MOMENTAN LUCREZ INTR-O FABRICA,MUNCITOR NECALIFICAT.SUNT ANUL TREI LA TURISM SI RECENT MI-AM GASIT UN POST DE RECEPTIONER LA UN HOTEL,DOMENIUL MEU.PESTE DOUA ZILE AR TREBUI SA INCEP,INSA CEI DE LA FABRICA NU VOR SA-MI DEA LICHIDAREA LA ZI.E LEGAL????CU TOATE CA LE-AM EXPLICAT CA ACTUALUL LOC DE MUNCA NU MAI CORESPUNDE STUDIILOR MELE SI CA MI-AM GASIT ALT LOC DE MUNCA IN DOMENIUL IN CARE M-AM PREGATIT. E LEGAL???
:offtopic:
Nu mai scrieti cu majuscule, este o incalcare a regulamentului de postare.
......................
Ce nu vor sa va dea? ... din punctul meu de vedere, lichidarea inseamna eliberarea carnetului de munca completat la zi. :)
Cartea de munca este un document unic si foarte important, pentru ca in ea sunt inscrise toate datele legate de trecutul profesional al unei persoane si vechimea in munca. Titularul acestui document este responsabil sa il recupereze de la fostul angajator si sa il predea la noul loc de munca. In momentul in care o persoana isi inceteaza activitatea, patronul este obligat sa-i inapoieze documentul completat la zi si nu are nici un drept sa refuze sa elibereze acest act. In cazul unui refuz, se poate sesiza in scris aceasta situatie Inspectoratului Teritorial de Munca sau instantei judecatoresti competente din zona in care angajatorul isi are sediul.
Buna ziua,
lichidarea inseamna eliberarea: carnetului de munca completat si certificat ITM, nota de lichidare si salariul, acestea de predau in termen de 30 de zile de la data lichidarii lunii in care ati plecat.
buna
as avea si eu intrebare,tot legata de lichidarea la zi
sunt si eu in aceasi situatie ca si geo
mi sa spus ca nu pot pleca fara preaviz
daca nu stau in acel preaviz si imi fac cererea de lichidare si plec , ce se poate intamla
multumesc mult
Aveti mai multe variante:
1. Puteti sa faceti o cerere de incetare a contractului individual de munca (CIM) cu acordul partilor, la o data la care picati de comun acord cu angajatorul (art.55b din Codul muncii). Angajatorul ii zice "preaviz" acestei perioade pana la incetarea CIM.
2. Puteti sa demisionati printr-o notificare pe care o faceti angajatorului (art.79 din Codul muncii) dar trebuie sa acordati angajatorului un preaviz (scris si in CIM) de 15 zile calendaristice, perioada in care trebuie sa va duceti zilnic la serviciu.
3. Puteti sa va angajati la noul loc de munca si sa lipsiti nemotivat de la actualul loc de munca. Veti fi concediat disciplinar.
Preaviz
alina_zna
V arog sa ma ajutati intr-o problema, a-si dori sa plec de la firma la acre lucrez, angajatorul persoana publica in lumea mondena, care are un comportament ... (vezi toată discuția)