avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 456 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Mostenire cu probleme
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Mostenire cu probleme

E o situatie mai complicata si as avea nevoie de un raspuns. Tatal meu a murit in urma cu aproximativ 2 luni, lasand in urma lui un apartament cu 2 camere. El a mai avut 2 copii din prima casatorie iar acestia nu dau semne ca au de gand sa se prezinte la mostenire. Ceea ce incurca si mai mult situatia e ca mama mea, care ar avea dreptul la 3 sferturi din mostenire (asa mi-a spus), are niste probleme psihice destul de grave si face imprumuturi peste imprumuturi la banci pentru tot felul de acareturi, electrocasnice. In urma unei convorbiri telefonice mi-a spus ca a facut declaratie la notar de acceptare tacita a succesiunii si mi-a dat un 'pont' cum ca asa ar trebui sa fac si eu, iar daca fratii vitregi nu se prezinta in termen de un an, voi mosteni si partea ei dupa ce va muri.

Ce ma pune pe ganduri sunt aceste datorii pe care ea le face la banca si pe care nu are cum sa le achite si sunt in dubii daca aceasta mostenire va veni la pachet cu aceste datorii pe care ea le-a facut la banca?

O alta intrebare: este adevarat ca daca fac o declaratie de acceptare tacita a succesiunii si fratii vitregi nu se vor prezenta chit ca au fost instiintati, vor pierde in termen de un an dreptul la mostenire?

Multumesc anticipat.
Ultima modificare: Vineri, 30 Iunie 2017
WolfHeart, utilizator
Are si ea dreptate dar si dvs.
Veti prelua si datoriile.
Insa...la momentul respectiv veti vedea ce este de facut.
Problema este cu penalitatile ca de la 1 leu se fac 10...
In cazul in care mostenesc partea care imi ramane mie si dupa moartea mamei, mai mostenesc si partea ei, pot renunta la mostenirea ei in cazul in care datoriile sunt mai mari decat aceasta mostenire?
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util

La notar se da declaratie de acceptare a succesiunii, asta inseamna o acceptare expresa.

TACÍT, -Ă adj. Care nu este exprimat formal; făcut pe tăcute, în tăcere

Deci nu acceptati " tacit" mostenirea la notar...

In lipsa unei declaratii de acceptare expresa, fratii vor trebui sa dovedeasca ca au acceptat tacit mostenirea.

Aveti in link un material despre acceptarea tacita
[ link extern ]

Daca imobilulul e bun comun, mama are jumatate din imobil, iar ce intra in masa succesorala- adica jumatate din imobil, va fi mostenit de mama 1/4, iar copiii tatalui impart egal 3/4, asa ca mama nu mosteneste 3/4 din apartament, ci are jumatate si mosteneste 1/4 din jumatatea tatalui.

In ce priveste mostenirea mamei cand va veni vremea, nu raspundeti pt datoriile mamei.

Efectele acceptarii Art. 1.114
(1) Acceptarea consolideaza transmisiunea mostenirii realizata de plin drept la data decesului.
(2) Mostenitorii legali si legatarii universali sau cu titlu universal raspund pentru datoriile si sarcinile mostenirii numai cu bunurile din patrimoniul succesoral, proportional cu cota fiecaruia.

@cati.. din 2011, nu se mai accepta mostenirea sub beneficiu de inventar, adica nu mai trebuie sspecificat asta, ca oricum asa mostenesti, mostenitorii nu mai au riscul sa plateasca ei pt datoriile celor mosteniti.

Daca mama nu mai judeca, puteti cere in instanta punerea ei sub interdictie, faptul ca ea cheltuie peste masura, nu e insa boala psihica pt care sa obtineti interzicerea ei.

Puteti sa nu asteptati pana moare ca sa aveti partea mamei si sa va bateti cu creditorii, ci puteti face partaj dupa ce dezbateti mostenirea dupa tata cu fratii si mama dvs.

Daca credeti ca nu are discernamant puteti incerca o punere sub interdictie.
Dupa parerea mea ar fi o solutie si ati putea anunta bancile ca exista aceasta procedura pe rol.

Daca va fi pusa sub interdictie v-ar ajuta.
Ar fi o varianta de incercat si de mare ajutor.
gi-jane2 a scris:

Daca imobilulul e bun comun, mama are jumatate din imobil, iar ce intra in masa succesorala- adica jumatate din imobil, va fi mostenit de mama 1/4, iar copiii tatalui impart egal 3/4, asa ca mama nu mosteneste 3/4 din apartament, ci are jumatate si mosteneste 1/4 din jumatatea tatalui.

In contract, tata e trecut ca proprietar si mama doar ca fiind casatorita cu el. In cazul asta, se poate considera imobilul bun comun?

Multumesc pentru raspunsuri

Alte discuții în legătură

Succesiune MGabriel MGabriel Mama a decedat de curand,tata este inca in viata,mai am un frate. Exista cumva riscul ca ,in cazul in care nu se face procedura de succcesiune asupra ... (vezi toată discuția)
Mostenire, cota parte, praxis, terenuri, imobil, bani la banca alexandrurobert alexandrurobert Buna ziua, tatal meu a decedat in data de 7 martie. Suntem 3 frati si sotia si mama noastra. Cum se imparte averea? Cum pot afla cati bani avea la ... (vezi toată discuția)
Acceptare sau renuntare la mostenire bw_vision bw_vision Buna ziua! Ma puteti lamuri si pe mine, va rog, cum trebuie sa facem o succesiune? Mama a decedat, iar tata, sora mea si cu mine trebuie sa facem ... (vezi toată discuția)