avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 735 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general restituire garantie
Discuție deschisă în Contabilitate în general

restituire garantie

buna ziua.
se pensioneaza bibliotecarul.ytrebuie sa ii dau inapoi garantia care i-a fost oprita timp de vreo 2 ani lunar.
exista vreo reglementare in acest sens?
cati bani ii dau inapoi?
actualizez cu rata inflatiei? e vorba de o suma destul de mica. garantia i-a fost oprita pana prin anul 2000.
va rog frumos lamuriti-ma si pe mine. multumesc
Cel mai recent răspuns: ancaartifex , utilizator 12:00, 24 Martie 2011
Legea privind constituirea garantiilor este foarte veche, acest lucru nu ne impiedica sa restituim garantia unui angajat la incheierea raporturilor de munca cu angajatorul.
Legea 22/1969
"Art. 15. - Garanţia în numerar va fi depusă de către organizaţia socialistă la Casa de Economii şi Consemnaţiuni, înscriindu-se într-un carnet de consemnare pe numele gestionarului. Carnetul de consemnare va fi păstrat de organizaţia socialistă în favoarea căreia s-a constituit garanţia.
Pentru garanţia depusă, Casa de Economii şi Consemnaţiuni acordă o dobîndă de 1,5% pe an."
si
Legea 54/1994 (singura modificare/completare a legii 22/1994)
1. Termenii "organizatii socialiste" din titlul si cuprinsul legii se inlocuiesc cu termenii: "agenti economici, autoritati sau institutii publice".
2. Articolul 15 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"Art. 15. - Garantia in numerar va fi depusa de catre agentii economici, autoritatile si institutiile publice la Casa de Economii si Consemnatiuni sau la banci, intr-un cont special al agentului economic, al autoritatii ori al institutiei publice respective. Garantiile in numerar depuse la Casa de Economii si Consemnatiuni sau la banci se inscriu intr-un carnet de consemnare pe numele gestionarului. Carnetul de consemnare va fi pastrat in casieria agentului economic, autoritatii sau institutiei publice in favoarea careia s-a constituit garantia. Pentru garantia depusa in conditiile alin. 1, se acorda o dobanda anuala, stabilita de depozitarul garantiei, care nu poate fi mai mica decat dobanda acordata pentru depozitele la termen pe un an."
Sper sa va fie de folos.
va multumesc.
fostul contabil nu a depus banii in cont separat ci in unicul cont bancar al firmei.in consecinta nu am nici o dobanda concreta.
nu am carnet cec nu am decat suma efectiv oprita lunar pe care am adunat-o de pe state.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Restituire garantie gestiune euangajat euangajat Mi-am dat demisia de la o firma la care am avut calitatea de gestionar, in fiecare luna mi s-a oprit din salariu o suma care a fost depusa intr-un cont ... (vezi toată discuția)
Dobanda-garantie materiala laurentiusergiu_33 laurentiusergiu_33 La incetarea activitatii in cadrul unei firme in care am detinut functia de gestionar,odata cu returnarea garantiei materiale,nu trebuia returnata si dobanda ... (vezi toată discuția)
Primirea garantiei de la angajator massoi massoi Buna ziua,vreau nişte lămuriri dacă se poate.Am lucrat ca gestionar la o anumită firma până în data 27.11.2009,când am fost anunţat că se ... (vezi toată discuția)