decedat. Mentionez ca locuiesc in casa lor impreuna cu sotia ... (vezi toată discuția)
Act renuntare la mostenire... bgi503 bgi503 Ziua buna, Am o intrebare referitoare la dreptul de mostenire: tatal meu a decedat si am ramas mama si sora mea. pentru a vinde apartamentul parintilor, ... (vezi toată discuția)