Buna ziua....va rog sa ma ajutati cu un raspuns in urmatoarea speta: Tata-l meu a decedat in urma cu cateva luni, mama traieste si au impreuna un imobil care se imparte 1/2 tata si 1/2 mama fiind divortati cu acte si partaj. Intrebare:mama mosteneste partea tatalu-i si in ce cota fiind divortati?...suntem doi frati si mostenitori legali ce ar trebui sa facem si cat de repede exista un termen de 6luni? Vreau sa-mi pazesc intr-un fel mostenirea din partea tatalu-i neavand o relatie prea buna cu mama care si-ar putea vinde partea ei dn imobil 1/2 altei persoane. Va multumesc anticipat!
fiind divortati, mama nu-l mosteneste pe tatal dvs. intreaga cota a tatalui se imparte intre dvs si frate. daca va intelegeti, mergeti la notar pt dezbaterea succesiunii. daca finalizati succesiunea in termen de 2 ani, nu platiti impozit.
in termenul de 6 luni va exprimati optiunea in privinta mostenirii... daca o acceptati, o acceptati sub beneficiu de inventar ( recomandat daca tatal avea datorii) sau renuntati la ea
Mama nu mosteneste nimic pentru ca nu mai avea calitatea de sotie la momentul mortii tatalui dvs.
Dvs + fratele sunteti succesibili ai defunctului.
Termenul de 6 luni = termenul in care succesibilul trebuie sa se pronunte cu privire la dreptul de optiune succesorala. (vrea sau nu vrea mostenirea).
Pentru evitarea oricaror probleme, puteti da o declaratie expresa de acceptare a mostenirii (la notar).
Oricum, daca mama are stabilita cota de 1/2 din imobil (nu prea mi-e limpede ce fel de partaj au facut) o poate vinde in orice moment si cui vrea.
Va multumesc pentru promtitudine...si mai adresez o intrebare in aceiasi cauza la care va rog sa-mi dati un raspuns:...tata-l decedat are in posesie si un autoturism achizitionat dupa divort care il foloseste unul dintre frati in ce conditii se ramane doar a lui celalalt frate neavand pretentii si daca poate parasi tara cu el fara acte de imputernicire??? Va multumesc pentru sprijinul acordat!!!
Succesiune
And0101
Buna ziua,
Parintii mei au divortat in 2008 insa fara a face partajul.
Anul acesta tatal meu a decedat. Mentionez ca locuiesc in casa lor impreuna cu sotia ... (vezi toată discuția)